Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení

Za prací do Nizozemska už bez pracovního povolení
Nizozemsko jako už devatá stará členská země Evropské unie zrušilo omezení, která bránila občanům nových členských zemí ze střední a východní Evropy ve volném přístupu na tamní pracovní trh. Naopak Německo potvrdilo, že zákaz volného pohybu za prací hodlá udržet až do roku 2011.

Češi mohou od 1. května pracovat bez pracovního povolení v Nizozemsku. Nizozemská vláda uznala, že uzavření tamního trhu práce pro obyvatele osmi z deseti členských zemí, které vstoupily do Evropské unie v roce 2004, už nemá smysl. Na konci dubna proto oznámila Evropské komisi, že od začátku května nebude po pracovnících z Česka, Polska, Slovenska, Maďarska, Slovinska, Estonska, Lotyšska a Litvy požadovat před přijetím do zaměstnání pracovní ani žádné jiné zvláštní povolení. Občané těchto zemí se tak budou moci v Nizozemsku ucházet o práci za stejných podmínek jako třeba Němci či Francouzi. Malťané a Kypřané, kteří vstoupili do EU rovněž v roce 2004, mohli v zemi volně pracovat už od data vstupu.

Nynější zrušení bariér pro pracovníky ze střední a východní Evropy, které staré členské země mohly podle smluv o rozšíření zavést v podobě až sedmiletého přechodného období na volný pohyb pracovních sil, se ovšem nevztahuje na Bulhary a Rumuny. Ti se stali členy Unie letos v lednu.

Německo naopak zůstává pro pracovníky ze střední a východní Evropy uzavřeno. Ministru hospodářství Michaelu Glosovi, který usiloval o brzké zrušení omezení, se nepovedlo přesvědčit experty vládní koalice sociálních a křesťanských demokratů, že volný přístup obyvatel střední a východní Evropy na německý trh práce by mohl tamní ekonomice prospět. Koaliční politici se dohodli, že omezení volného pohybu pracovních sil bude platit nejen do dubna 2009, kdy vyprší druhá část přechodného období, ale až do roku 2011. To je nejpozdější datum, do kterého staré členské státy mohou bránit nováčkům v přístupu na svůj pracovní trh.

V roce 2009 na Němce čeká tvrdé vyjednávání s Evropskou komisí o protažení omezení o další dva roky. Zatímco při prvním hodnocení přechodného období v roce 2006 stačilo Bruselu oznámit, že se omezení prodlužuje o tři roky, tentokrát bude muset Berlín prokázat, že německý trh práce stále trpí vážnými problémy. A že noví pracovníci z Východu by je ještě prohloubili. Němci zatím zdůvodňují udržování přechodného období zejména vysokou nezaměstnaností v příhraničních regionech sousedících s Českou republikou a Polskem. Jde o Sasko, Braniborsko a Meklenbursko-Přední Pomořansko, kde se průměrná míra nezaměstnanosti pohybovala v roce 2005 nad 18 procenty.

Evropská komise už několikrát upozorňovala, že uzavření trhu práce pro občany nových členských zemí může poškodit ekonomiky těch států, které k přechodným opatřením sáhnou. V poslední studii z minulého roku navíc ukázala, že v zemích, kde ochrana domácího trhu práce před příchozími ze střední a východní Evropy neexistuje, nováčci tamní pracovní trh oživili. Zaplnili díry v sektorech s chronickým nedostatkem domácích pracovních sil či vylepšili vzdělanostní strukturu zaměstnanců. Ze Středo- a Východoevropanů, kteří žili na území staré patnáctky v roce 2005, mělo střední nebo vyšší vzdělání 79 procent lidí. Mezi státním příslušníky starých zemí tento podíl činil 69 procent. Komise proto už několikrát vyzvala ústy komisaře pro zaměstnanost, sociální věci a rovné příležitosti Vladimíra Špidly, aby ty země, které přechodná období stále uplatňují, omezení co nejdříve zrušily.

Ucházíte se o dotaci z Evropské unie?
Nevíte přesně jak na to? Informujte se u nás jak postupovat! Zhodnotíme, zda má váš konkrétní projekt šanci na získání dotace, poradíme, na jaké dotace má šanci firma vaší velikosti a zaměření. Potřebujete zjistit, jaké je finanční zdraví vaší firmy, což je nutná podmínka pro získání dotace, nebo "jen" chcete pomoci se zpracováním žádosti či s výběrem vhodného dotačního titulu? Přečtěte si naše poradenské texty a obraťte se na naši novou unikátní poradnu získávání dotací ze strukturálních fondů EU! Čím více konkrétních informací nám poskytnete, tím přesnější odpověď získáte.

Chystáte se za prací do některého ze států Evropské unie? Co by vás k odchodu za prací do zahraničí přimělo?

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

23. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Práce v Evropské unii: jaké máme možnosti?

Již 20 evropských zemí nám otevřelo své pracovní závory, mnohé další ale stále ne. Kde můžeme pracovat bez pracovního povolení? Které země uvolnily své pracovní trhy pro vybrané nedostatkové... celý článek

Bulharsko a Rumunsko: Berlínská zeď padla, přes Dunaj ale stále vede jen jeden most

9. 2. 2007 | Simona Ely Plischke

Bulharsko a Rumunsko: Berlínská zeď padla, přes Dunaj ale stále vede jen jeden most

Evropská unie se rozšířila o 2 nové země. Házíte je do jednoho pytle? Ano, jde o země chudé, nevyvinuté, s velmi špatným právním prostředím... Z pohledu historického či politického... celý článek

Euro: přinese zdražení?

13. 11. 2006 | Tomáš Prouza | 3 komentáře

Euro: přinese zdražení?

Podle "lidové moudrosti" přinese euro pouze zdražování. Co se ale dá dělat pro to, aby jeho zavádění nemohli obchodníci zneužít? Snažit se bude muset každý.

Euro přijde velkým třeskem

6. 11. 2006 | Tomáš Prouza

Euro přijde velkým třeskem

Po dlouhém odkládání vláda rozhodla, že se euro v České republice jednou zavede velkým třeskem. Co to znamená? Jak vypadá scénář velkého třesku a co jeho kroky znamenají pro spotřebitele... celý článek

Euro dříve či později?

23. 10. 2006 | Tomáš Prouza | 1 komentář

Euro dříve či později?

Otázka, kterou si klade spousta lidí. Posun o rok či o dva není nijak kritický, důležitý ale je dostatek času na přípravu – a ochota rozptýlit fámy, které zavádění eura provázejí.

Partners Financial Services