Dražší hypotéky zostřují boj o klienty

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 27. 6. 2008 | 1 komentář
Dražší hypotéky zostřují boj o klienty
Hypotéky se zdražují a banky žadatele posuzují přísněji. Ve srovnání s minulým rokem klesá objem poskytnutých úvěrů. Přesto experti odhadují pro letošní rok růst prodeje hypotečních úvěrů 10 až 20 procent.

Tři nejlepší hypotéky dle úrokové sazby (fixace na 5 let)

1.Wüstenrot hypoteční banka4,89
2.Komerční banka4,99
3.Oberbank 5,00
Porovnejte si všechny hypotéky.

Sazby k hypotečním úvěrům zvedla „opatrně“ v poslední době nejedna tuzemská banka. Stabilně se zpřísňují i požadavky na poskytování hypoték. Například Hypoteční bankak prvnímu srpnu zvyšuje požadavky na výši životního minima za domácnost, které musí rodině zbýt po odečtení splátky úvěru a dalších finančních nákladů. Pokračující rychlé zadlužování Čechů to možná trochu zpomalí, ale nezastaví. S pomalejším tempem růstu dluhů domácností počítají i experti.

Podle výzkumů se většina lidí, kteří si berou hypotéku, orientuje podle výše úrokových sazeb. Jen loni ČNBzměnila úrokové sazby čtyřikrát. „Hlavní sazba, od které se odvíjí úročení komerčních úvěrů, vzrostla na konci listopadu 2007 na 3,5 procenta, tedy na nejvyšší hodnotu za posledních pět let,“ konstatuje aktuální expertní zpráva Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN). Průměrná úroková sazba na trhu se podle Hypoindexu společnosti Fincentrum zvýšila ze 4,35 procenta v lednu 2007 na 5,34 procenta na konci roku. A trend zvyšování se dá podle expertů ARTN očekávat i letos. „Vzhledem k situaci na finančních trzích a předpokládanému ekonomickému vývoji lze očekávat spíše mírný růst úrokových sazeb,“ uvádí se ve zprávě. V závěru roku je ale podle expertů možné, že se sazby zase kvůli zpomalující se ekonomice sníží.

Úrokové sazby hypotékpro krátkodobé fixace se v Česku u téměř všech bankovních domů nyní pohybují vysoko nad pěti procenty. Většina sazeb je především u největších hráčů na trhu nad 5,5 procenta, což je průměrná sazba skutečně poskytnutých hypoték.

Kdo si loni nebo alespoň začátkem letošního roku nevzal úvěr na bydlení , získá jej dnes i v budoucnu podstatně dráže, očekávají experti. Přesto to nebude znamenat, že se prodej hypoték úplně zastaví. Například Komerční banka oznámila, že za letošní první tři měsíce se jí zvýšil objem prodaných hypoték o dvanáct procent. Ostatní hráči na trhu ovšem takto pozitivní výsledky nehlásí.

Pro letošní rok například Hypoteční banka odhaduje slovy svého generálního ředitele Jana Sadila celkový růst hypotečního trhu o deset procent. Jiní experti odvážně tipují i dvacetiprocentní nárůst. Zatím se tak ale příliš neděje. Podle dubnových čísel Ministerstva pro místní rozvoj se zatím hypotékám moc nedaří. Oproti loňskému prvnímu kvartálu objem nových hypoték za první tři měsíce klesl o 8,5 procenta. Nejvíce spadl objem hypoték poskytovaných Českou spořitelnou.

Anketa

Která hypotéka se podle vás nyní vyplatí?

„Citelný byl tento pokles hlavně v lednu a v únoru,“ potvrzuje mluvčí banky Kristýna Havligerová. Meziročně se v České spořitelně za první tři měsíce snížily prodeje až téměř o padesát procent (z 5 164 poskytnutých v prvním čtvrtletí 2007 na 2589 za stejnou dobu letos). Zapříčinilo to podle Havligerové několik hlavních faktorů: „Jednak se obecně snížil zájem o hypotéky, lidé se jimi předzásobili a jejich zájem o hypotéky se také částečně přesouvá k úvěrům ze stavebního spoření. A jednak se na tom podepsalo také zpřísnění podmínek pro externí prodejce, produkce hypoték z třetí strany se tak částečně snížila,“ konstatuje Havligerová. Aktuálnější výsledky banky by ovšem podle ní mohly vypadat pozitivněji.

Dražší hypotéky znamenají i ostřejší boj o každého klienta. Řada z nich proto v různých marketingových akcích odpouští například poplatek za sjednání hypotečního úvěru a klientům, kteří změní banku kvůli refinancování úvěru, nabízí mnohdy lepší sazbu či jim třeba odpustí všechny poplatky.

Nejvíce „o místo na slunci“ usiluje patrně Hypoteční banka, která vsadila na spolupráci s dalšími banky a pojišťovnami při prodeji svých produktů. Její úvěry na bydlenínabízí nejen její mateřská společnost ČSOBspolu s Poštovní spořitelnou, ale také Česká pojišťovna, Citibank, realitní kancelář RE/MAX či banka ING. Síť spolupracovníků se podle Sadila bude dále rozšiřovat.

Brali jste si vy nebo někdo ve vašem okolí v poslední době hypotéku? Podělte se o své zkušenosti.

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+17
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

25. 6. 2008 | Petr Čermák | 11 komentářů

Největší boháči přestali věřit nemovitostem

Roste počet lidí, jejichž majetek je větší než milion dolarů. Situace nejen na finančních trzích nutí milionáře k větší opatrnosti. Na oblibě tak získávají dluhopisy a hotovost.

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

23. 6. 2008 | Věra Tůmová | 1 komentář

Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

Ceny bytů rostou, přičemž velké rozdíly se mohou v budoucnu objevovat hlavně v malých městech. Tam cenovou hladinu výrazně ovlivňuje malý počet uskutečněných transakcí.

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

2. 6. 2008 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Investiční hypotéka: pro klienty, kteří platí a věří

Hypoteční banka přišla s novinkou – hypotékou kombinovanou s investicí do podílových listů fondu životního cyklu od Conseq Investment Management. O výhodný produkt půjde v případě,... celý článek

Kam se posunuly české hypotéky

8. 4. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Kam se posunuly české hypotéky

Získat hypotéku před deseti lety nebylo tak snadné jako dnes. Na výběr jich bylo málo a banky byly v jejich poskytování opatrné. Dnes masivně shánějí nové klienty, snaží se je zavázat... celý článek

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

Partners Financial Services