Nový stavební zákon prošel. Má zlevnit bydlení

Jiří Hovorka | rubrika: Co se děje | 26. 5. 2021 16:00 aktualizováno 27. 5. 2021 09:17 | 7 komentářů
Stavební povolení půjde vyřídit z gauče, slibuje ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová. Celé řízení má být jednodušší a rychlejší. Zákon má ale i řadu kritiků.
Nový stavební zákon prošel. Má zlevnit bydlení

Zdroj: Shutterstock

Máme novější článek, který popisuje, jak to nakonec dopadlo. Jestli vás přesto zajímá tenhle archivní, tady je:

Poslanci ve středu schválili nový stavební zákon, jehož hlavním cílem je zrychlit výstavbu. Zákon z dílny ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové má platit od 1. července roku 2023. Hlasovali pro něj poslanci ANO, SPD a tři sociální demokraté. Teď míří k projednání k senátorům.

Pokud novinka projde, povedou stavební úřady už jen jediné řízení, jehož výsledkem bude jedno rozhodnutí místo současného územního rozhodnutí a stavebního povolení. Někteří kritici zákonu vytýkají, že jde příliš na ruku developerům a že zohledňuje jen zájmy byznysu. Například tím, že omezí možnost se vyjadřovat ke stavbám různým spolkům, které hájí třeba zájmy místní komunity nebo ekologii.

Nový stavební zákon počítá s převodem stavebních úřadů přímo pod stát a s vytvořením zcela nové struktury, která se má podobat tomu, jak fungují finanční úřady. V čele má být Nejvyšší stavební úřad se sídlem v Ostravě. Základní jednotkou jsou krajské stavební úřady, které budou dále tvořeny územními pracovišti v obcích. Vedle toho má vzniknout Specializovaný a odvolací stavební úřad, který by měl kromě odvolání na starosti určité stavby jako dálnice či letiště.

Slibované zjednodušení agendy má umožnit zeštíhlení úřednického aparátu. V současnosti obecní stavební úřady zaměstnávají přibližně sedm tisíc úředníků. Nová soustava si má podle ministerstva pro místní rozvoj vystačit se čtyřmi až pěti tisíci. V současnosti funguje na obcích téměř sedm stovek stavebních úřadů, do budoucna by jich mělo být v první fázi 307.

Kupujete? Poradíme!

Klíč. Zdroj: Shutterstock.com
Klíč. Zdroj: Shutterstock.com

Dost bylo nájmu. Chcete do vlastního, ale váháte, z čeho to vlastní zaplatit? Hypotéka? Nebo úvěr ze stavebního spoření? Poradíme. My porovnáme nabídky, vy ušetříte.

„Kvůli novému zákonu se dostaneme do bizarní situace, kdy rozvoj obcí a měst nebudou řešit zaměstnanci jejich radnic, kteří dobře znají místní specifika, ale naopak centrální státní úředníci, na míle vzdálení každodenní realitě v těchto obcích,“ říká pražský primátor Zdeněk Hřib. „Převodem stavebních úřadů ze spojeného modelu veřejné správy přímo pod stát dojde k omezení nežádoucího vlivu samosprávy na povolovací procesy, a tudíž k odstranění systémové podjatosti úředníků stavebních úřadů,“ reaguje Dostálová.

Nový stavební zákon také zavede apelační princip, který zajistí, že odvolací orgán musí vždy rozhodnout. „Občan se už nebude muset bát, že se proti rozhodnutí stavebního úřadu někdo odvolá a úřady si pak mezi sebou budou přehazovat jeho případ jako horký brambor a žádný nebude chtít rozhodnout,“ říká Dostálová. Nový zákon podle ní také zajistí, že stát bude vůči občanovi vždy dodržovat lhůty.

Velkým krokem vpřed má podle ní být i kompletní digitalizace stavebního řízení, která umožní elektronickou komunikaci mezi občany a úředníky, ale i mezi úředníky navzájem. Dostálová doslova slibuje, že stavební povolení půjde vyřídit z gauče.

Jednorázové náklady na změnu systému dosáhnou podle výpočtů ministerstva pro místní rozvoj přibližně 1,3 miliardy korun. Podle ministerstva se to bohatě vyplatí, když zrychlení procesu povolování staveb pomůže ekonomice.

„O kácení stromů, zásazích v lesích, zabírání zemědělské půdy budou nově rozhodovat pouze stavební úřady. Tedy úřady, které mají v popisu práce povzbuzovat výstavbu. Stavební úřady dokonce budou mít poslední slovo při výstavbě v národních parcích. Slibovaná zlepšení, tedy vymahatelnost lhůt nebo posílení pravomocí obcí při územním plánování, se přitom do zákona nedostala. Senát by proto měl zákon zamítnout,“ říká Petra Kolínská z Asociace ekologických organizací Zelený kruh.

Dnes stavebník musí pro svůj záměr získat souhlas od úřadů dohlížejících například na ochranu přírody, půdního fondu nebo vodních zdrojů, ale také třeba od hygieny nebo dopravních policistů. Nový princip má být takový, že vše vyhodnotí lidé na stavebním úřadě a výsledkem bude jeden společný verdikt. Původně pod stavební úřady měla přejít třeba i agenda hasičů nebo památkářů, ti si ale nakonec své kompetence obhájili. Nebude tak platit princip, který měl nový stavební zákon původně prodat, tedy jedno razítko na jedno řízení.

Developeři nebo zástupci Hospodářské komory naopak po zjednodušeních, která dnes poslanci schválili, volají dlouhou dobu. Kromě jiného s ním spojují naději na zlevňování bydlení. S novým stavebním zákonem se podle nich bude více stavět, vzroste nabídka bytů a to povede ke snížení jejich cen.

„Fakt, že je Česko podle Světové banky až na 157. místě ze 190 zemí, co se týče rychlosti vyřizování stavebního povolení, je politováníhodné a je tedy dobře, že se s tím vláda něco snaží udělat. Obávám se ale, že této situaci nepomůže ani dnes schválený stavební zákon. Dokud budou úřady nastaveny tak, aby řízení co nejvíce protáhly, tak se nedočkáme žádné změny. Potom se nelze divit, že ceny nemovitostí neustále rostou a zatím neznají strop,“ říká Tomáš Wildt z investiční společnosti Vihorev Group.

Kromě velkých systémových změn hlasování ve sněmovně ovlivňovaly i některé jednotlivosti. Například komunisté byli proti zákonu jako celku, protože poslanci předtím schválili i pozměňovací návrh, který z paragrafů upravující podmínky bydlení vyřadí požadavek na „přímé denní osvětlení“ a „přímé větrání“. Nově má stačit, když místnost „splňuje požadavky na bydlení z hlediska velikosti, osvětlení, větrání, vytápění a hluku“, což půjde zařídit i umělým osvětlením nebo vzduchotechnikou. Podle Františka Lukla, předsedy Svazu měst a obcí ČR a starosty Kyjova to umožní přestavovat sklepy na byty. „To je návrat do středověku,“ říká.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

26. 5. 2021 22:39, radek

Pohybuji se v projekci přes 25 let to co se děje novým zákonem tak,se zhroutí se fungující systém.
Měli ponechat starý princip stavebního povolení podle vyhl 50 a byl to velmi jednoduchý a perfektně propracovaný systém vyhlášek, norem a postupu, byl ještě z dob komunismu s jistými úpravami, ale systém měl hlavu a patu, teď každý systém co se napravuje se plevelí a přestává fungovat.

Zobrazit celé vlákno

+5
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

26. 5. 2021 17:59, pavel

zacit konecne stavet levne byty panelakoveho typu bezne v drahe eu cesko je na pokraji zhrouceni bidy drahote umislne

-3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

15. 4. 2024 | Milan Roček

Za kopcem za trojnásobek. Horské apartmány stojí víc než byty v Praze

Klínovec, Jizerky, Krkonoše, Lipno. Oblasti, které se v posledních letech staly terčem masivní výstavby horských apartmánů. To kromě náporu na lokální infrastrukturu přináší i řadu... celý článek

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

5. 4. 2024 | Petra Nová

Průmyslových nemovitostí je v Česku pořád málo

Poslední rok investorům do mnoha typů komerčních nemovitostí moc nepřál. „Průmysl byl nicméně jedním z mála segmentů, kde se nepřestalo stavět a výsledek ve střední Evropě lze považovat... celý článek

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Partners Financial Services