Nezaměstnaných ubylo, podporu dostává ani ne třetina

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 6. 2021 | 4 komentáře
Nezaměstnaných ubylo, podporu dostává ani ne třetina

Zdroj: Shutterstock

Míra nezaměstnanosti v Česku na konci května klesla na 3,9 % z dubnových 4,1 %. Bez práce bylo 285 822 lidí, ve srovnání s dubnem jich 12 tisíc ubylo. Květnové údaje dnes zveřejnil Úřad práce ČR.

Úřady práce měly na konci května v nabídce 346 604 volných pracovních míst, to bylo o 3197 více než v dubnu. U tří ze čtyř volných pracovních míst (74 %) zaměstnavatelé poptávají uchazeče se základním či nižším vzděláním, 73 % pak tvoří volná místa vhodná i pro cizince.

Míra nezaměstnanosti na začátku roku 2021 vyrostla na 4,3 %, od března pak mírně klesá. Před nástupem koronavirové pandemie byla nezaměstnanost na úrovni 3 %. Po jejím nástupu se čekal růst až zhruba k úrovni 6 %. Vláda zachování pracovních míst v době pandemie podporovala speciálním programem Antivirus. Nezaměstnanost v Česku dál patří k nejnižším v EU, podle dat Eurostatu byla na konci dubna lehce nižší jen v Polsku a stejně dobře jako Česko na tom bylo Nizozemsko.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

„V souvislosti s uvolňováním ochranných opatření dochází k obnově ekonomických aktivit v gastronomii, hotelnictví, ve službách, nebo třeba v dopravě, tedy v oblastech, ve kterých došlo ke značným ekonomickým ztrátám. Řada nezaměstnaných nastoupila do zaměstnání v rámci sezónních prací, které už jsou v plném proudu,“ shrnuje generální ředitel Úřadu práce ČR Viktor Najmon.

„Českým trhem práce pandemie evidentně nijak významně neotřásla. Kromě excelentní kondice, ve které do ní vstupoval, kdy zde nedobrovolná nezaměstnanost prakticky neexistovala, to lze přičíst i odolnosti českého průmyslu, absenci části zahraničních pracovníků a v neposlední řadě i vládním programům na podporu zaměstnanosti,“ říká Vít Hradil, analytik Raiffeisenbank.

Podpora podle něj sice způsobila podivnou dvojkolejnost českého trhu práce, kdy na jedné straně část oborů zoufale nemůže sehnat pracovníky, zatímco ti jsou jinde uměle dotováni z rozpočtu, je ovšem bez pochyb, že nárůstu míry nezaměstnanosti jako takové pomohly záchranné programy zabránit.

„Ani s ohlášeným blížícím se tlumením těchto programů není důvod se obávat skokového zhoršení situace. Znovuotevírání sektoru služeb v kombinaci s momentálně extrémně rozjetým průmyslem a příchodem letní sezóny pravděpodobně bez větších problémů absorbuje i větší množství pracovní síly,“ dodává Hradil.

Nejvyšší podíl nezaměstnaných byl v květnu v Ústeckém (5,8 %), Karlovarském (5,7 %) a Moravskoslezském kraji (5,6 %). Tyto tři kraje měly nejvyšší podíl nezaměstnaných osob i v květnu loňského roku. Naopak nejnižší nezaměstnanost zůstává v Pardubickém kraji (2,6 %). Situace se za poslední rok nejvíce změnila v Praze, kde podíl nezaměstnaných osob oproti květnu 2020 vzrostl o 0,9 procentních bodů na 3,6 % a v Karlovarském a Ústeckém kraji, kde vzrostl o 0,8 procentního bodu.

Zdroj: Úřad práce ČR

Mapa květnové nezaměstnanosti podle okresů.

Podporu v nezaměstnanosti pobíralo v květnu celkem 81 147 uchazečů o zaměstnání, což představuje 28 % všech uchazečů o zaměstnání. Tito lidé v průměru pobírali 8604 Kč měsíčně. Podporu v nezaměstnanosti do 4500 Kč dostávala zhruba čtvrtina (26,1 %) z lidí s podporou uchazečů o zaměstnání. Jedná se zejména o lidi, kteří přišli do evidence úřadu práce například po skončení rodičovské dovolené, pečovali o osobu blízkou nebo byli v dočasné pracovní neschopnosti po skončení výdělečné činnosti. Maximální výši podpory, tedy 20 075 Kč, pak ke konci května pobíralo 2513 lidí.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám další aktuality ani praktické tipy! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

4. 1. 2023 | Zdeněk Bauer

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

Kdo má nárok na podporu a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat? Tady... celý článek

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

29. 11. 2022 | Jana Divinová

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?

Partners Financial Services