Podvodníci už míří i na občanky. Slibují bitcoiny

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 17. 2. 2021 | 3 komentáře
Podvodníci už míří i na občanky. Slibují bitcoiny

Zdroj: Shutterstock

S pokračující investiční horečkou kolem bitcoinu a dalších kryptoměn dál roste aktivita podvodníků. Zneužívají známé tváře nebo značky a snaží se dostat k osobním datům i penězům. Třeba přes skeny občanských průkazů.

Antivirová společnost Eset varuje, že s rostoucí cenou bitcoinu přibývá i podvodných stránek, lákajících důvěřivé uživatele na investice. Odkazy na podvodné stránky se objevují v e-mailech nebo reklamách na internetu. „Podvodné stránky se vyskytují ve více než dvaceti jazykových mutacích včetně češtiny. Jsou přeložené velice kvalitně a působí poměrně důvěryhodným dojmem,“ říká Robert Šuman, vedoucí pražského výzkumného oddělení společnosti Eset.

Podvodníci podle něj hrají na emoce. „Ať už je to touha po penězích nebo touha odhalit nějakou konspiraci. Na jedné z nejnovějších stránek najdete i 40vteřinový výstřižek z rozhovoru z populární české talk show, kde jeden finanční analytik popisuje, co je to bitcoin, ale nehovoří vůbec o investicích. Najdete na nich i příběh fiktivního redaktora a dalších obyčejných lidí, kteří už přes proklamovaný investiční nástroj údajně vydělávají,“ říká Šuman.

Na falešné stránky se uživatel dostane po prokliknutí reklamy. Ty jsou podle Esetu zadávané v rámci legitimních nástrojů inzertního portálu společnosti Google, mohou se tak zobrazit i na zcela nezávadných stránkách. Podvodné stránky mají evokovat zpravodajství, obsahují loga renomovaných českých i světových médií.

„Útočníci zneužívají renomé nějaké lokálně známé osobnosti, o které se všeobecně ví, že je bohatá. V Česku detekujeme podvody se jmény Petra Kellnera, Petra Čecha, Jaromíra Jágra nebo Jaromíra Soukupa a dalších,“ popisuje Šuman.

Zdroj: ESET

Náhled na podvodný web ve verzi s miliardářem Richardem Bransonem.

Fiktivní zpravodajský článek vede uživatele k prokliknutí na cílovou stránku s přihlášením do investičního nástroje. „Uživatel je vyzván k registraci a vyplnění jména, e-mailu a telefonního čísla. Pokud údaje zadá, dojde k vytvoření účtu. Nyní může uživatel-oběť vložit prostředky k první investici zpravidla v hodnotě 250 až 50 000 eur,“ popisuje proces Šuman.

„Odeslání peněz na takzvanou investici je zlomový okamžik. Útočníci si je buď ponechají rovnou, nebo částečně zhodnotí, aby z oběti vylákali další peníze,“ dodává Šuman.

Srovnejte si to s námi

Stránky podle něj také na lidi tlačí, aby se registrovali ihned. Odpočítávají čas, po jehož uplynutí se má registrace vypnout. „Odpočet je ale fiktivní a konečné datum se mění podle času, kdy si uživatel stránku načte. Lidově řečeno, nám útočníci nedávají čas přemýšlet,“ vysvětluje Šuman.

Útočníci využívají tisícovky domén, které rychle mění. Není tak možné zablokovat všechny stránky, které využívají. Získat zpět odcizené peníze je podle nich také prakticky nemožné. Kdo se o to pokusí, může přijít k další újmě.

„Setkali jsme se například s tím, že útočníci požadovali zaslání skenu občanského průkazu, aby ověřili totožnost příjemce. Důrazně nedoporučuji na takový požadavek přistoupit. Osobní doklady jsou velmi snadno zneužitelné a máme potvrzené případy, kdy se tak stalo,“ upozorňuje Šuman. Kontaktní údaje i snímky dokladů jsou podle expertů Esetu pro útočníky jen komodita, se kterou mohou dál obchodovat na černém trhu.

„Pokud víte o tom, že jste své doklady takto odeslali, doporučuji bez odkladu požádat úřady o výměnu dokladů. Podvod také neváhejte ohlásit policii,“ radí Šuman.

Kurz bitcoinu

Intradenní graf (online)
Denní graf
Zdroj: peníze.cz

Zdroj: kurzy kryptoměn na Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+24
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Máte nevyzvednutý balík. Pošta varuje před podvody

11. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 6 komentářů

Máte nevyzvednutý balík. Pošta varuje před podvody

Česká pošta varuje před novou vlnou podvodných e-mailů a SMS zpráv, které zneužívají její jméno.

Podvod na sBazaru chce vysát vaše peníze

5. 2. 2021 | Jiří Hovorka | 250 komentářů

Podvod na sBazaru chce vysát vaše peníze

Na internetovém bazaru Sbazar.cz řádí podvodníci. Lákají na oblíbené zboží za lákavé ceny a mají velkou ambici. Chtějí se dostat ke všem penězům na vašem bankovním účtu. Kdo bude pozorný,... celý článek

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

12. 1. 2021 | Petr Kučera | 69 komentářů

Kde prodávali špatný benzin a naftu? Nový přehled pokut od ČOI

Projděte si seznam pokut za prodej nekvalitních pohonných hmot, které nabyly právní moci během roku 2020.

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Partners Financial Services