Klid před bouří. Do konce roku bude bez práce půl milionu Čechů

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 7. 5. 2020 | 22 komentářů
Klid před bouří. Do konce roku bude bez práce půl milionu Čechů

Zdroj: Shutterstock

Nejnovější čísla z pracovního trhu zatím nevypadají úplně zle. Nezaměstnanost v dubnu stoupla z březnových tří procent na 3,4 procenta, ukazují data Úřadu práce ČR. Ale bude hůř.

„Popsala bych to jako klid před bouří. Naznačují to i přírůstky nových uchazečů o práci na úřadech práce na začátku měsíce května. Od konce dubna do 5. května přibyly téměř čtyři tisíce uchazečů,“ říká Helena Horská, hlavní ekonomka Raiffeisenbank.

V dubnu se do evidence úřadů práce nově zapsalo 53 tisíc uchazečů. Nejčastěji se hlásili pracovníci ze služeb, konkrétně stravování, obchodu, ubytování či nákladní dopravy. Pro srovnání: V únoru, kdy ještě ekonomika fungovala bez problémů, přibylo necelých 34 tisíc uchazečů o zaměstnání.

„Skutečný zlom ve vývoji nezaměstnanosti přijde nejdřív v červnu, kdy vyprší dvouměsíční výpovědní lhůty. Některé firmy se s lidmi rozloučily rychle, ale těch byla zatím menšina a navíc sahaly spíše na agenturní zaměstnance. Část firem ve službách zase neotevírala sezónní místa, takže se nám tu mísí hned několik negativních vlivů současně, jejichž společným jmenovatelem je recese,“ říká Petr Dufek, analytik ČSOB.

„Počet nezaměstnaných vždy roste postupně, s odstupem času. Nyní se propouští hlavně agenturní a dočasní zaměstnanci, mnozí z nich na úřady práce ani nedorazí. Takže nejsou ve statistice, proto nezaměstnanost je zatím relativně nízká i na české poměry,“ dodává Horská.

Celkem úřady práce evidovaly ke konci dubna 254 040 nezaměstnaných, což je zhruba o 28 400 více než před měsícem. V únoru bylo celkově bez práce 227 tisíc lidí.

Menší nárůst celkového počtu nezaměstnaných (o 28 tisíc) než počet nově přihlášených lidí do evidence úřadů práce (53 tisíc) ukazuje, že některé firmy naopak konečně obsazují místa, které byla dlouho volná. Počet volných míst v dubnu klesl na 332 748, v březnu jich bylo 342 287.

Jak se tedy nezaměstnanost bude vyvíjet dál? „V tuto chvíli se dá o vývoji nezaměstnanosti v dalších měsících jen spekulovat. Jistě víme jen to, že zatímco nezaměstnanost bude svižně růst, volná pracovní místa budou ubývat. Z části proto, že je obsadí lidé, co o práci přijdou, zčásti tato místa v důsledku recese zaniknou,“ odpovídá Dufek.

„Podle našeho základního scénáře by se počet lidí bez práce na konci letošního roku měl více než zdvojnásobit na zhruba půl milionu a míra registrované nezaměstnanosti se tedy dostane až na 6,6 procenta. V takovém případě počítáme se ztrátou 270 tisíc pracovních míst. V příštím roce by pak měla nezaměstnanost díky ekonomickému oživení začít pozvolna klesat,“ říká Horská.

„Mnohé evropské státy na tom budou o dost hůře. Velmi pravděpodobně si udržíme pozici země s jednou z nejnižších, dost možná i s nejnižší mírou nezaměstnanosti v Evropské unii,“ dodává ekonomka.

Očekává, že mezi nejvíce zasažené sektory bude patřit maloobchod a další služby, zejména v pohostinství, ubytování, cestování či kultuře. „Právě v těchto sektorech očekáváme nejvýraznější ztráty pracovních míst. Výrobní podniky si spíše budou chtít udržet zkušené zaměstnance pro následný náběh výroby, a proto by zde propouštění nemělo být tak výrazné,“ říká Horská.

Podle Dufka každopádně platí, že letošní propad bude velmi masivní. „Zatím to vypadá, že desetiprocentní pokles, s nímž kalkulujeme, se zdá být poměrně optimistickou variantou,“ říká analytik. Česká ekonomika v posledních šesti letech rostla, naposledy v roce 2019 o 2,4 procenta. Dosud největší propad zažila v roce 2009, kdy se hrubý domácí produkt meziročně propadl o 4,1 procenta.

Koronavirus: aktuality, kalkulačky, informace

Chraňte nejen sebe, ale i svoji peněženku. Vybíráme nejdůležitější texty a nástroje, které vám pomohou překonat dopady pandemie viru COVID-19.

Zdroj: Shutterstock

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Facebook nebo Twitter a neuniknou vám další důležité aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+49
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

7. 5. 2020 21:19, Petr

Ve strojírenství práce tak skokem ubylo, že se propouští právě uvedení agenturmí zaměstnanci, smlouvy na dobu určitou, důchodci. Další budou následovat. Evropa ani USA neberou momentálně ani nasmlouvané zakázky a výroba na sklad s nejistým koncem nikoho neláká. A bude hůř. Do toho se vkrádá šílené zdražování základních potravin a vláda asi čeká, jak to dopadne. Zemědělství se omezuje na řepku pro STBáka Babiše a brambory se stávají luxusem. Asi to chce občaské nepokoje anastolení opravdu vlády. Soběstačnost v potravinách a mase je základ. Ne jak to řídí EU a ani se nenažerem, protože nebudeme mít za co.

Zobrazit celé vlákno

+75
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

8. 5. 2020 6:32, Michal

Jen ať se propouští ! Hlavně líné levičácké a komoušské socky ! 40 let ruinovali tuto zemi,tak jim neuškodí,být bez práce !! A hlavně-bez peněz !! Ať táhnou třeba do Ruska-po kterém stále brečí,nebo do S.Koreje ! Tam na ně čekají !!

-51
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

4. 1. 2023 | Zdeněk Bauer

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

Kdo má nárok na podporu a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat? Tady... celý článek

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

29. 11. 2022 | Jana Divinová

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?