Mimopražské regiony čeká zdražování bytů

Věra Tůmová | rubrika: Co se děje | 23. 6. 2008 | 1 komentář
Mimopražské regiony čeká zdražování bytů
Ceny bytů rostou, přičemž velké rozdíly se mohou v budoucnu objevovat hlavně v malých městech. Tam cenovou hladinu výrazně ovlivňuje malý počet uskutečněných transakcí.

Kupovat v Česku byty se prý stále vyplatí. Zvláště ve vybraných lokalitách se jedná o zajímavý business. Protože se v tuzemsku příliš nestaví, mohou ceny v některých regionech v budoucnu výrazně růst. Pokud se ale budou zvedat úroky a poplatky u úvěrů, může se vytvářet tlak na snižování cen bytových nemovitostí. Klidná by měla zůstat situace v Praze, relativně rychle by ovšem měly růst ceny na Ostravsku a Olomoucku, případně v Brně. Vyplývá to z prognózy Přehled českého nemovitostního trhu, kterou v minulém týdnu vydala Asociace pro rozvoj trhu nemovitostí (ARTN).

Vedle moravských regionů je podle autorů studie pravděpodobné, že zdražovat budou bytyv Liberci, Pardubicích, Ústí nad Labem, Litoměřicích, v Plzni a také v Českých Budějovicích. „Jelikož se ale na malých městech nemovitosti prodávají a kupují relativně málo, mohou mít kvůli tomu menší města značně rozkolísanou cenovou hladinu,“ domnívá se hlavní autor kapitoly o rezidenčním trhu v nové studii Jiří Pácal. Podle něj se v některých regionech s byty téměř neobchoduje. Rovněž se v nich staví jen minimum bytových domů.

Rezidenční trh nemovitostí v ČR

Nejvíce se v Česku staví rodinné domy. Těch se za posledních deset let dokončilo přes 143 tisíc (143 158), zatímco bytů v bytových domech vzniklo necelých 110 tisíc (109 561) a k tomu ještě 18 210 jednotek v domech s pečovatelskou službou či dětských domovech.

Mezi řadou laiků i expertů panuje názor, že český rezidenční trh je velmi živý. To ale není podle Pácala příliš pravda. Celkově je počet transakcí na tuzemském realitním trhu s byty a rodinnými domy velice nízký. Matoucí jsou také různé publikované statistiky. „Navíc jsou zkreslené počty převodů, včetně převodů vlastnictví, které nejsou na komerční bázi (tedy privatizace obecních a podnikových bytů), i převody družstevních bytů,“ upozorňují autoři Přehledu.

Podle studie je například ze statistik pražského bytového fondu evidentní, že na změně vlastnictví bytů se maximálně podílela právě privatizace bytového fondu, a to více než cokoli jiného. A to v hlavním městě vzniká každoročně nejvíce nových bytů z celé České republiky. Jen pro ilustraci - ke konci loňského roku bylo v Praze v osobním vlastnictví přes dvě stě tisíc (231 627) bytových jednotek, nových bytů se za celou dobu postavilo necelých 60 tisíc (58 096). Podobně významnou roli hraje privatizace ve vlastnictví bytů i v dalších významných městech, tvrdí Pácal. Ke konci roku 2007 bylo zprivatizováno v průměru 65 procent bytového fondu obcí a Pácal odhaduje, že za sedm let obce budou vlastnit jen 23 procent původního bytového fondu.

Anketa

Kterou nemovitost vlastníte nebo jste už někdy vlastnili?

Ačkoli tuzemský bytový trh představuje zajímavou investiční příležitost, stále se ale podle expertů ARTN potýká s řadou nedořešených problémů. Mezi ty hlavní je možné řadit dlouho očekávanou novelizaci Občanského zákoníku, chybějící nový zákon o vlastnictví bytů a nebytových prostor, malou výstavbu bytových domů a nevyjasněnou koncepci deregulace nájmů. Tu by měl kupříkladu upravovat zákon o nájemném. Jeho schválení se ovšem brzy čekat nedá. Co se bude dít na trhu nájemního bydlení po roce 2011, kdy nynější úprava vyprší, je prý ve hvězdách, říkají experti.

Nabídka na realitním trhu v Česku se tak bude podle prognózy ARTN zvyšovat, a to jak pokud jde o množství bytů v osobním vlastnictví, tak i v nájemním bydlení. Úroveň smluvních nájmů by podle této předpovědi měla mírně poklesnout a „významně" se sblížit s regulovanými nájmy. Zájem kupcůnemovitostí se bude čím dále více soustřeďovat také na kvalitnější a větší nemovitosti.

Už se vám či někomu ve vašem okolí někdy podařila výhodná koupě a prodej nemovitostí ? Podělte se o nejlepší recept.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

19. 3. 2008 | Věra Tůmová | 3 komentáře

Jak se dozvíte, koho zajímá vaše nemovitost

Plánované změny v zákonech, které se týkají katastrálního úřadu, by měly vést k minimalizaci chyb, zrychlení vkladů i k větší ochraně osobních údajů, uvádí v rozhovoru pro Peníze.cz... celý článek

CO SI O TOM MYSLÍTE: Zaslouží si katastr nemovitostí zvýšení poplatků za své služby?

8. 11. 2007 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Za vklad do katastru nemovitostí by se už za dva roky mělo platit podstatně více než dnes. Je kvalita služeb poskytovaných katastrem na takové úrovni, aby se za ně platilo více? Napište... celý článek

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

13. 4. 2006 | Kateřina Boušová | 3 komentáře

Katastr nemovitostí: chybí peníze, nebo motivace?

Zákonná lhůta na vyřízení vkladu do katastru nemovitostí je 30 dní, v Praze ale vklad trvá běžně 5 měsíců. Katastr tvrdí, že práce přibývá a jemu chybí peníze, nezávislí pozorovatelé... celý článek

Jak se stát skutečným majitelem bytu

28. 4. 2004 | Pavel Řehulka

Jak se stát skutečným majitelem bytu

Podle našeho právního řádu je možné, aby vlastníkem nemovitosti byl někdo jiný než ten, kdo je zapsán v katastru nemovitostí. Jak k tomu může dojít? A jak se tomuto riziku vyhnout?

Partners Financial Services