odmítnutí předluženého dědictví - potomci a následně jejich potomci, jejich zastoupení

Dobrý den, obracím se na Vás s dotazem, který se týká odmítnutí předluženého dědictví po mé matce. Dědické řízení ještě nebylo zahájeno, maminka zemřela předminulý týden. V České republice jsem teď jen na návštěvě. Nicméně já i mé dvě nezletilé děti mají v ČR trvalý pobyt. Přechodně teď žiji s manželem a dětmi v zahraničí, kam byl manžel služebně do ledna 2016 (snad i do ledna 2018) vyslán Českou republikou, navíc jsem těhotná, což mi také časté/vůbec nějaké cestování znemožňuje. Z ČR odjíždím koncem února a předpokládám, že se do ČR s ohledem na mé těhotenství, případně šestinedělí dostanu nejdříve v prosinci 2015. Dědické řízení bude ale pravděpodobně během několika měsíců zahájeno a já nevím, jak ze zahraničí budu moci dědictví odmítnout. Po poradě s notářem, kterého mi na příslušném soudě, kam případ mé maminky bude spadat, ústně označili, jako notáře, který se bude zabývat dědickým řízením, mi bylo doporučeno sjednat si zmocněnce, který mě bude v dědickém řízení zastupovat. Je ale možné teď napsat prohlášení o odmítnutí dědictví, u kterého si nechám notářem ověřit můj podpis a poslat jej na příslušný soud, aby si jej tam založili do zahájení dědického řízení? Jinými slovy-lze odmítnout dědictví ještě než bylo zahájeno dědické řízení? Je možné k tomu prohlášení přidat i prohlášení za mé nezletilé potomky, že jako jejich zákonný zástupce toto dědictví odmítám, případně žádám o zřízení opatrovnického soudu, který mé odmítnutí schválí (předlužené dědictví). Má toto prohlášení za své nezletilé potomky sepsat i můj manžel, tedy jejich druhý zákonný zástupce? Musí asi oba zákonní zástupci…? Poté když já a moji bratři odmítneme toto předlužené dědictví, pak to spadne na naše potomky, všichni jsou nezletilí. Já a můj manžel se budeme tedy muset účastnit opatrovnického soudu? Kdybych nebyla těhotná, tak by to pro mě neměl být problém a tyto věci bych vůbec neřešila… Děkuji mnohokrát za radu, Hana Šimková, Brno

Dotaz poslal/a: simkovah, 02. 02. 2015 07:37

Dobrý den,
děkujeme, že jste využila služeb naší poradny a k Vašemu dotazu nám dovolte sdělit následující:

Dle § 1487 nového občanského zákoníku lze dědictví odmítnout do jednoho měsíce ode dne, kdy soud dědice vyrozuměl o jeho právu odmítnout dědictví a o následcích odmítnutí. Pro Vás to tedy znamená, že před tímto vyrozuměním skutečně nemůžete odmítnout dědictví. Má-li dědic jediné bydliště v zahraničí, činí lhůta k odmítnutí dědictví tři měsíce, což ale není Váš případ. Nicméně jsou-li pro to důležité důvody, soud dědici lhůtu k odmítnutí dědictví přiměřeně prodlouží. Odmítnutí dědictví vyžaduje výslovné prohlášení vůči soudu a nemá předepsanou formu. Můžete jej proto soudu zaslat v písemné formě Samozřejmě je ale třeba dodržet výše uvedenou lhůtu, a proto doporučuji zvážit možnost sjednání zmocněnce. Za své děti může jednat jakýkoliv zákonný zástupce v plném rozsahu (není-li zákonem stanoveno jinak – například v některých případech týkajících se poskytování zdravotních služeb), a stačí proto, když prohlášení jejich jménem učiníte pouze Vy. Kolizního opatrovníka soud jmenuje jen, dojde-li ke střetu zájmu zákonného zástupce nebo opatrovníka se zájmem zastoupeného či ke střetnutí zájmů těch, kteří jsou zastoupeni týmž zákonným zástupcem nebo opatrovníkem, anebo hrozí-li takový střet (§ 460 NOZ), což na základě Vámi poskytnutých informací není Váš případ. Nebudete se tedy muset účastnit opatrovnického soudu.

Pro hlubší právní analýzu, kterou lze poskytnout pouze na základě úplné znalosti daného případu a faktického stavu věcí, a popřípadě vyhotovení relevantní dokumentace, či kompletní zastoupení, nás neváhejte kontaktovat na níže uvedené emailové adrese. Rádi Vám s Vaším problémem pomůžeme.

Lefensor, s.r.o.
Your reliable partner
E-mail: info@lefensor.eu
Web: www.lefensor.eu

Lefensor, s.r.o., 06. 02. 2015 18:52

Nenalezeny žádné články

Partner sekce

Lefensor, s.r.o.

Lefensor, s.r.o.

Společnost Lefensor, s.r.o., úspěšně působí na trhu již od roku 1997. V současné době se orientuje zejména na právní a poradenskou podporu poskytovanou malým až středním podnikům, živnostníkům a nepodnikatelským subjektům – osobám, sdružením, atp. Naším cílem je poskytnout kompletní a komplexní právní zázemí všem našim klientům, a to v lepší kvalitě a rychleji než konkurence, za stejných jistot a nejnižší cenu na trhu. Díky vlastním, kvalitním lidským zdrojům a řadě spolupracujících subjektů jsme schopni zajistit všechny námi nabízené služby za zlomek jejich tržní ceny. Naším mottem není jednorázová spolupráce za vysokou cenu, ale dlouhodobé budování vzájemné důvěry založené na kvalitních službách.

Za tuto kategorii odpovídá:

Lefensor, s.r.o.

http://www.lefensor.eu/

Partnerem poradny od: 8. 10. 2014

Aktuální články

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank sníží úrok na spoření. Víc garantuje při investici

Air Bank od 12. dubna sníží úročení na svém spořicím účtu. Další pokles pak avizuje na...více

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

Letní čas 2024. Kdy se mění čas a posouvají hodiny?

V pátek začne čtyřdenní velikonoční supervíkend. Tentokrát přinese i změnu času ze standardního...více

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal...více

Interaktivní grafiky

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdy můžu do důchodu a kolik dostanu. Kalkulačka a pravidla

Kdo může žádat o přiznání starobní penze? Co všechno se počítá? Jaké jsou podmínky? Tady...více

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Nemáte v peněžence poklad? Takhle poznáte vzácné koruny

Vypadají jako peníze, které denně bereme do ruky. A najdou se lidé, co by nám tu ruku...více

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Nové dopravní značky. Podívejte se, co vás čeká na silnicích

Od 1. ledna 2024 čeká na řidiče několik nových dopravních značek. Novelu vyhlášky č. 294/2015...více

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Na tyhle e-shopy si dejte pozor. Ukážeme jejich triky

Tohle není podvod, který by měl každý poznat hned na první pohled. Není to amatérsky působící...více

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Cesta do pravěku. Podívejte se, jak vypadalo internetové bankovnictví před 20 lety

Ať jste, nebo nejste pamětníci, tenhle výlet bude plný překvapení. Připomeňte si pionýrské...více

Přihlášení k newsletteru

Změny, novinky a aktuality ze světa osobních financí přehledně ve vaší schránce – čtěte náš pravidelný newsletter.

Informace ke zpracování osobních údajů
Partners Financial Services