Anonymní přístup do katastru zůstane, couvá úřad

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 6. 2021 | 4 komentáře
Anonymní přístup do katastru zůstane, couvá úřad

Zdroj: Shutterstock

Možnost anonymního přístupu při internetovém nahlížení do katastru nemovitostí zůstane zachována. Dohodli se na tom ministr zemědělství Miroslav Toman a předseda Českého úřadu zeměměřického a katastrálního Karel Večeře.

Katastrální úřad původně oznámil, že od června přístup omezí: zájemce o informace v dosavadním rozsahu se bude muset přihlásit, typicky prostřednictvím bankovní identity nebo jiných způsobů připojení k Národnímu bodu pro identifikaci a autentizaci (NIA/eIdentita). Nepřihlášení uživatelé se měli dostat jenom k základním údajům.

Úřad chtěl dostupnost omezit kvůli extrémnímu nárůstu počtu přístupů, ve velké míře spekulativních, a zároveň chtěl zvýšit ochranu osobních údajů v katastru.

„Pro představu, v květnu si anonymní uživatelé zobrazili 92 milionů výstupů s údaji o vlastnících nebo o účastnících vkladových řízení, což je téměř trojnásobný nárůst proti běžné úrovni v minulých letech. Významnou část těchto anonymních dotazů nepochybně generují takzvaní softwaroví roboti, neboť i v noční době běžně přichází 100 tisíc dotazů za hodinu,“ říká mluvčí ministerstva zemědělství Vojtěch Bílý.

Tyto údaje jsou pak podle něj v rozporu s ochranou osobních údajů zpracovávány a využívány například při masovém rozesílání nabídek odkupu zemědělské půdy i jiných nemovitostí.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

„Zejména starší lidé na venkově si často stěžují, že dostávají desítky dopisů od překupníků pozemků. Chápu, že údaje z katastru musí být dostupné, aby bylo možné oslovit vlastníka kvůli odkupu třeba při přípravě stavby, ale má to svoje meze. Proto jsme se s předsedou katastrálního úřadu dohodli na postupu, který zachová možnost anonymního nahlížení do katastru, současně ale zabrání zneužívání těchto údajů nejrůznějšími spekulanty s pozemky,“ vysvětluje ministr zemědělství Miroslav Toman.

Robotické dotazy má omezit využívání takzvaného Turingova testu, konkrétně řešení známého pod zkratkou CAPTCHA. Komu tento test nevyhovuje, může se přihlásit elektronickou identitou bez testu.

Proti omezení dostupnosti protestovala například občanská iniciativa Otevřený katastr vedená advokátem Petrem Novotným. Podpořilo ji přes 15 tisíc občanů, 267 společenství vlastníků jednotek a bytových družstev a také 251 firem či profesionálů.

Fotogalerie

Nudí vás běžný byt? Kupte si nádraží, zámek nebo pivovar! Vybrali jsme zajímavé objekty, které už hodně pamatují a teď hledají nového majitele.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services