Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

Michaela Divišová | rubrika: Jak na to | 25. 2. 2014 | 2 komentáře
Zanedlouho to bude rok, co první obec uspořádala elektronickou aukci elektřiny a plynu pro své občany. Od té doby se do takzvaných e-aukcí energií zapojila řada domácností. Dražba energií s sebou ale nese i určitá rizika. Na co dát pozor?
Aukce energií: Aby vydražit nebylo prodražit

V posledním roce došlo k boomu elektronických dražeb elektřiny a plynu pro domácnosti. Peníze.cz se jim proto pochopitelně už věnovaly:

Novinku na energetickém trhu si leckdo chtěl vyzkoušet, ale ne vždy dopadla celá záležitost zcela podle jeho představ. Odběratelé začali sdílet své zkušenosti, což vedlo Energetický regulační úřad (ERÚ) k sepsání manuálu pro odběratele s doporučeními k orientaci v problematice e-aukcí. Takže, co si máme ohlídat před tím, než vstoupíme do e-aukce? Na jaká rizika můžeme narazit a jak se jich vyvarovat?

Anketa

Upsali byste se dopředu?

Dopředu se upisujete – a nevíte komu

Nedávno vydaný manuál regulačního úřadu má v zásadě čtyři klíčové body. Zaprvé, zájemce o elektronickou aukci energie by si měl uvědomit, že podpisem smlouvy s pořadatelem e-aukce se zpravidla zaváže také k budoucímu podpisu smlouvy s vítězným dodavatelem, který mu není předem znám. Dopředu nezná ani oslovené dodavatele, ani jejich kompletní nabídku. Nemůže si tedy dohledat a ověřit jejich reference, ceníky ani všeobecné obchodní podmínky – a ani znění samotné smlouvy.

Kvalita dodavatele je také u mnoha pořadatelů posuzována pouze podle nejnižší ceny, nejsou posuzovány další důležité podmínky, jako je dostatečně rozvinutý zákaznický servis, technické zázemí, další služby a celková spolehlivost dodavatele.

Doplňme regulátora, že to nemusí být pravidlo. Někteří pořadatelé si dodavatele před jejich přihlášením do e-aukce důkladně prověřují i z těchto hledisek. Vyplatí se tak najít a ověřit si reference na pořadatelskou společnost.

Je dobré si taky uvědomit, že obec není pořadatelem e-aukce, pouze ji zaštiťuje. A pořadatelské společnosti pak administrují elektronickou aukci, ale kvůli změně dodavatele je potřeba obracet se přímo na vítěznou společnost. Podle materiálů Energetického regulačního úřadu některé pořadatelské společnosti dokonce deklarují, že nejsou zodpovědné za kvalitu servisu a úspěšnou změnu dodavatele, tedy že tato povinnost zůstává na vítězném dodavateli.

V tomto ohledu bychom tedy doporučili si v první řadě důsledně pročíst předkládané smluvní a obchodní podmínky pořadatelské společnosti, jakožto první strany, s níž odběratel vstupuje do kontaktu.

Několik tipů pro dražebníky

Důkladně si prostudujte smlouvu a všeobecné obchodní podmínky pořadatele e-aukce. A když nevíte, ptejte se, máte vždycky možnost ještě před podpisem všechny dokumenty konzultovat s různými sdruženími na obranu spotřebitelů.

  • Elektronické aukce pro domácnosti začalo za poslední rok pořádat hned několik společností. Vůbec se nedá vyloučit, že mezi nimi jsou i takové, které mají málo informací a zkušeností z oblasti energetiky. Zajímejte se o to, jaký pořadatel aukci pořádá. Má dostatečné zkušenosti? Bude fungovat korektně a solidně? Pokuste se například dohledat reference, ověřte si, jak firma komunikuje (telefonicky, e-mailem) a sledujte kvalitu a rychlost odpovědi.
  • Zkuste si také zjistit, je-li to možné, jakých cen nebo úspor bylo dosaženo v minulé e-aukci. Z těchto dat můžete následně zhodnotit, jestli jsou pro vás takové úspory zajímavé.
  • Zkontrolujte také smlouvu se svým současným dodavatelem elektřiny a plynu. Máte smlouvu na dobu určitou? Pak je pravděpodobné, že v případě předčasného ukončení smlouvy bude požadovat sankci – a vy tím pádem místo úspory můžete ještě prodělat. Zkuste se tedy domluvit s pořadatelem e-aukce, zda půjde zařídit, aby váš přechod k vítěznému dodavateli byl realizován k termínu ukončení smlouvy u stávajícího dodavatele tak, abyste neplatili žádné sankce.
  • V případě, že si změnu dodavatele nakonec rozmyslíte, pamatujte, že od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání (radnice apod.) lze odstoupit do pěti dnů před zahájením dodávky energie.

Pozor na jednostranné a absurdní sankce

Druhým bodem, který regulátor zmiňuje a s nímž se mohou domácnosti setkat, jsou nejrůznější sankce stanovené ve smlouvě či v obchodních podmínkách pořadatelů i dodavatelů. Můžou zahrnovat nejrůznější absurdní položky.

Doporučujeme alespoň – když už nemůžete prostudovat smlouvu, ceník, sazebník služeb a obchodní podmínky dodavatelů – prostudovat a ohlídat si opravdu důkladně všechny dokumenty pořadatelské společnosti, případně je před podpisem konzultovat se spotřebitelskou poradnou. Domníváme se, že už leckteré body napoví, jestli pořadatel přistupuje k věci opravdu solidně.

Snížení ceny nemusí být žádný zázrak

Třetí věcí, na kterou regulační úřad upozorňuje, je to, že snížení ceny už nebývá tak zásadní, jako bývalo u prvních e-aukcí. Ceny energií totiž obecně klesají a navíc, vysoutěžená nízká cena za energii z elektronické aukce odběrateli ještě nezaručuje, že nabídka dodavatele bude výhodná celkově. Někteří dodavatelé si mohou účtovat další poplatky a sankce, které výslednou cenovou výhodu sníží. Regulátor však upozorňuje na možnost odstoupení od smlouvy v případě, že si změnu dodavatele nakonec rozmyslíte.

Cena z e-aukce také zůstane odběrateli zafixována na určité období (zpravidla dva roky). Po tuto dobu s ní nepohne, a pokud jdou ceny energií dále dolů, může se pro něj v budoucnu stát spíše nevýhodnou.

K tomuto bodu bychom však doplnili, že s fixací cen energií např. na dva roky se domácnosti setkávají čím dál častěji i u přímých nabídek dodavatelů. Doporučujeme proto si nabízenou cenu prověřit, zda je opravdu výhodná (např. oproti standardním nabídkám dodavatelů), a všechno si důkladně propočítat.

Úřad dále v manuálu zmiňuje, že případné meziroční srovnání ceníků v rámci e-aukcí je dle jeho názoru zavádějící. Například ceny za rok 2012 jsou všeobecně vyšší než v roce 2013 a k „úspoře“ by tak došlo i bez změny dodavatele. Je nutné vzít ohled též na to, že samotný dodavatel má vliv jen na určitou část z celkové ceny elektřiny a plynu. Tato tzv. neregulovaná část tvoří u elektřiny necelých 50 a u plynu kolem 80 procent z konečné ceny. Podle regulačního úřadu je však u některých pořadatelů uváděn výpočet úspory z celkové ceny energie, protože vyznívá procentuálně lépe.

Srovnejte přímo na Peníze.cz

A ušetřete!

I na Peníze.cz najdete srovnání cen elektřiny a plynu. Spolupracujeme s portálem Porovnej24

  • Cenu, kterou vám najdeme, taky garantujeme.
  • Dodavatele řadíme podle úspory, kterou by proti stávajícímu dodavateli nabídli.
  • Porovnáváme jen prověřené a spolehlivé dodavatele.
  • Pomůžeme s přechodem mezi dodavateli.

Klikněte si na ikonku hned a ušetřete – nebo vyzkoušejte srovnávač přímo pod článkem.

Zkontrolujte si smlouvu se stávajícím dodavatelem

Posledním, čtvrtým doporučením ERÚ, které je i obecného rázu, je zkontrolovat si smlouvu se stávajícím dodavatelem. Jestliže by z této smlouvy vyplýval závazek na dobu určitou, dá se s vysokou pravděpodobností očekávat, že za předčasné ukončení smlouvy by dosavadní dodavatel vyžadoval úhradu sankce (toto ujednání lze nejčastěji najít v obchodních podmínkách). Přechod k novému dodavateli by v některých případech už nebyl tak výhodný.

Ve své tiskové zprávě k e-aukcím ještě úřad uvádí další zjištění, jako je například to, že od smlouvy uzavřené mimo prostory obvyklé k podnikání (radnice apod.) lze odstoupit do pěti dnů před zahájením dodávky energie a že důležitá je také informace, zda po skončení smlouvy dochází – pokud včas neohlásíte nevůli v ní pokračovat – k jejímu automatickému prodloužení.

Informovat a tak chránit

Jedním z poslání Energetického regulačního úřadu je také ochrana spotřebitele. Předběžným varováním v podobě manuálu pro dražebníky spotřebitele jistě chrání. Nás ale také zajímalo, jaké bude regulátor podnikat kroky, když přijde na pochybení či nesrovnalosti při e-aukcích energií pro domácnosti. „Budeme se zejména velmi zajímat o soulad nabídek obchodníků v rámci e-aukcí s energetickým zákonem a budeme nadále aukce monitorovat a zveřejňovat svá zjištění. Jsme také připraveni v případě potřeby postupovat tvrdě proti nepoctivým obchodníkům například tím, že budou vyloučeni ze seznamu společností, které se připojily k Etickému kodexu obchodníka,“ říká mluvčí úřadu Jiří Chvojka. Dodává, že se budou orientovat hlavně na komunikaci s místními úřady v místech konání aukcí, aby je informovali o vydaném manuálu.

Michaela Divišová

Analýzám cen elektřiny a zemního plynu se intenzivně věnuje víc než dva roky, mj. pracovala jako hlavní analytička a odborná redaktorka specializovaného magazínu CenyEnergie.cz. V současné době je hlavní analytičkou nezávislého projektu www.energetickaporadna.cz

Kontaktovat ji můžete na info@energetickaporadna.cz.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

13. 1. 2014 | Michaela Divišová | 91 komentářů

Bohemia Energy vs. Centropol: Horor se změnou dodavatele elektřiny

Tisíce domácností řeší nepříjemnou situaci. Před nějakou dobou podepsali smlouvu s novým dodavatelem elektřiny. Ten měl vyřídit i všechny přestupní náležitosti u starého dodavatele,... celý článek

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

20. 11. 2013 | Michaela Divišová | 32 komentářů

Krok za krokem: Jak na sebe přepsat elektřinu nebo plyn

Stěhujete se do nového bytu? Koupili jste dům? Pro nájemníka možnost, pro majitele nutnost: nechat na sebe převést odběr elektřiny nebo plynu nebo obojího. Jak probíhá přepis odběrného... celý článek

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

6. 11. 2013 | Michaela Divišová | 9 komentářů

Sbohem a šáteček! Jak změnit dodavatele elektřiny nebo plynu

Uvažujete o změně dodavatele elektřiny či plynu? Právě v topné sezóně, kdy spotřebováváme nejvíce energií, se na platbách dá hodně ušetřit. Dá se ale dodavatel změnit okamžitě? Jak... celý článek

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

3. 9. 2013 | Michaela Divišová | 17 komentářů

Účet za elektřinu. Za co vlastně platíme?

Celková cena elektřiny je součtem několika různých položek, jen určitou část platíme za samotnou spotřebu. A je to část menší, zbytek jsou platby regulované. Co všechno tedy vlastně... celý článek

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

22. 7. 2013 | Michaela Divišová | 19 komentářů

Šetříme na elektrice a plynu: Vyplatí se jít do aukce energií?

Poslední dobou přibývá domácností, které pro výběr svého nového dodavatele elektřiny či plynu využívají elektronické aukce. Jak aukce energií fungují? Kolik se dá touto cestou ušetřit... celý článek

Partners Financial Services