Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

Daniel Kotula | rubrika: Co se děje | 3. 1. 2013 | 4 komentáře
Ceny bytů zhruba od přelomu let 2007 a 2008 padají a padají. Donekonečna padat nemůžou. Dojde k obratu v roce 2013? Zvýšení daně z převodu nemovitostí ani konečná deregulace nájemného k tomu nepřispějou.
Ceny bytů 2013: obrat a cestu vzhůru nečekejte

Nejprve si zrekapitulujme novinky na nemovitostním trhu, které jsou pro letošní rok dané a kterým se nevyhneme. Na ceny bytů ovšem zřejmě nebudou mít vliv. Na rozdíl od dlouhodobých trendů...

Vyšší daň z převodu nemovitostí

Daň z převodu nemovitostí se letos zvedá o procentní bod ze tří na čtyři procenta z prodejní ceny nemovitosti. Jde o náklad na straně prodávajícího, při prodeji nemovitosti za milion korun zaplatí na dani o deset tisíc víc – místo třiceti nasype do státní kasy čtyřicet tisíc.

Dopad na ceny nemovitostí k bydlení bude marginální. Byty se prodávají z různých důvodů: prodávající potřebují rychle peníze, nemovitost nepotřebují a starost o ni je zatěžuje, nemovitost zdědili nebo jim připadla po rozvodu – to všechno jsou to motivace, kdy prodávající procento z ceny klidně oželí. Jedině v případě, že pro prodávajícího je motivace na prodeji co nejvíc vydělat a na peníze nespěchá, pak se změna daně z převodu může projevit například v nižší ochotě při vyjednávání o ceně slevovat. Takových prodávajících je však minoritní počet.

Ceny bytů i dalších nemovitostí na Peníze.cz bedlivě sledujeme. Díky interaktivním grafům, připraveným ve spolupráci s Hypoteční bankou, můžete vývoj reálných cen nemovitostí sledovat i vy. 

Index cen bytů

Index cen pozemků

Index cen rodinných domů

Novostavby: vyšší daň z přidané hodnoty

Prodeje novostaveb se týká zvýšení daně z přidané hodnoty ze současných 14 na 15 procent. Bude záležet na developerovi a projektu, zda o procento sníží svojí marži či navýší konečnou cenu pro zákazníka. Lze očekávat, že dobře prodejné projekty zvýšení DPH nechají zaplatit kupujícího, špatně prodejným projektům nezbude nic jiného než snížit svoji marži. Celkově to však s trhem nic zásadního neudělá.

Daniel Kotula

Daniel Kotula

Narodil se a žije v Praze. Absolvoval  Vysokou školu ekonomickou, dvouletý studijní program Honors Academia, studium oceňování a odhadů nemovitostí na Institutu Franka Dysona. Poslední dva roky podniká, věnuje se všemu kolem nemovitostí – zprostředkování prodeje, pronájmu a koupě nemovitostí, oceňování nemovitostí, pořádá kurzy investování do nemovitostí, řeší exekuce nemovitostí, publikuje články a sám investuje do realit.

Daniel Kotula je ženatý a má dvě děti.

Definitivní deregulace nájemného

K 31. prosinci skončil proces deregulace nájemného. Regulované nájemné se drželo ještě v Praze, krajských městech a městech Středočeského kraje, která měla k 1. 1. 2009 deset tisíc a více obyvatel. Nyní už i zde platí pouze nájemné smluvní. Obecně lze však tvrdit, že na mnohých místech bylo regulované nájemné již velmi blízko tržní úrovni či ji někde dokonce převyšovalo, a to zejména s ohledem na kvalitu pronajímaných nemovitostí.

Konec regulace tedy pravděpodobně rozhýbe trh nájemného, záleží na lokalitě, jakým způsobem to bude. Lze předvídat, že konec regulace nezapříčiní zásadní změnu výše nájemného, případně ovšem tam, kde se nájemník s pronajímatelem nedohodnou, nájemníci odejdou do jiných srovnatelných nemovitostí či do menších bytů nebo bytů v jiné lokalitě. Pronajímatelé, kterým nájemník odejde, budou byty rekonstruovat a snažit se je pronajmout za víc – to se jim však nemusí povést.

Zajímavé bude sledovat, zda nyní ve větší míře přijdou tam, kde se nájemníci budou domnívat, že pronajímatel nastavuje nepřiměřené nájemné, soudní spory. Zkušenosti po předchozím uvolňování regulace však zatím naznačují, že lavina sporů nejspíš nepřijde.

Pravidla takových sporů o výši nájemného a novinky v nájemních vztazích, které přišly s novelou občanského zákoníku, jsme na Peníze.cz shrnovali zde:

Grafika

Ceny bytů a výše nájemného v Česku

Peníze.cz ve spolupráci s NewsLab připravily unikátní infografiku porovnávající ceny bytů a výši nájemného v českých městech. Mezi dalšími interaktivními grafikami serveru Peníze.cz pak najdete mimo jiné vývoj cen bytů v Praze.

Co ceny nemovitostí doopravdy ovlivní

Mnohem větší dopad na trh s nemovitostmi mají faktory, které působí už řadu let. Krize nadále pokračuje. Zvýšení cen bytů se můžeme dočkat, jen pokud přijde silnější poptávka. V době, kdy se neustále snižuje reálná mzda a ve společnosti převládají negativní očekávání budoucnosti, se ale málokdo hrne do koupě nemovitostí. Poptávka je zkrátka proti nabídce slabá a zřejmě bude slabá nadále. Na druhou stranu nabídka roste, a hlavně přibývá prodávajících, kteří potřebují peníze co nejrychleji, často kvůli nějakému dluhu, který má být urgentně splacen. Takoví prodávající jsou ochotni jít s cenou dolů. I tento trend bude zřejmě pokračovat – a snižovat ceny nemovitostí na celém trhu.

Pokles cen může pokračovat také s ohledem na to, jak dnešní majitelé nemovitostí svůj majetek získali. Je mezi nimi pořád valná část těch, kteří je koupili v relativně dávné minulosti za zlomkovou cenu oproti ceně dnešní, případně je levně získali privatizací, od družstva, dědictvím, darem a podobně. Málokdo žije v nemovitosti koupené v letech 2005 a později. Pokud by tedy každý z majitelů nemovitostí musel koupit znovu za současnou cenu, měl by na to? Ve velké části případů nikoli. Otázka tedy stojí i takto: Je dnešní úroveň cen reálná či „realistická“ vzhledem ke kupní síle obyvatel? Pokud bychom to brali pouze z tohoto pohledu, pak musíme konstatovat, že ceny nemovitostí jsou výš, než by měly být. Do hry ale vstupuje ještě řada dalších okolností, které je potřeba uvážit, problém není takto černobílý.

Propojeno: energetické štítky

Ve jménu spotřebitele (který o to nejspíš ani moc nestojí)

Dalším potenciálním žroutem peněz budou záhy povinné energetické štítky budov. Vlastně by měly v některých případech být povinné už teď od ledna, protože se ale k zákonu ještě nestačila vydat prováděcí vyhláška, je minimálně do dubna čas... Koho a kdy se štítek týká? Vizte článek Petry Dlouhé:

Trendy na trhu nemovitostí

V situaci na trhu můžeme vypozorovat některé tendence, o kterých lze oprávněně soudit, že budou sílit.

Sociální diferenciace lokalit

Stále méně často se bude stávat, že v jednom panelovém domě bude bydlet doktor, zedník, advokát, popelář, zámečník, podnikatel... Stále můžeme sledovat migraci mezi jednotlivými lokalitami; do lepších či prestižnějších míst se stěhují lidé s vyšším sociálním statusem a příjmy a naopak. Lidé s nižšími příjmy žijící v dobré lokalitě budou svou finanční situaci řešit prodejem nemovitosti a koupí levnější nemovitost někde na sídlišti. Dobré lokality si svoji hodnotu udrží a dovedu si představit, že v ojedinělých případech mohou na hodnotě dokonce získat, kupující zde jednak dokážou ocenit kvalitu, jednak s dalšími novými příchozími poroste prestiž takového místa. Tento trend se týká veškerých typů nemovitostí – od nových bytů, přes starší zástavbu až po rodinné domy.

Víc investičních nemovitostí

Nůžky mezi příjmovými skupinami se rozevírají, mnozí řeší každý měsíc, zda vyjdou s platem, na druhé straně jsou tu lidé, kteří doslova nevědí co s penězi, bojí se inflace a chtějí je někde relativně bezpečně uložit. Ideální investiční artikl pro konzervativního investora jsou nemovitosti. Bude přibývat lidí, kteří budou mít víc nemovitostí za účelem pronájmu, na druhou stranu celkově ubude lidí s vlastní nemovitostí. Jednak stoupne počet starších lidí, kteří svou nemovitost prodají – aby důstojně prožili stáří, kvůli nákladům a námaze spojeným s její údržbou, nebo dokonce pod tíhou dluhů, jednak také nebude – navzdory zatím příznivým sazbám hypoték – tolik přibývat mladých lidí, ochotných zadlužit se hypotékou na dlouhá léta. Trendu vlastního bydlení pro každého nejspíš definitivně odzvonilo.

Anketa

Jak to tipujete, půjdou ceny bytů níž?

Rozvoj nájemního bydlení

S předchozím bodem souvisí také další rozvoj nájemního bydlení. Lidé se silně rozmýšlejí, zda se zavázat v ekonomicky nejisté době zavázat ke splácení hypotéky či zvolit nájem. Nájemní bydlení není fixním závazkem a je možné ho měnit podle aktuální potřeby a možnosti, často také nájem bývá podstatně nižší než splátka hypotéky. V Německu je podíl nájemního bydlení kolem 50 procent, v České republice 18 procent. A vzhledem k tomu, že Česko se ve všem blíží stavu podobnému stavu u západního souseda, je pravděpodobné že i poměr nájemního bydlení se s Německem bude zvolna srovnávat.

Popsané trendy jsou dlouhodobé, zcela jistě neskončí v roce 2013 ani v následujících letech a osobně si nedovedu představit, co by je změnilo. Snad jediná okolnost může snížit skepsi současného realitního trhu: zvýšení reálných příjmů všech vrstev obyvatelstva, optimističtější výhledy do budoucnosti, snížení nároků bank při poskytování hypoték. Pak by zřejmě navázalo širší zvýšení poptávky po bytech a nemovitostech obecně. Ovšem nebyl by to začátek další realitní bubliny?

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+118
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

Zjistěte tržní cenu nemovitosti i výši nájmu

Odborným garantem této služby je Quantum reality - realitní kancelář Praha

A tohle už jste četli?

Refinancování hypotéky: Překážky, poplatky, ale i nižší úroky a jiné zisky

20. 12. 2012 | Petra Dusová | 3 komentáře

Refinancování hypotéky: Překážky, poplatky, ale i nižší úroky a jiné zisky

Z předešlého článku jsme se dověděli, co ovlivňuje výši splátky hypotéky. Sepsali jsme si v bodech, co je dobré mít promyšlené před jednáním v bankách. Zkrátka jsme se soustředili na... celý článek

Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

14. 11. 2012 | Daniel Kotula | 25 komentářů

Reality show: Investiční byt má i Michal, jedeme dál

Po odmlce jsme zpátky s dalším dílem Reality show. Seriálu o nakupování investičních nemovitostí. Konec teoretizování, vzhůru do praxe.

Na výši nájemného se musíte dohodnout. Jinak rozhodne soud

26. 4. 2012 | Barbora Buřínská | 6 komentářů

Na výši nájemného se musíte dohodnout. Jinak rozhodne soud

O loňské novele občanského zákoníku se mluvilo jako o revoluci v nájemním bydlení. Zákoník kromě jiného znamená konec praxe, při níž nájem bytu přechází v jedné rodině z generace na... celý článek

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

21. 3. 2012 | Jan Traxler | 18 komentářů

Kam spořit na důchod (I. díl): Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka

Současný penzijní systém je neudržitelný. Mladí lidé tudíž hledají, jak se na stáří zabezpečit vlastními prostředky. Jak na to? „Pořiďte si slepici, která snáší zlatá vajíčka.“

Očima expertů: Budou ceny nemovitostí i nadále klesat?

2. 3. 2012 | Ondřej Tůma | 11 komentářů

Očima expertů: Budou ceny nemovitostí i nadále klesat?

Dosáhly již ceny nemovitostí svého dna, nebo budou i nadále klesat? Na to jsme se zeptali ekonomů a odborníků působících ve sféře realit a nemovitostí.

Partners Financial Services