Není to vaše? Stát hledá majitele skoro 180 tisíc nemovitostí

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 13. 7. 2020 | 5 komentářů
Není to vaše? Stát hledá majitele skoro 180 tisíc nemovitostí

Zdroj: Shutterstock

Téměř 180 tisíc nemovitostí v Česku má nejasného nebo neznámého vlastníka, většinou jde o pozemky. Informoval o tom Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových.

Majetek, který nebude mít konkrétního vlastníka do konce roku 2023, připadne státu. Nejvíce takových nemovitostí je v příhraničních oblastech Jihomoravského kraje.

„Doporučuji každému, aby se podíval na naše webové stránky, zda náhodou jemu nebo jeho předkům nepatří nějaká nemovitost,“ říká generální ředitelka úřadu Kateřina Arajmu.

Vyberte si nemovitost

Výběr nemovitosti.
Zdroj: Shutterstock.com

Hledáte dům nebo byt snů a nemůžete nalézt ten pravý? Nebo potřebujete najít pronájem? Vyzkoušejte náš katalog nemovitostí, při jehož tvorbě jsme se spojili s předním českým portálem Bezrealitky.

Reality Peníze.cz

Zmíněné nemovitosti buď nemají v katastru zapsaného žádného vlastníka (není zapsána na žádný list vlastnictví), nebo sice vlastníka zapsaného má, ale zápis neumožňuje jeho dostatečnou identifikaci.

„Většina zápisů tohoto druhu v katastru nemovitostí pramení ze situace před rokem 1989, kdy se katastr nemovitostí neudržoval řádně a v určitém období dokonce nebyl veden vůbec,“ vysvětluje Arajmu.

Katastr nemovitostí evidoval k letošnímu 1. únoru celkem 378 789 položek, které neměly dostatečně identifikovaného nebo neznámého vlastníka. Jeden vlastník může vlastnit několik různých nemovitostí a jednu nemovitost může spoluvlastnit více vlastníků – právě proto jde ve výsledku reálně o zmíněných 179 393 nemovitostí.

Podle posledních dat Českého úřadu zeměměřického a katastrálního ze začátku února bylo celkem 179 393 s nejasným či neznámým vlastníkem. Šlo o 174 040 pozemků a 5353 staveb. Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových se za první pololetí tohoto roku podařilo vyřešit 3536 těchto nemovitostí. Celkových počet vyřešených nemovitostí s nejasným vlastníkem tak vzrostl na 35 198.

Nejčastějším výsledkem šetření – ve třech pětinách případů – bylo podání podnětu k zahájení dědického řízení. V deseti procentech případů se stal vlastníkem nemovitostí stát a například v sedmi procentech případů vlastník sám doložil své vlastnictví a doplnil chybějící údaje do katastru nemovitostí.

Už nás sledujete? 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook a dozvíte se včas další aktuality a praktické rady! 

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+43
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 5 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

27. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Zlevňování bytů skončilo, ceny zase rostou. Na pronájmy se stojí fronty

Dvě aktuální studie zmapovaly situaci na trhu s nemovitostmi. Jedna upozorňuje, že ceny bytů začínají opět růst. A druhá popisuje nebývalý zájem o pronájmy.

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

27. 2. 2024 | Jan Traxler

Výsledky nemovitostních fondů: Inflaci překonalo šest retailových

Většina retailových nemovitostních fondů loni vydělala kolem pěti až sedmi procent. Nejvyšší zhodnocení zaznamenal Mint I. rezidenční fond, ukazuje porovnání.

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

22. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Bydlení už víc nezlevní, hlásí banka. Ceny pozemků dál rostou

Ceny bytů i rodinných domů v loňském roce klesly. Vyplývá to ze statistiky ČSOB Index bydlení (dříve HB Index) za čtvrté čtvrtletí 2023. Základem jsou odhady tržních cen nemovitostí... celý článek

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

21. 2. 2024 | redakce Peníze.CZ

Trh s bydlením ožil. Ceny mírně klesly, ukazují nová čísla

Realitní trh v Česku po několika letech útlumu postupně ožívá. Prodeje nemovitostí začaly opět mírně stoupat. V mezinárodním srovnání dlouhodobě patříme mezi země, kde se zdražuje nejrychleji.... celý článek

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

7. 2. 2024 | Martin Vlnas

Jak se kupuje dům za šest miliard. Šéf fondu podrobně o Arkádách Pankrác

Nemovitostní fond Trigea získal pražské obchodní centrum Arkády Pankrác. Jak se mu to podařilo a jaké s ním má další plány? Rozhovor s Tomášem Trčkou, zakladatelem a generálním ředitelem... celý článek

Partners Financial Services