Události uplynulého měsíce: březen

redakce Peníze.CZ | 8. 4. 2005
Události uplynulého měsíce: březen
Uteklo vám v březnu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči státu? Nahlédněte do výběru březnových událostí.

Novinkou letošního roku se stává přehled událostí uplynulého měsíce. Rádi bychom vám nabídli to nejdůležitější pěkně pohromadě v pravidelném čase. Aby vám nic neuteklo, najdete uplynulý měsíc v jednom článku každý první pátek v novém měsíci (výjimka potvrzuje pravidlo, březnové události vám přinášíme až dnes, na apríla se jim místa nedostalo). Zprávy pro jednodušší orientaci členíme chronologicky a podle oborů, tak jak jste zvyklí z našich sekcí a podsekcí.

Banky

1.  3. Bankám dluží české domácnosti už 317,4 mld. Kč, což je o 74 mld. Kč víc než v loňském roce. Lidé si nejvíce půjčují na pořízení vlastního bydlení nebo na rekonstrukci bytu. Z celkem vypůjčených peněz představují spotřebitelské úvěry 11 %.
1. 3.  Od 1. března do 31. května 2005 mohou zájemci využít nabídky "Půjčky v akci" od GE Money Bank. V rámci ní mohou žadatelé získat Expres půjčku ve výši 50, 70 a 90 tisíc Kč se splatností 72 měsíců. Splátka úvěru ve výši 50 tisíc Kč činí 999 Kč měsíčně.
3. 3.  Ředitelem divize retailového bankovnictví Citibank v České republice byl jmenován Bert Pijls. V této roli bude Bert Pijls řídit veškeré aktivity spotřebitelského bankovnictví Citibank v ČR zahrnující retail, kreditní karty, segment malých a středních podniků CitiBusiness, afluentní klientský segment Wealth Management a osobní půjčky.
9. 3.  Komerční banka umístila 5. tranši 2. emise hypotečních zástavních listů KB vydávaných při emisním kurzu 106,440 % k datu vydání 22.3.2005. Celkový umístěný objem je 1,02 mld. Kč. HZL (ISIN CZ0002000383) jsou splatné v roce 2008 a jsou úročeny pevnou úrokovou sazbou 4,50 % p. a. Úrok je vyplácen jednou ročně zpětně.
15.3. Česká obchodní inspekce chce prověřit poplatky, které za své služby účtují banky svým klientům. Jak uvedla mluvčí inspekce Miloslava Fléglová, bude stanoven tým, který výši a množství poplatků za bankovní služby v ČR porovná s podmínkami v EU.
15. 3.  Komerční banka ve spolupráci se společností MUZO a mezinárodní karetní asociací VISA Europe uskutečnila na začátku března (4. 3. 2005) první úspěšný výběr hotovosti prostřednictvím čipové karty podle mezinárodního standardu EMV z bankomatu KB na pobočce v Praze, Václavské náměstí 42.
22. 3.  Guvernér ČNB Zdeněk Tůma na finanční konferenci v Praze nazančil, že příští pohyb českých úrokových sazeb bude pravděpodobně směrem dolů. Podle něj poslední údaje naznačují, že rizika vůči lednové inflační prognóze ČNB jsou neutrální nebo mírně na spodní straně.
23. 3.  Raiffeisenbank vydala třetí emisi hypotečních zástavních listů v rámci schváleného dluhopisového programu. Emise bude vydána v objemu 500 miliónů Kč a s výnosem do splatnosti 2,99 % ročně. Při současných nízkých úrokových sazbách tak investice do HZL představuje zajímavou alternativu za minimálního rizika. Cenné papíry jsou vydávány s kupónem 4,6 %, v nominální hodnotě 10 000 Kč se splatností v březnu 2010.
24. 3.  Z průzkumu agentury Reuters mezi domácími a zahraničními analytiky vyplynulo, že dvě třetiny připouštějí snížení úrokových sazeb již tento měsíc. Všichni zbývající počítají se snížením sazeb v průběhu druhého kvartálu.
31. 3.  ČNB se rozhodla snížit úrokové sazby. Klíčová reposazba se sníží z 2,25 na rovná 2 %, tedy na úroveň eurozóny

Běžné účty
11. 3.  Poštovní spořitelna nabízí všem podnikatelům, firmám a neziskovým organizacím, jenž v období od 1. 3. do 30. 4. 2005 požádají o zřízení postkonta, poplatkové prázdniny po dobu šesti měsíců.
29. 3.  HVB Bank garantuje až do konce roku 2007 výši měsíčního poplatku 64 Kč u Konta Pohoda.

Spotřebitelské úvěry
16. 3.  Ve snaze předejít možnému předlužení spotřebitelů, rozšiřuje ČSOB poradenství z čistě spořicích a investičních produktů také na úvěry a ostatní půjčky.

Investice

17. 3.  Ministerstvo financí představilo návrh novely zákona o kolektivním investování. Novela reaguje na první zkušenosti s novou úpravou kolektivního investování z počátku minulého roku a podle ministerstva výrazně zjednodušuje úpravu speciálních fondů kolektivního investování, tj. fondů, které nejsou regulovány na úrovni práva Evropských společenství.

Investiční společnosti
3. 3.  Mimořádné valné hromady akcionářů společnosti Almanij a společnosti KBC Bank and Insurance Holding Company schválily fůzi. Výsledkem je akvizice Almanij holdingovou společností KBC Bank and Insurance a vytvoření nové Skupiny KBC pod názvem "KBC Group NV".

Akcie a trhy
8. 3.  Akcie se na pražské burze těšily zvýšenému zájmu především zahraničních investorů, což vedlo k dalším rekordům. Jak burza uvedla, index osmi nejlepších společností PX-D poprvé od zavedení přesáhl hranici 3 000 bodů a hlavní index PX 50 potom 1 250 bodů.
11. 3.  Akcie firem ČEZ a Unipetrol včera více než 3% zisky pomohly pražské burze na nové, skoro jedenáctileté maximum. Hlavní index trhu PX 50 stoupl o 1,01 % na 1262,7 bodu, užší indikátor osmi titulů PX-D zpevnil o 1,14 % na 3045,8 bodu.
16. 3.  Pražská burza ztratila od rána víc než 5 %. Pokles postihl všechny hlavní tituly, nejvíce Zentivu. Burza začala z téměř 11letého maxima mírně klouzat už minulý pátek

Fondy
2. 3.  ČSOB v nových zajištěných fondech Světový Click+ 17 a ČSOB Světový strom CZK 1 snížila cenu jednoho podílu na 10 Kč. To umožní investování i lidem, kteří disponují pouze menším objemem volných prostředků. Vedle snížení jednotlivého podílu došlo u obou fondů k poklesu vstupní investice na 5000 Kč z původních 10 000 Kč. Investice v nově upisovaných fondech může přinést podílníkům maximální zhodnocení téměř 10 % ročně.
7. 3.  Nejvíce nových zákazníků penzijního připojištění získal v loňském roce Penzijní fond České pojišťovny (88 tisíc), ING PF (61 tisíc) a Credit Suisse L&P (50 tisíc). Vyplynulo to z údajů Asociace penzijních fondů. Koncem loňského roku měly penzijní fondy celkově 2,95 mil. klientů.
9. 3.  Návštevníci Peníze.CZ již mají k dispozici Scoring otevřených podílových fondů za měsíc únor. Najdete ho zde.
15. 3.  Přidali jsme pro vás 3 podílové fondy Credit Suisse Asset Management . Je možné sledovat denní kurzy a zařadit fondy do portfolia.

Bydlení

11. 3.  Loni se v ČR dokončilo 32 268 bytů, nejvíc od roku 1992. Zahájených bytů bylo dokonce nejvíce od roku 1990, celkem 39 037. Růstu pomáhají hypotéky.
16. 3.  ČSOB rozšiřuje svou nabídku o Půjčku na lepší bydlení, která zahrnuje možnost zpětného proplacení 50 % z objemu úvěru (maximálně 100 000 Kč a max. půl roku od podpisu smlouvy nazpět).
24. 3.  Senát schválil novelu zákona, která umožní společenství vlastníků bytových jednotek se snadněji dohadovat na opravách a rekonstrukcích společných částí domu.
30. 3.  Premiér Gross prohlásil, že pokud se vládě podaří zdůvodnit regulaci nájmů veřejným zájmem a doložit, že se ji snaží postupně odbourat, může zatím ČR v regulaci pokračovat. Zákon o nájemném by měla v dubnu projednat vláda.

Hypoteční bankovnictví
1. 3.  Hypoteční banka s platností do konce dubna nabízí hypotéky s úrokovou sazbou od 3,99 % u pětileté fixace, od 3,75 % u tříleté a od 2,99 % u jednoleté. Sazby se tak snižují až o 0,41 procentního bodu.
2. 3.  Wüstenrot hypoteční banka snížila poplatek za zpracování úvěru na polovinu. Při průměrné výši hypotéky 1 milión Kč ušetří klient na poplatku 4 000 Kč. Poloviční poplatek za zpracování úvěru zaplatí ti klienti, kteří o hypoteční úvěr požádají do 30. dubna.
10. 3.  HVB Bank snížila úrokové sazby u hypotečního úvěru Majordomus HIT. Hypotéky poskytuje s roční fixací úrokových sazeb od 2,98 % a s nejčastější pětiletou fixací od 4,13 %.
11. 3.  Chcete si spočítat, kolik doopravdy zaplatíte za hypotéku? Máme pro vás novou kalkulačku efektivního úroku, která započítá veškeré související poplatky.
14. 3.  ČSOB snižuje úrokové sazby u standardní hypotéky a hypotéky na družstevní bydlení. Snížení sazeb se týká většiny dob fixací a k největšímu poklesů ve výši 0,35 % dochází u fixace úrokové sazby na dobu 5 let.
14. 3.  Raiffeisenbank zjednodušuje financování výstavby i koupě nemovitosti. Zatímco doposud klient bankám doručil faktury a ty je uhradily, nyní se celý proces obrátí. Klient si určí výši prostředků, která je omezena pouze hodnotou zastavené nemovitosti a banka mu tyto požadované peníze převede na účet. Klient tak získává hotovost, se kterou může disponovat, přičmž účelové proinvestování vyčerpané částky doloží bance až následně

Stavební spoření
30. 3.  Stavební spořitelna Wüstenrot uvedla na trh překlenovací úvěr První byt. Jedná se o úvěr pro mladé rodiny, který je určen na dofinancování úvěru od Státního fondu rozvoje bydlení. Je poskytován bez akontace a roční úroková sazba je 3,9 %.
31. 3.  Wüstenrot stavební spořitelna prodloužila poplatkové prázdniny až do 30. června. Znamená to, že všichni klienti, kterým bude do tohoto data schválen jakýkoli úvěr, nebudou v letošínm roce platit úhradu za vedení úvěrového účtu.

Pojištění

3. 3.  V loňském roce vybraly pojišťovny sdružené v České asociaci pojišťoven na pojistném 111,5 mld. Kč. To je o 6,6 % více než v roce 2003. Téměř 99 % vloni přesáhl podíl členů asociace na pojistném trhu.
8. 3.  Ministerstvo financí, Úřad státního dozoru v pojišťovnictví a penzijním připojištění upozorňují, že věřitelé Union pojišťovny, mají stále možnost své pohledávky přihlásit, a to nejpozději do 25. 4. 2005. Přihlášené pohledávky budou projednány ve zvláštním přezkumném řízení v termínu, který bude stanoven soudem.
14. 3.  Podle nejnovější studie světové úvěrové pojišťovny Euler Hermes vyplývá, že Česko vloni vykázalo pokles počtu bankrotů firem o 7,4 %. Jak uvedl generální ředitel této pojišťovny, vliv na situaci krachů firem v ČR má zejména stav a zásahy do legislativy v této oblasti.
16. 3.  Valná hromada ČSOB Pojišťovny na svém mimořádném zasedání dne 14. března 2005 zvolila Waltera Bogaertse a Johana Daemena do dozorčí rady společnosti.
21. 3.  Víkendové záplavy už postihly stovky klientů pojišťoven. Jen za dnešní dopoledne Klientské centrum ČP přijalo téměř 350 hlášení o pojistných událostech na majetku klientů. Nejvíce hlášení přišlo z Jižní Moravy – 126, ze Severní Moravy – 67 a z Východních Čech – 46. Většina škod – tři čtvrtiny – je z pojištění staveb, zbytek pak z pojištění domácnosti.
24. 3.  Aegon Finance, dceřiná společnost Aegon N.V., dnes získala od MFČR povolení k provozování pojišťovací činnosti (tzv. "pojišťovací licenci") v oblasti životního pojištění. V souvislosti se získáním licence se Aegon Finance, v nejbližší době přejmenuje na Aegon Pojišťovna.
29. 3.  Na letošní sezónu pojišťovny pojistily proti krachu 736 cestovních kanceláří, což je asi 90 % z jejich celkového počtu. Kromě České podnikatelské pojišťovny neměnily pojišťovny kritéria ani nezdražovaly pojistky.

Daně a život

1. 3.  Připravili jsme pro vás novou kalkulačku: Daňové odpočty OSVČ. Co všechno si můžete odečíst ze základu daně.
2. 3.  Spočítejte si, kolik z vámi vydělaných peněz připadne státu. Nová kalkulačka celkového zatížení vaší mzdy je tu pro vás. Připomínáme, že nezahrnuje daně odváděné při nákupu zboží a služeb (spotřební daně, DPH).
8. 3.  Lidé v ČR budou v letošním roce pracovat na stát o dva dny méně než loni. Takzvaný den daňové svobody, jenž spočítal Liberální institut, bude v letošním roce možné oslavit 14. června. Loni to bylo 15. června, a protože byl přestupný rok, období plnění státní pokladny se zkrátilo o dva dny.
18. 3.  Firmy v ČR platí mezi 10 novými členskými státy EU největší daně. Vloni platily 28procentní daň ze svého zisku. V tomto a příštím roce by si měly firmy polepšit, protože tento rok klesne daň na 26% a v roce 2006 by měla být o další 2% nižší.
21. 3.  Aktualizovali jsme článek Daňová poradkyně vám odpovídá o další rady, které vypracovala daňová expertka Jaroslava Voharčíková.
23. 3.  Aktualizovali jsme článek  Daňová poradkyně vám odpovídá II.o další rady, které vypracovala daňová expertka Jaroslava Voharčíková.
29. 3.  Přidali jsme pro vás další verzi daňového přiznání typ B, která počítá a vyplňuje i formuláře pro sociální (ČSSZ) a zdravotní (VZP) pojištění. Zároveň je vám sestaven individuální kalendář daňových povinností až do konce března příštího roku.
31. 3.  Dnes je poslední den pro podání přiznání k dani z příjmů. Využíváte-li služeb daňového poradce, máte ještě 3 měsíce čas. Můžete využít i naše  formuláře.

Důchodová problematika
7. 3.  Jednotlivé varianty, které mají Česko nasměrovat k reformě důchodového systému, spatří světlo světa zřejmě v červnu. Další tři až čtyři roky ale potrvá, než se vybere vítězná varianta a zavede se do praxe.
25. 3.  Účet důchodového pojištění byl ke konci února v deficitu 1,4 mld. Kč. Za schodek může fakt, že ČSSZ musela začátkem roku doplatit České poště dluh z loňského roku ve výši 1,8 mld. Kč.
29. 3.  Během uplynulého roku přibylo v ČR téměř 30 tis. nových starobních důchodců. Penzi jich pobíralo ke konci února 2005 1 944 799, přitom minulý rok to bylo o 29 tis. osob méně. Především předčasné odchody do důchodu jsou hlavním důvodem, proč penzistů v posledních 2 letech přibývá.

Život
3. 3.  Ve  zveřejněné zprávě Federace evropských zaměstnavatelů, která porovnávala mzdy v zemích EU, kandidátských státech, v Norsku, Lichtenštejnsku a na Islandu se uvádí, že Češi mají 25. nejvyšší mzdu.
7. 3.  Růst nezaměstnanosti se v únoru zastavil a bez práce bylo zhruba 560 tis. lidí. Podle odhadu analytiků míra nezaměstnanosti stagnovala na 9,8 %. V dalších měsících přibude sezónní práce v zemědělství a ve stavebnictví a nezaměstaných tak nejspíš ještě ubyde.

Statistiky

8. 3.  Průměrný plat v ČR v loňském roce stoupl přibližně na 18 030 z 16 917 Kč v roce 2003, odhadují v průměru analytici. Nominální mzda podle nich vloni vzrostla o 6,6 %, po odečtení inflace si lidé za své mzdy koupili o 3,7 % více zboží a služeb než v předloňském roce.
8. 3.  Podle dnes zveřejněné statistiky spotřebitelské ceny (CPI) v únoru meziměsíčně vzrostly o 0,2 % a ve srovnání s předešlým rokem jsou vyšší o 1,7 %, což znamená, že tempo růstu inflace zůstává na stejné hodnotě jako v lednu. Statistika odpovídala očekávání trhu.
10. 3.  Průměrná mzda loni činila 18 035 Kč, o 1 116 Kč více než o rok dřív. To je zvýšení o 6,6 %. Po odečtení inflace byl růst 3,7 %.
10. 3.  Ekonomika loni rostla nejrychleji od roku 1996. HDP meziročně stoupl o 4 %. Růstu pomohly vyšší investice i dobrý vývoj zahraničního obchodu.
22. 3.  Podle nejnovějších údajů zveřejněných Eurostatem činil v roce 2004 vládní deficit ČR -83,4 mld. Kč tj. 3,0 % HDP a vládní dluh 1 028,6 mld. Kč tj. 37,4 % HDP.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-108
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Události uplynulého měsíce: únor

4. 3. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: únor

Uteklo vám v únoru něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení, investování a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z... celý článek

Události uplynulého měsíce: leden

4. 2. 2005 | redakce Peníze.CZ

Události uplynulého měsíce: leden

Uteklo vám v lednu něco z našeho denního zpravodajství? Víte, co se událo v oblasti bankovnictví, daní, bydlení a dalších? Jste si jisti, že jste nepropásli některou z povinností vůči... celý článek

Partners Financial Services