Vraťte klientům cestovek peníze, vyzývá komise Česko

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 6. 11. 2020 | 2 komentáře
Vraťte klientům cestovek peníze, vyzývá komise Česko

Zdroj: Shutterstock

Evropská komise si u českého ministerstva pro místní rozvoj znovu stěžuje na takzvaný lex voucher. Tedy na zákon, díky němuž mohly cestovní kanceláře dávat klientům za zrušené zájezdy automaticky vouchery místo peněz. Informuje o tom Český rozhlas – Radiožurnál.

Podle unijních předpisů mají lidé právo na bezodkladné vrácení peněz v hotovosti, a to bez výjimek a odkladů. V těžké finanční situaci se totiž nemusí nacházet jen cestovky, ale také jejich zákazníci, zdůrazňuje místopředsedkyně Evropské komise Margarethe Vestagerová.

Mluvčí ministerstva Vilém Frček Radiožurnálu řekl, že úřad se s dopisem teprve seznamuje, a tak další kroky české strany nelze předjímat. I nadále ale ministerstvo trvá na tom, že unijní pravidla na ochranu spotřebitele neporušilo.

„Česká republika reagovala na naprosto bezprecedentní situaci, která v cestovním ruchu nastala. A reagovala tak, aby byly zohledněny oprávněné zájmy zákazníků i cestovních kanceláří. Obdobně postupovala i řada jiných států EU,“ řekl Radiožurnálu Frček.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Speciální pravidlo kvůli koronaviru přijali čeští poslanci pro všechny zájezdy s plánovaným termínem zahájení od 20. února do 31. srpna 2020. Cílem bylo zabránit krachům cestovek. Místo vrácení peněz za zrušený zájezd tak mohly cestovní kanceláře dát klientům poukazy na rovnocenné služby.

Do konce srpna 2021 – během trvání takzvané ochranné doby – může klient využít voucher na náhradní zájezd (podle své volby), který bude rovnocenný tomu původnímu. Pokud voucher přesto nevyužije, dostane do 14 dnů od uplynutí ochranné doby zpět své peníze – tedy zhruba do poloviny září 2021.

Výjimku dostaly takzvané zvlášť zranitelné osoby. Ty mohou o vrácení peněz žádat bez delšího čekání, tedy ještě před skončením ochranné doby. Jde o seniory nad 65 let, zdravotně postižené, nezaměstnané, samoživitele, těhotné ženy, rodiče na mateřské nebo rodičovské dovolené a také zaměstnance, kteří v důsledku koronaviru alespoň měsíc nemohli pracovat kvůli takzvaným překážkám.

Na zájezdy s cestovní kanceláří, které měly začít od 1. září, se už speciální zákon nevztahuje. Zákazníci by tak znovu měli dostat zpátky peníze, nemusí si povinně vzít poukaz na další zájezd.

Psali jsme podrobněji:

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+52
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Za zrušený zájezd už nemusíte dostat voucher

1. 9. 2020 | Petr Kučera | 4 komentáře

Za zrušený zájezd už nemusíte dostat voucher

Za zájezd, který měl začít po 1. září a cestovka ho zruší, máte nárok na vrácení peněz. Složitější situace vznikne, když bude – podobně jako při lyžařských zájezdech do Itálie na začátku... celý článek

Cestovní pojištění nově kryje i dovolenou v Česku

14. 7. 2020 | Petr Kučera

Cestovní pojištění nově kryje i dovolenou v Česku

Když letos nemůžete do ciziny, užijte si cestování po Česku. Na výjimečné léto reagují i pojišťovny a banky.

Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?

9. 7. 2020 | Petr Kučera | 1 komentář

Nemůžete do ciziny kvůli viru. Pomůže pojištění storna?

Zaplatili jste si ubytování v zahraničním penzionu, ale nakonec tam nemůžete přijet kvůli zavřeným hranicím, varování úřadů, drahým testům nebo nutné karanténě. Prozkoumali jsme, k... celý článek

Musím doplácet cenu zájezdu? Jak správně zrušit dovolenou

24. 4. 2020 | Veronika Hejná | 73 komentářů

Musím doplácet cenu zájezdu? Jak správně zrušit dovolenou

Spotřebitelé nemusí doplácet ceny za zájezdy, pokud je jisté, že se neuskuteční. Zdůrazňují to ministerstvo pro místní rozvoj s Českou obchodní inspekcí. Zastávají se také lidí, kteří... celý článek