Události uplynulého měsíce: červenec

redakce Peníze.CZ | 4. 8. 2006
Události uplynulého měsíce: červenec
Uteklo vám v červenci něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru červencových událostí.

Již pravidelná rubrika každý první či druhý pátek v měsíci přináší přehled našeho zpravodajství. Řazení je podle rubrik a data. Přečtěte si, co jste nestihli.

Banky

3. 7. Z ankety ČTK mezi tuzemskými bankami vyplynulo, že počet úřadů, kde lze platit poplatky či pokuty kartou, stále roste. V současnosti je možné takto zaplatit na téměř dvou stovkách míst po celé ČR, například za odvoz komunálního odpadu, vydání pasu nebo občanského průkazu, registraci vozidel nebo pokuty městské policie. Banky evidují největší zájem o terminály pro platbu kartou od městských úřadů a magistrátů v Praze a velkých městech po celé zemi.
3. 7. S platností od 4. 7. 2006 Komerční banka upravuje úrokové sazby. Referenční sazba KB a Kontokorentní sazba se zvyšují o 0,20 %, Základní sazba KB o 0,10 %. Od stejného data jsou zvýšeny také úrokové sazby depozit: termínované účty s pevnou úrokovou sazbou v rozmezí od 0,00 % do +0,42 %, depozitní směnka v rozmezí od 0,00 % do +0,32 % a produkty s vyhlašovanou úrokovou sazbou (Osobní T-konta a Podnikatelská konta) v rozmezí od +0,01 % do +0,24 %.
7. 7. Mezi finančními institucemi se letos podařilo zvýšit zisk pouze bankám a spořitelnám. Nejvíce si ale vydělali zaměstnanci fondů. Celkový hospodářský výsledek bankovních peněžních institucí před zdaněním za první čtvrtletí meziročně vzrostl o 14 procent na 13,8 miliardy Kč. Všechny ostatní oblasti finančního zprostředkování vykázaly za první čtvrtletí meziroční pokles zisku. Zdroj: Ekomail
12. 7. Česká spořitelna se stala vítězem veřejné soutěže na správu dotací Státního fondu rozvoje bydlení (SFRB) v rámci zákona č. 378/2005 Sb. o podpoře výstavby družstevních bytů. Smlouva o spolupráci byla oběma stranami podepsána začátkem července 2006. Česká spořitelna bude pro SFRB v příštích více než 20 letech vykonávat vybrané činnosti spojené s poskytováním dotací a zvýhodněných úvěrů.
12. 7. Zrušení poplatků za příchozí platby se Poštovní spořitelně vyplatilo. Počet nově otevíraných účtů se od 1. června, kdy byl poplatek zrušen, zvýšil o 27 %.
12. 7. Raiffeisenbank od počátku července nabízí zdarma vedení balíčku služeb Kompletkonto Optimum. Doposud stálo vedení balíčku 125 Kč měsíčně, banka nyní nabízí poplatkové prázdniny po dobu jednoho roku, klienti tak ušetří 1 500 Kč. Nabídka na vedení balíčku bez poplatku platí do konce srpna.
17. 7. Erste Bank obdržela vlastní licenci pro vydávání kreditních karet od Visa Europe i Erste Bank v Rakousku a má ode dneška možnost vydávat karty Visa flexibilně podle svých potřeb. Klienti mohou volit ze tří variant: First Card (karta pro nové klienty), Visa Gold Card (prémiový produkt s flexibilním rámcem a pojistnou ochranou) a Visa Platinum Card (karta pro maximálně náročné klienty).
19. 7. Raiffeisenbank a.s. přichází se třemi novinkami v oblasti debetních a kreditních karet. Od 1. 7. 2007 rozšířila pojištění platebních karet proti jejich zneužití také na transakce zadávané prostřednictvím PIN kódu, tedy především pro výběry z bankomatu. Druhou novinkou je možnost dotovat kreditní kartu vlastními penězi a tím si navýšit limit k bezhotovostnímu placení a do třetice jsou pro výběr hotovosti z bankomatů u kreditních karet nově uplatňovány pouze měsíční limity, týdenní limity jsou zrušeny.
20. 7. Komerční banka dnes oznámila uzavření smlouvy o koupi podílu až do výše 50 % ve stavební spořitelně Modrá pyramida od BHW Holding AG. Cena transakce byla sjednána na 120 miliónů EUR. V současné době má KB 40% podíl v MPSS, 50 % vlastní BHW a zbývajících 10 % Česká pojišťovna. Přesná výše podílu, který KB koupí, závisí na jednání s minoritním akcionářem ČP. V každém případě však celkový podíl KB dosáhne minimálně 80 %. Transakce podléhá schválení Úřadu na ochranu hospodářské soutěže a České národní banky.
20. 7. Podle členky bankovní rady ČNB Michaely Erbenové by mohla centrální banka již v brzké době zvýšit úrokové sazby, čímž by se zabránilo růstu inflace. Základní sazba se v současnosti pohybuje na 2%. Zdroj: Český výběr
21. 7. Finančník Petr Kellner prodal eBanku. Podle tří zdrojů z bankovních kruhů po několikaměsíčních jednáních banku, která patří do finanční skupiny PPF miliardáře Petra Kellnera, získala rakouská skupina Raiffeisenbank. Zdroj: iDNES
25. 7. Úvěry českých domácností se za loňský rok zvýšily meziročně o třetinu. Banky občanům půjčily celkově 379,5 miliardy Kč, což je o 96,2 miliardy více než v roce 2004. Podílel se na tom především růst objemu hypoték. Plyne to ze zprávy o bankovním dohledu za loňský rok, kterou uveřejnila Česká národní banka.
25. 7. Raiffeisen International Bank-Holding AG získá 100% podíl v eBance. Smlouva mezi oběma stranami byla v Praze podepsána včera večer. Kupní cena banky s kapitálem ve výši 1,18 miliardy korun byla stanovena na 130 miliónů eur. Touto akvizicí zvýší skupina Raiffeisen v České republice počet klientů o více než 70 % na téměř 300 tisíc zákazníků. eBanka ke konci prvního čtvrtletí obsluhovala zhruba 117 tisíc klientů z řad soukromých osob a malých a středních firem.
25. 7. Také Raiffeisenbank ruší poplatky za příchozí platby. Od 1. 9. 2006 budou mít všichni majitelé balíčků z řad fyzických osob příchozí platby na jejich účet u Raiffeisenbank zdarma. Banka také mění poplatky u výběrů z bankomatu. První dva výběry z bankomatu Raiffeisenbank v kalendářním měsíci budou zdarma, zatímco doposud klient zaplatil 5 Kč za výběr. Ovšem poplatek za třetí a další výběr bude činit 19 Kč, zatímco doposud to bylo 9 Kč. Ke změně (zdražení) dochází i u poplatku za vedení účtů a balíčků.
31. 7. HVB Bank prodlužuje do konce roku 2006 nabídku dvouměsíčního bezplatného vedení kont RODINA, POHODA, KOMFORT a KOMFORT Global. Nabídka platí pro všechny klienty, kteří si založí jeden z privátních balíčků HVB Bank nebo na něj přejdou ze svého běžného účtu. O zvýšeném zájmu o tyto produkty svědčí 10% nárůst založených účtů od začátku roku.
31. 7. Celkový objem úvěrů registrovaných v bankovním úvěrovém registru udělených fyzickým osobám za 1. pololetí tohoto roku dosáhl výše 87 mld. Kč. Oproti 56 mld. Kč z období leden-červen 2005 to představuje meziroční nárůst o 54 %. více »
31. 7. Vybrat si peníze z bankomatů bude pro české občany v blízké době snazší než teď. Nová společnost Pharro Praha CZ instaluje do konce roku po zemi stovku přístrojů, masivní expanzi plánují i banky. Například Česká spořitelna v letošním roce zprovozní asi šedesát bankomatů.

Investice

Akcie a trhy
19. 7. Na burze v Praze a v Londýně by se na začátku roku 2007 měly objevit akcie těžební společnosti OKD, která je největším podnikem na těžbu uhlí v České republice. Umístění akcií na londýnské burze bude vyvrcholením intenzivní dvouleté restrukturalizace OKD.
25. 7. Domácí kapitálový trh přinesl letos investorům velké zklamání. V prvním pololetí vydělal jen ten, kdo měl štěstí při výběru jednotlivých akcií nebo fondů. Navíc se ukázalo, že prudký růst akcií, který dva a půl roku přinášel vysoké zisky (loni v průměru 40 %), zřejmě na dlouhou dobu skončil. Do června ztratil hlavní index PX 5,6 %. Za červenec se ztráta prohloubila skoro na 8 %. Zdroj: Ekomail

Bydlení

18. 7. Podle Ústavního soudu není regulace nájmu neústavní, pokud splňuje dvě podmínky. Regulované nájemné musí respektovat tržní cenu a musí se jednat pouze o dočasné opatření. Jednostranné zvýšené nájemného je právem nikoli povinností pronajímatele. To znamená, že pronajímatelé k němu vůbec přistoupit nemusejí. Jednostranné zvýšení nájemného mohou učinit od 1. ledna 2007 nejpozději do 31. prosince 2010.

Hypoteční bankovnictví
17. 7. Komerční banka nabízí od 17. 7. do 31. 8. 2006 hypotéky s 50% slevou z ceny za zpracování hypotečního úvěru. Nabídka platí pro všechny hypoteční úvěry bez rozdílu doby fixace úrokové sazby i doby splatnosti úvěru. Akční nabídka se vztahuje také na kombinaci předhypotečního úvěru a hypotečního úvěru. V takovém případě se bude 50% sleva vztahovat na následný hypoteční úvěr, z něhož bude předhypoteční úvěr splacen.
10. 7. Z obchodních výsledků hypotečních bank za první pololetí roku 2006 vyplývá, že zájem Čechů o hypotéky roste. Banky hlásí meziroční nárůsty o desítky procent, hypotéku si letos vzalo asi 30 000 lidí a její průměrná výše činila 1 500 000 Kč. Mezi hlavní důvody, proč chtějí lidé co nejdříve bydlet ve vlastním patří obavy z deregulace nájmů a zvýšení DPH na stavby pro bydlení.
27. 7. Hypoteční šílenství pokračuje. ČSOB během června poskytla hypotéky téměř za 1 miliardu korun, což představuje rekordní měsíční výsledek v historii ČSOB. Spolu s deregulací nájmů a hrozbou zvýšení DPH na stavby pro bydlení může být dalším faktorem zvýšené poptávky také očekávané zvýšení úrokových sazeb. Česká spořitelna a Hypoteční banka zvýšily minimální úroky už na začátku července.

Stavební spoření
14. 7. Poloviční podíl v Modré pyramidě prodává největší akcionář, německá finanční společnost BHW. Komerční banka drží zbývajících 40 %, Česká pojišťovna vlastní 10 %. Tito dva zbývající akcionáři se k obchodu nevyjádřili. Zdroj: Český výběr
17. 7. Německá finanční společnost BHW ze skupiny Deutsche Postbank prodává svůj poloviční podíl v Modré pyramidě. HN to potvrdilo několik na sobě nezávislých zdrojů. Z tuzemské stavební spořitelny, která je v objemu půjček dvojkou na trhu, tak odchází největší akcionář. Zbývajících čtyřicet procent drží Komerční banka a deset procent Česká pojišťovna, kterou vlastní Kellnerova PPF.

Pojištění

11. 7. Nejvyšší správní soud udělil Komerční pojišťovně pokutu ve výši 3 milióny korun. Důvodem je únik informací o klientech. Data byla ukradena neznámým pachatelem, ovšem díky zakódování nemohly být zneužity.
19. 7. Česká pojišťovna obdržela od České národní banky potřebný souhlas a od zítřejšího dne začíná na svých vybraných přepážkách nabízet podílové fondy dceřiné firmy ČP Invest. Blíže ke klientům se tak dostane nabídka devíti podílových fondů této investiční společnosti.
26. 7. Tuzemský pojistný trh se v prvním pololetí roku zvýšil pouze nepatrně. Pojišťovny vybraly na pojistném podle předběžných výsledků 61,1 miliardy Kč, což představuje meziroční nárůst o 1,4 %. Uvedla to Česká asociace pojišťoven, která sdružuje pojišťovny s 99% podílem na trhu.

Daně a život

Důchodová problematika
3. 7. Od července si mohou ženy, které ovdověly do 1. 1. 1996 včetně požádat o zvýšení či přiznání vdovských důchodů. Před 1. 1. 1996 totiž existovala pro souběh dvou důchodů (tedy např. vdovského a starobního) nejvyšší možná výměra a pokud ji součet vlastního a vdovského důchodu vdovy přesáhl, byl vdovský důchod zkrácen a v některých případech nebyl vyplácen vůbec. Nyní se stát rozhodl problém napravit, zvýšení se však bude provádět pouze na vlastní žádost podanou na okresní správy sociálního zabezpečení.
13. 7. Ústavní soud včera zrušil části dvou zákonů, které diskriminovaly muže v otázce důchodů. Ženám se totiž doba rodičovské dovolené či péče o zdravotně postižené dítě do nároku na penzi započítala téměř automaticky. Muži si ale na rozdíl od nich museli o zahrnutí doby péče o děti do penze zvlášť požádat. Od 1. července 2007 by jim mělo stačit, když stejně jako ženy při podání žádosti o důchod doloží potřebné doklady. Zdroj: Ekomail
21. 7. 1. 7. 2006 vstoupila v platnost novela zákona č. 155/1995 Sb. o důchodovém pojištění, která nově obsahuje zvýšení důchodů stoletým občanům o 2 000 Kč (dříve to bylo 1 000 Kč). Sta let by se v ČR do konce letošního roku mělo dožít 225 lidí.

Podniky

24. 7. Společnostem v České republice se daří jako nikdy dříve, a proto doslova vysávají pracovní trh. Hledají nové pracovníky v Česku a pořád častěji i v zahraničí. Například plzeňský výrobce televizorů Panasonic ještě předloni zaměstnával 1700 lidi, teď jich má 4500. Po prázdninách bude kvůli rozšíření výroby potřebovat dalších pět set zaměstnanců.

EU

19. 7. Evropský bankovní sektor je roztříštěný podle národních hranic a nefunguje v něm konkurence. Při pronikání do jiné země EU narážejí banky na nepřekonatelné překážky. A existuje podezření, že velcí hráči porušují evropské antitrustové zákony. Tvrdí to zpráva o bankovním trhu, kterou včera představila Evropská komise. Podle ní na nefunkčnost trhu doplácejí hlavně spotřebitelé.
25. 7. Evropská komise navrhla umožnit 17 členským zemím, včetně ČR, výjimky na sníženou daň z přidané hodnoty u služeb náročných na lidskou práci. V případě ČR tak budou do konce roku 2010 ve snížené pětiprocentní sazbě opravy bytů, čištění oken, úklid domácností a domácí pečovatelské služby.

Další aktuality

3. 7. Státní rozpočet je v polovině roku v přebytku 7,6 miliardy korun. To je dvakrát více než před rokem. Údaje zveřejnilo ministerstvo financí. Podle ministerstva je za růstem salda především zvýšení příjmů ze spotřebních daní. Zdroj: iDNES
3. 7. Národní koordinační skupina pro zavedení eura v ČR doporučí vládě zavedení bezhotovostního i hotovostního eura jednorázově, tedy tzv. metodou velkého třesku. Podle náměstka ministra financí a národního koordinátora zavedení eura Tomáše Prouzy je tato varianta nejlevnější a všem dává nejvyšší míru právní jistoty. V ČR by se podle plánů vlády mělo začít eurem platit od roku 2010.
4. 7. Česká koruna v závěsu za zlotým, forintem a tureckou lirou dnes opět posílila a její kurz se dostal na úroveň 28,42 Kč/EUR. Dolar se dopoledne pohyboval v blízkosti měsíčního minima k euru - na hodnotě 1,2810 USD/EUR, což znamená pro korunu posílení na 22,19 Kč/USD. Nákupy měn rozvíjejících se trhů jsou motivovány vylepšenými odhady některých investičních bank a především aktuálním vývojem eurodolaru. Zdroj: Patria Online
4. 7. Rozpočet na příští rok Vláda schválila schodek státního rozpočtu. Ten by měl v roce 2007 dosáhnout výše 88 mld. Kč. V letošním roce vláda počítá se schodkem 74 mld. Kč. Ministerstvo financí připravuje rozpis příjmů a výdajů, přitom ještě není jasné, kdo rozpočet předloží a jaké daně budou platit příští rok. Zdroj: Český výběr
4. 7. Míra nezaměstnanosti v zemích Evropské unie v květnu činila 8,2 procenta a zůstala tak na stejné úrovni jako o měsíc dříve. V eurozóně se ale snížila na 7,9 z dubnových osmi procent, oznámil statistický úřad Eurostat. Loni v květnu byla situace na trhu práce horší, a to jako v eurozóně, tak v celé Evropské unii. Zdroj: Ekomail
4. 7. Ministerstvo financí zahájilo tříměsíční testovací provoz "Daňového portálu", který slouží pro elektronickou komunikaci daňových poplatníků s daňovou správou a k získávání informací z daňového řízení (tzn. zda finanční úřad eviduje k určitému dni na osobním daňovém účtu nedoplatek, přeplatek nebo zda je tento účet vyrovnán). Podmínkou využití této služby je vlastnictví tzv. kvalifikovaného certifikátu.
7. 7. Evropský parlament schválil pravidla, kterými se v příštích sedmi letech bude řídit čerpání peněz ze strukturálních fondů a Fondu soudržnosti. Tyto fondy jsou určené chudším zemím a krajům, včetně České republiky a Slovenska. Hlasování otevírá cestu k čerpání z eurofondů ve výši téměř 308 miliard eur (8,8 biliónu korun) pro léta 2007 až 2013, což po zemědělství představuje největší díl unijního rozpočtu, téměř 36 procent. Zdroj: Ekomail
10. 7. Z vyjádření dosluhujícího ministra financí Bohuslava Sobotky vyplývá, že příští vláda bude muset zvážit, u kterých zákonů nebo reforem odloží datum začátku jejich platnosti. Je to kvůli dodržení současného předběžného návrhu rozpočtu pro příští rok. Zdroj: Český výběr
11. 7. Ve druhém čtvrtletí se státní dluh České republiky zvýšil téměř o 31 mld. Kč na 728,9 mld. Kč. Každý Čech tak dluží přibližně 71 tis. Kč. Podle ekonomů by se na konci tohoto roku měl státní dluh pohybovat kolem 790 mld. Kč.
11. 7. Pohonné hmoty stále zdražují. V některých krajích přesáhla cena Naturalu 95 hranici 32 Kč, což je za poslední týden nárůst o 67 haléřů. Cena nafty se za stejné období zvýšila o 21 haléřů na 30,10 Kč. Podle analytiků zatím nelze očekávat, že by ceny pohonných hmot začaly klesat.
12. 7. Od července je možné zaplatit elektřinu skupině ČEZ a pojištění České podnikatelské pojišťovně u terminálů Sazky. Platba se dá uskutečnit na téměř 4 500 prodejních místech kromě terminálů na České poště.
12. 7. Česká správa sociálního zabezpečení přijala k 21. červnu 2006 v elektronické podobě 6 008 866 přihlášek a odhlášek k nemocenskému pojištění, 5 246 542 evidenčních listů důchodového pojištění a 473 Přehledů o příjmech a výdajích OSVČ za rok 2005. Celkem tak ČSSZ díky e-podání přijala už 11 255 881 dokumentů.
12. 7. Češi si stále více zvykají na platební karty. Ze statistik společnosti Visa Europe vyplývá, že platby kartami Visa u obchodníků meziročně stouply o celou třetinu (údaje k březnu 2006). Statistiky rovněž zaznamenaly významný, více než 60%, nárůst počtu vydaných kreditních karet.
13. 7. Míra nezaměstnanosti v červnu klesla na 7,7 %. Podle ministerstva práce je to dokonce poprvé od roku 1992, kdy úřady v červnu zaznamenaly meziměsíční pokles nezaměstnanosti. Úřady práce evidovaly ke konci měsíce 451 106 uchazečů o zaměstnání, což je v porovnání s červnem 2005 o 38 638 méně. Za pozitivním vývojem stojí podle ministerstva především větší zájem zaměstnavatelů o nové pracovníky, ale také sezónní práce ve stavebnictví a zemědělství, které v této době už naplno běží.
13. 7. Meziroční inflace v červnu klesla na 2,8 % z květnové hodnoty 3,1 %. Červnová inflace se tak meziměsíčně zvýšila o 0,3 %. U cen některých potravin došlo k výraznějším změnám.
13. 7. Od příštího roku budou české firmy i domácnosti platit více za elektřinu. Podle ekonomů by ceny mohly vzrůst o 10 % až 12 %. Jasněji bude počátkem srpna po první aukci elektřiny, kterou uspořádá ČEZ. Na ní velkoobchodníci s elektřinou předloží své požadavky a cenové nabídky pro příští rok.
14. 7. Podle údajů zveřejněných Českým statistickým úřadem vzrostla průmyslová výroba v květnu meziročně o víc než 12 %. Oproti dubnu 2006 se tak zvýšila o 3,4 %. Jednoznačným lídrem je stále automobilový průmysl. Zdroj: Český výběr
14. 7. Na finančním trhu vznikla nová unie profesního sdružení právnických a fyzických osob podnikajících v oblasti finančního zprostředkování a poradenství - Unie společností finančního zprostředkování a poradenství (USF). Hlavním vizí, kterou chce nová unie prosazovat, je odpovědnost zprostředkovatelských sítí za jednání svých poradců.
14. 7. ČSOB Leasing přichází s novinkou v oblasti zdanění pojištění. Dosud byla podnikatelům - plátcům DPH 19% daň z přidané hodnoty připočítávána k pojistnému a zákazník tak musel prostředky na DPH nejprve vynaložit a poté je nárokovat od státu zpět. Nyní hradí spolu s měsíční splátkou leasingu či úvěru pojistné, které je zcela osvobozené od DPH.
18. 7. Na jižní Moravě se chystají investovat další 3 japonské společnosti. Výrobce převodovek Aisin AI a firma NTN Manufacturing najdou místo na brněnské Černovické terase. Jméno třetí firmy nebylo zveřejněno.
18. 7. Daňové poplatníky stojí každý den nefungování PS téměř tři miliony korun. Uvedli to autoři projektu Efektivní stát, který se zaměřuje na zeštíhlení a zkvalitnění činnosti státních úřadů. Neschopnost zvolit šéfa sněmovny stála již 131 milionů korun.
18. 7. Zájem lidí o "evropské" sociální zabezpečení roste. V prvním pololetí 2006 evidovala ČSSZ celkem 85 883 úkonů. To je v průměru 14 313 úkonů měsíčně a ve srovnání se stejným obdobím roku 2005 nárůst o 33 %. Lidé se nejvíce ptali na podmínky účasti na sociálním zabezpečení v případě výkonu práce v jiném členském státě EU. Dále na zápočet a posouzení dob pojištění rozhodujících pro vyplácení nemocenských dávek a důchodů.
20. 7. Z květnových údajů Českého statistického úřadu vyplývá, že Češi stále více utrácejí. Maloobchodní tržby vzrostly ve srovnání se stejným obdobím minulého roku o 7,2 %. Češi utráceli zejména za elektroniku a automobily. Podle ekonomů by maloobchodní tržby měly růst o 6 % za celý rok.
20. 7. Agentura CzechInvest zprostředkovala za první pololetí letošního roku celkem 84 nových zahraničních i tuzemských investičních projektů. Tyto investiční projekty představují hodnotu vyšší než 70 miliard Kč. Díky nim by v České republice mělo být v nejbližších letech vytvořeno více než 17 500 nových pracovních míst.
21. 7. Britský ministr pro životní prostředí David Miliband vyzval, aby se uvažovalo o zavedeni obchodování s emisemi pro firmy i pro jednotlivce. Obchod s emisemi již funguje mezi firmami. Spočívá v tom, že podniky, které mají ekologicky čistší provozy, mohou prodávat emisní povolenky firmám, které životní prostředí zatěžují více. V případě jednotlivců by to podle Milibanda bylo podobné. Například k účtu za elektřinu by lidé dostali ještě účet na kredity, a to v případě, že by neměli dobře tepelně izolovaný dům.
21. 7. Česká národní banka vydává 26. července 2006 do oběhu pamětní stříbrnou dvousetkorunu k 700. výročí vymření Přemyslovců po meči. Dvousetkoruna je ražena ze slitiny obsahující 900 dílů stříbra a 100 dílů mědi a vydává se ve dvojím provedení, v běžném a špičkovém (proof), které se liší povrchovou úpravou a provedením hrany. Autorem výtvarného návrhu mince je Vojtěch Dostál.
21. 7. Itálie dnes otevřela svůj trh práce občanům z nových členských zemí Evropské unie včetně ČR. Češi tak budou moci bez omezení pracovat už v 8 z 15 původních členských států Evropské unie. Restrikce nadále platí v Německu, Rakousku, Francii, Lucembursku, Nizozemsku, Belgii a Dánsku.
24. 7. Benzin Natural 95 je nyní nejdražší za celý letošní rok. Za poslední týden zdražil o 25 haléřů na průměrných 32,05 Kč za litr. Cena nafty se podle aktuálních informací společnosti CCS zvýšila o osm haléřů na 30,13 Kč.
25. 7. Tvrzení, že telefonování z pevné linky vychází z módy, je čím dál přesnější. A doba, kdy rychlý Internet a televize postupně obsadí kabely ve třech milionech českých domácností, je čím dál blíže. Stále více zákazníků se pevné linky zbavuje. U domácností se jejich počet snížil o více než 200 tisíc.
25. 7. Jednání takzvaného katarského kola byla odložena na neurčito, sdělil v Ženevě indický ministr obchodu Kamal Nath poté, co nedělní rozhovory šestice obchodních mocností nepřinesly žádný pokrok.
25. 7. Podle serveru idnes.cz elektrickou síť v Česku ochromilo přetížení. Provozovatel přenosové soustavy vyhlásil stav nouze, velké firmy musí snížit odběr. Jde zřejmě o největší výpadek za posledních 30 let.
25. 7. Čeští občané nebudou moci překračovat hranice uvnitř Evropské unie bez pasových kontrol tak brzy, jak předpokládali. Vstup České republiky a dalších nových členských zemí do schengenského prostoru se pravděpodobně odloží. Evropská komise to přiznala ministrům vnitra pětadvacítky. Zdroj: Český výběr
26. 7. Elektrický proud lidem příští rok znovu podraží a výdaje na ni se zvednou minimálně o sedm procent, tedy přibližně kolem tisíce korun za rok. Domácnosti s elektrickým topením potom musí počítat s nárůstem plateb až o více než čtyři tisíce korun.
27. 7. Bankovní rada ČNB potvrdila očekávání analytiků a zvedla hlavní sazbu o čtvrt procentního bodu. Hlavní sazba vzrostla na 2,25 %. Jde o první růst úroků od října minulého roku. Další zvýšení očekávají analytici opět za dalších devět měsíců, tedy někdy v dubnu roku 2007.
27. 7. Ministerstvo financí zvýšilo svůj odhad letošního růstu ekonomiky na 6,2 % z předchozího odhadu 5,6 %. Ekonomiku potáhnou především dobré výsledky zahraničního obchodu. Inflace by letos měla stoupnout o 2,6 % oproti růstu o 1,9 % v roce 2005. V roce 2007 se dál zvedne na 2,8 %. Zdroj: Český výběr
27. 7. Policie zatkla členku představenstva ČKA Radku Kafkovou a další dva lidi, kteří jsou podezřelí z účasti na uplácení. Podle vrchního státního zastupitelství prodávala skupina za úplatky pod cenou pohledávky České konsolidační agentury. Vláda dnes Kafkovou odvolala z funkce. Zdroj: Český výběr
27. 7. Nejpoužívanějším kanálem elektronického bankovnictví se stalo letos internetové bankovnictví, které přeskočilo dosud vedoucí telefonické bankovnictví. Až třetí je tzv. GSM banking, tedy komunikace pomocí mobilního telefonu. Vyplývá to z analýzy mezi uživateli internetu, kterou pro ČSOB a Poštovní spořitelnu vypracovala společnost Network Media Service (NMS). Zdroj: Ekomail
28. 7. Státní zastupitelství začalo zajišťovat majetek obviněných v kauze uplácení v České konsolidační agentuře (ČKA). Vyšlo podle ní také najevo, že kromě členky představenstva Radky Kafkové jsou obviněni bývalý zaměstnanec agentury Josef Tykva a podnikatel Pavel Hrach. Oba měli v uplatkářské aféře roli prostředníků, uvedla televize.

Připomínky, vzkazy a názory nám můžete zanechat

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: červen

7. 7. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: červen

Uteklo vám v červnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: květen

2. 6. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: květen

Uteklo vám v květnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: duben

5. 5. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: duben

Uteklo vám v dubnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: březen

7. 4. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: březen

Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

10. 2. 2006 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Partners Financial Services