Počet volných míst klesá, hlásí úřady práce. Pořád je jich dost

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 8. 11. 2019

Celkem 337 453 volných míst hlásili zaměstnavatelé ke konci října prostřednictvím úřadů práce. Rekord z letošního srpna – 350,6 tisíce – už nepřekonali, naopak počet míst mírně klesl oproti 345,4 tisícům v září. V porovnání s loňským říjnem je jich ale o skoro 21 tisíc víc.

U skoro čtyř pětin (264 044 pozic) zaměstnavatelé uvádějí, že by na ně chtěli přijmout i pracovníky ze zahraničí. Právě marné shánění tuzemského uchazeče prostřednictvím úřadu práce je podmínkou, aby firmy mohly obsadit místo občanem státu mimo Evropskou unii.

Počet volných pracovních míst přesto i dál výrazně převyšuje počet uchazečů o zaměstnání. Těch bylo ke konci října 196 518, z toho 177 076 lidí by mohlo nastoupit okamžitě.

Podíl nezaměstnaných osob klesl na 2,6 %, zatímco letos v září dosahoval 2,7 % a před rokem 2,8 %. „Vyrovnal tak dosavadní rekord z května a června. Nezaměstnaných je teprve podruhé v historii méně než 200 tisíc,“ připomíná Pavel Sobíšek, ekonom UniCredit Bank.

„Zaměstnavatelé měli v říjnu největší zájem o dělníky v oblasti výstavby budov, montážní dělníky, pomocníky ve výrobě, uklízeče a pomocníky v hotelích a dalších objektech, obsluhu vysokozdvižných vozíků a skladníky řidiče nákladních automobilů, tahačů a speciálních vozidel, kuchaře, svářeče, řezače plamenem, páječe nebo zedníky,“ upřesňuje mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková.

„Firmám dlouhodobě chybí kvalifikovaní řemeslníci, ale také odborníci v informačních technologiích. Tradičně velká poptávka je po technických profesích napříč všemi obory,“ dodává mluvčí.

Hledej práci!

Nečekejte, že práce přijde za vámi!

Sháníte práci? Zkuste se rozhlédnout u nás. Nabídky práce ze všech úřadů práce a předních pracovních portálů na jednom místě!

Nabídky práce na Peníze.cz

V evidenci uchazečů o zaměstnání jsou nejčastěji lidé s nízkou kvalifikací, se základním, nedokončeným a středním odborným vzděláním, s výučním listem či středním vzděláním s maturitou.

Mezi nezaměstnanými mírně převažují ženy (53,6 % z celkového počtu uchazečů). Průměrný věk nezaměstnaných činil v říjnu 42,4 roku. Více než třetina uchazečů (35,6 %) je starších 50 let. Zdravotně postižení tvoří 16,5 % uchazečů.

Déle než rok hledá práci čtvrtina (22,8 %) uchazečů – ke konci října šlo o 44 897 lidí.

Na jedno volné pracovní místo připadá v průměru 0,6 uchazeče. Největší „přetlak“ je v okresech Karviná (5,2 uchazeče na jedno místo), Sokolov (3), Jeseník (2,6), Ústí nad Labem (2,3), Hodonín a Znojmo (oba 2,2), Blansko (2,1) a Bruntál (2).

Ještě před šesti lety – v říjnu 2013 – připadalo na jedno volné pracovní místo v průměru 14,2 uchazeče. Nejhůř bylo v okresech Karviná (56,7 lidí), Bruntál (51,9) a Jeseník (44,7).

Nejvyšší podíl nezaměstnaných teď mají okresy Karviná (6,4 %), Ostrava-město (4,9 %), Chomutov (4,8 %), Bruntál (4,5 %), Most (4,4 %), Louny (4,1 %), Znojmo (4 %), Ústí nad Labem a Hodonín (oba 3,8 %). Naopak nejnižší nezaměstnanost hlásí Praha – východ (1,1 %), Rychnov nad Kněžnou, Pelhřimov a Jindřichův Hradec (shodně 1, 3 %), Praha – západ, (1,4 %), Písek, Prachatice a Benešov (shodně 1,5 %).

Další čísla? Česko má nejméně lidí bez práce, ukazuje porovnání EU

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

13. 9. 2023 | Kateřina Hovorková | 1 komentář

Nízká nezaměstnanost, ale i produktivita. Český trh práce v číslech

Máme jednu z nejnižších nezaměstnaností v Evropské unii a schopné lidi, kteří chtějí pracovat. Přesto český trh práce zaostává. Index prosperity a finančního zdraví zjišťoval proč.... celý článek

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

20. 3. 2023 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Řekněte si o příspěvek na dojíždění. Novou práci může podpořit stát

Jste delší dobu na pracovním úřadě, nikde v okolí pro vás práce není, ale za humny by byla? Pak je právě pro vás určený příspěvek na podporu regionální mobility, zvaný také příspěvek... celý článek

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

8. 2. 2023 | Gabriel Pleska

Nezaměstnaných je víc než volných míst. Poprvé po pěti letech

Počet nezaměstnaných podle dat, která dnes zveřejnil Úřad práce ČR, po skoro pěti letech převýšil počet volných míst. Naposledy bylo víc evidovaných uchazečů o zaměstnání než nabízených... celý článek

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

4. 1. 2023 | Zdeněk Bauer

Kolik teď dostanete, když přijdete o práci. Podpora v nezaměstnanosti 2023

Kdo má nárok na podporu a na jak dlouho? Proč si dát pozor na dobrovolné ukončení předchozí práce bez vážného důvodu? Jak je to s odstupným? Může si nezaměstnaný přivydělávat? Tady... celý článek

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

29. 11. 2022 | Jana Divinová

Tuhle práci už Češi nechtějí. Firmy hledají 300 tisíc lidí

Už od května 2018 je volných míst víc než uchazečů o práci. O jaké pozice jde a proč se je nedaří obsadit?

Partners Financial Services