Největší obchodní centrum ve Středočeském kraji mění majitele

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 16. 9. 2020 | 2 komentáře
Největší obchodní centrum ve Středočeském kraji mění majitele

Zdroj: Portiva

Obchodní centrum Central Kladno, které je největší ve Středočeském kraji, má nového majitele. Za skoro dvě miliardy korun ho koupila investiční skupina Portiva ve společném podniku se skupinou Micronix.

Objekt v centru Kladna vlastnila od jeho otevření v roce 2015 developerská skupina Crestyl. Mezi více než sto nájemci jsou třeba Albert, Sportisimo, H&M a Starbucks. Celkem nabízí 27 tisíc metrů čtverečních pronajímatelné plochy.

„Na rozdíl od velkých obchodních center v Praze ho navíc navštěvují téměř výhradně místní obyvatelé, pro které představuje nejen ideální místo ke každodennímu nakupování, ale i vyhledávanou lokalitu pro trávení volného času,” říká Pavel Svoreň, výkonný ředitel skupiny Portiva

„Chceme posílit roli Centralu jako středobodu každodenního setkávání a v souladu se světovými trendy v retailu rozšířit nabídku volnočasových aktivit. Brzy se tak bude otevírat nová sauna, výhledově se Central Kladno rozroste i o nové kino,” popisuje Svoreň.

Zkuste to taky

Trvalého propadu zájmu o obchodní centra kvůli pandemií koronaviru se nový majitel neobává. Data podle Svoreně ukazují, že se počet návštěvníků centra už vrátil k normálu. Portiva převzala Central včetně nájemních smluv s nadstandardně dlouhou zůstatkovou dobou nájmu.

Portiva už má v portfoliu například nákupní park v Ivančicích u Brna nebo administrativní budovu Astrid Offices v pražských Holešovicích. Vedle komerčních nemovitostí se zaměřuje na obnovitelné zdroje energie, digitální služby v oblasti automotive či investiční fondy. Skupina vznikla v roce 2018 konsolidací aktivit akcionářů, kteří od roku 1995 podnikali pod hlavičkou společnosti Eldaco.

Objem aktiv pod správou skupiny Portiva činil ke konci loňského roku 4,2 miliardy korun, obrat přesáhl tři miliardy, souhrnný zisk EBITDA společností sdružených ve skupině přesáhl 550 milionů korun.

Central Kladno. Foto: Portiva

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-2
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services