Firmy žijí v nejistotě, sehnat práci začíná být umění

Petr Čermák | rubrika: Co se děje | 8. 12. 2008 | 4 komentáře
Firmy žijí v nejistotě, sehnat práci začíná být umění
Personální agentury odhadují, že kvůli krizi může vzrůst příští rok nezaměstnanost až k sedmi procentům. Na druhou stranu firmy, které ekonomické zpomalení příliš nepostihne, budou mít šanci získat kvalitní pracovníky, na které zatím nedosáhly.

Finanční krizeje v Česku cítit a netýká se zdaleka jen automobilového průmyslu. Tvrdí to personální agentury, které přímo pozorují, jak opadá zájem firem o nové pracovníky. Firmy se připravují na hubené měsíce a neumí odhadnout, jak dlouho bude útlum trvat. „Jejich předpovědi se pohybují mezi třemi až šesti měsíci. Jenže zároveň dodávají, že se může nábor nových lidí rozběhnout klidně za měsíc,“ tvrdí Natálie Záhorská z Grafton Technologies.

Paradoxní podle Havelky i Prajzlera je, že mnoha sektorům se krize zatím vyhýbá. Ale ani tyto nepostižené firmy nové zaměstnance nechtějí. „Jedna finanční instituce má podstav asi 150 lidí, které by potřebovala sehnat, ale jelikož je příkaz nenabírat, nemůže pozice zaplnit,“ říká Prajzler. „Firmy také více ukončují pracovní poměry už ve zkušební době, zvláště se to týká obchodních pozic,“ tvrdí Havelka. I za tím lze vidět vliv krize, i když to nikdo nahlas neřekne. Pokud už firmy nějaké zaměstnance nabírají, více si vybírají a nechtějí dělat žádná ukvapená rozhodnutí.

Zkušenosti personálních agentur s krizí

  • firmy se více chtějí spoléhat na sebe, zastavují či utlumují nábor; čekají, co přinese rok 2009
  • zaměstnance firmy propouštějí ve zkušební lhůtě.
  • přichází více životopisů, od lidí, kteří již přišli o práci.
  • lidem se nechce měnit zaměstnání, i když by jinde mohli mít třeba lepší bonusy.
  • nejhůře je na tom automobilový průmysl, technické obory zatím krizi tak nepociťují
  • roste zájem cizinců o práci v Česku

Personální agentury také nesouhlasí s politiky, že krize Česko neohrozí. „Podle pohovorů s lidmi je patrné, že krize zasáhla Českou republiku již ve značné síle,“ míní Jan Tegze z Advantage Consulting a dodává: „Výrazně vzrostl počet lidí, kteří mění místo z důvodu ukončení provozu firmy, nebo protože management firmy jim oznámil uzavření společnosti v horizontu několika měsíců. Dle těchto informací, je reálné, že míra nezaměstnanosti vzroste z nynějších 5,2 procenta až k hranici 7 procent.“ Havelka k tomu dodává: „Byť to při pohledu na první strany novin nevypadá, krize je tu, je velmi vážná a nikdo zatím neumí odhadnout její hloubku, natož pak délku.“

Pro lidi, kteří hledají práci přes agentury, nejsou vyhlídky příliš růžové. Na krizi nejdříve doplatí agenturní zaměstnanci, kteří jsou firmám jenom „půjčeni“ a kterých se tak mohou společnosti nejrychleji zbavit. O zkušené lidi s praxí je ale zájem i nyní, i když záleží na oboru. „I přes uvedený pokles zájmu ze strany firem evidujeme jen v Praze a středních Čechách více než 400 volných pracovních míst pro vysokoškoláky a středoškoláky s technickým vzděláním či praxí v oboru,“ prozrazuje Záhorská. Personální agentury, které se specializují na automobilový a bankovní průmysl budou mít těžké časy. Problémy budou mít ale i ostatní, jelikož český trh je malý a problémy velkých firem se postupně přelévají na celou ekonomiku.

Anketa

Bojíte se, že v příštím půlroce přijdete o práci?

Na druhou stranu, pokud firmy nebudou mít výrazné problémy spojené s finanční krizí, mohou získat i zajímavé pracovníky, které by jinak nedostali. „Firmy mají větší množství uchazečů, ze kterých si mohou vybírat a získávají nyní i životopisy odborníků, které by v minulosti nezískali,“ poukazuje Tegze na pozitivnější stranu současné situace pro firmy. „Trochu je znát, že máme více životopisů,“ míní Prajzler, ale také dodává: „Lidé, kteří by dříve byli ochotni změnit zaměstnání, nyní raději neriskují a zůstávají u známé práce, než aby se pouštěli do rizika a začínali v nové firmě.“ To práci personálních agentur naopak ztěžuje.

V Česku se ale nesnaží najít práci jen stále více Čechů, ale uplatnění zde hledá stále více cizinců. „Kromě tradičních zemí jako například Indie, Rusko či Ukrajina je patrný i velmi výrazný nárůst zájemců o práci z Německa,“ tvrdí Tegze. Nejistotu vyvolává prý krize také u déle nezaměstnaných. „Zvláště ti, kteří hledají práci již delší čas, nebo s hledáním sami úmyslně váhali, se dnes obávají delší nezaměstnanosti,“ uzavírá Havelka.

Jak se krize projevuje ve vaší firmě? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Stát utrácí peníze z daní jako za socialismu

4. 12. 2008 | Petr Čermák | 5 komentářů

Stát utrácí peníze z daní jako za socialismu

V účetnictví jednotlivých ministerstev Nejvyšší kontrolní úřad nachází často vady. Je to prý hlavně kvůli nekompetentnosti a lajdáctví úředníků. Jakmile přijdeme na kontrolu, najednou... celý článek

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

10. 8. 2008 | Petr Čermák | 10 komentářů

Věštění z burzovních křivek prý funguje i v době krize

Dolů, nahoru a zase prudce dolů. Takový je v posledních týdnech obrázek cen akcií na světových burzách. Kdo se snaží při obchodování využít technickou analýzu, neměl by ani v těch zjitřených... celý článek

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

25. 7. 2008 | Petr Čermák | 7 komentářů

Odhady analytiků jsou nyní bezcenné, trhu vládnou emoce

Každá nová zpráva z finančního světa činí z předpovědí analytiků jen prázdná slova. Odhadovat, co se na trzích stane v příštích dnech a týdnech, se proto už skoro nikomu nechce.

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

2. 7. 2008 | Petr Čermák

Kvůli ABS může dostat finanční smyk nejen banka

Když se řekne sekuritizace, vybaví se nejspíš hypoteční krize, kterou tento relativně nový nástroj ve světě financí způsobil. Myšlenka sekuritizace přináší mnoho výhod, na druhé straně... celý článek

Partners Financial Services