Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009

Eva Sovová | rubrika: Co se děje | 17. 12. 2008 | 7 komentářů
Změny v nemocenské: spočítejte si její výši pro rok 2009
Živnostníci, kteří si platí nemocenské pojištění, budou stonat prvních čtrnáct dní zadarmo. Na rozdíl od zaměstnanců neuvidí ani korunu. Spočítejte si, za kolik budete od příštího roku stonat.

Jak dlouho se bude stonat bez finanční náhrady

Od 1. ledna 2009 nedostane nemocný zaměstnanec na neschopence za první tři dny nemoci ani korunu.Živnostníci, umělci a další svobodná povolání, u kterých je nemocenské pojištění nadále dobrovolné, musejí od Nového roku počítat s tím, že nedostanou ani korunu za prvních 14 dní nemoci. Jako osoby samostatně výdělečně činné nemají totiž nárok na náhradu mzdy, protože dosahují svých příjmů samostatně.

Spočítejte si výši nemocenské

Jak to bude s vydáváním neschopenek

Zaměstnanci budou odevzdávat neschopenku, kterou vystavuje lékař, vždy svému zaměstnavateli. Živnostníci a umělci doručí neschopenku na svou příslušnou pobočku České správy sociálního zabezpečení. Stejně jako dosud zůstane každému nemocnému po celou dobu pracovní neschopnosti jeden díl neschopenky, který slouží jako průkaz práce neschopného. Tento díl se bude předkládat případné kontrole a odevzdávat lékaři při ukončení pracovní neschopnosti.

V praxi to bude fungovat tak, že lékař vystaví pacientovi nejpozději do čtrnáctého dne onemocnění potvrzení o trvání dočasné pracovní neschopnosti. Při dlouhodobém onemocnění musí lékař potvrzovat trvání pracovní neschopnosti nejméně jednou měsíčně. Nemocní zaměstnanci budou předávat tato potvrzení vždy svému zaměstnavateli, živnostníci a umělci opět na pobočku České správy sociálního zabezpečení (ČSSZ). Tím vznikne lidem na neschopence nárok na výplatu nemocenských dávek z veřejného pojištění.

Co bude platit zaměstnavatel a co stát

Od 4. do 14. dne pracovní neschopnosti budou mít nárok na náhradu mzdy jen lidé, kteří jsou zaměstnaní. Náhradu mzdy jim budou zaměstnavatelé vyplácet ze svých prostředků ovšem jen za pracovní a nikoliv kalendářní dny. Kdo bude nemocný déle než čtrnáct dnů, bude mít od 15. dne nemoci nárok na nemocenské dávky z veřejného pojištění.

Na jaké dávky je nárok z nemocenského pojištění:

  • nemocenské
  • ošetřovné
  • peněžitou pomoc v mateřství (tzv. mateřská)
  • vyrovnávací příspěvek v těhotenství a mateřství

Zdroj: ČSSZ

Co hrozí za porušování léčebného režimu

Každý, kdo bude na neschopence, musí dodržovat léčebný režim a dobu vycházek. Zda se nemocný řádně léčí, může přijít kdykoliv zkontrolovat pracovník správy sociálního zabezpečení. Na kontrolu ho může vyslat i lékař, který má podezření, že se pacient neléčí řádně, ale také zaměstnavatel či úřad práce.

Pokud kontrola nezastihne nemocného doma nebo zjistí, že porušuje léčebný režim, čekají každého hříšníka sankce. Jednak to je pokuta až do výše 20 tisíc korun a dále může přijít buď o část nemocenských dávek, nebo o celou nemocenskou. A to bez ohledu na to, zda jde o živitele rodiny. V případě, že si lidé zaviní pracovní neschopnost sami, například při rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostanou jen poloviční dávky nemocenské.

Kdo bude počítat nemocenské dávky

Výpočet nemocenských dávek budou provádět již jen pracovníci ČSSZ. Každý pojištěnec se může rozhodnout, zda chce peníze posílat na své konto nebo poštovní složenkou. To dá najevo vyplněním zadní strany neschopenky. Doručení peněz poštou bude zpoplatněno. Peníze musí sociální správa poslat do měsíce od okamžiku, kdy obdrží doklad o pracovní neschopnosti.

Kdo si na nemocenské oproti dnešku polepší

Lidé s příjmy v rozmezí od 25 tisíc do 70 tisíc korun měsíčně již na neschopence od ledna 2009 nepocítí tak propastný rozdíl příjmů a na nemocenských dávkách dostanou podstatně více než tomu bylo v předchozích letech. Naopak lidé s nízkými příjmy pod hranicí 25 tisíc korun hrubého měsíčně budou brát méně, než umožňovala stávající pro ně vcelku výhodná pravidla. Tím se má zamezit zneužívání nemocenských dávek.

Kdo bude pokračovat v pracovní neschopnosti i po roce 2008, nemocenská se mu počínaje lednem 2009 přepočítá podle nových pravidel.

Co změny znamenají pro nahodile pracující a pro cizince

Při nahodilém zaměstnání, které bude kratší než patnáct kalendářních dnů a mzda nepřesáhne 2000 korun, nevznikne zaměstnanci účast na nemocenském pojištění. V takovém případě ale nebude mít nárok ani na nemocenské dávky. Pokud se ale nahodilá krátkodobá pracovní příležitost s malým výdělkem zopakuje v období alespoň šesti měsíců, účast na nemocenském pojištění již automaticky vznikne.

Dobrovolně se mohou nemocensky pojistit i zahraniční zaměstnanci pracující na území Česka v zahraničních firmách, které mají sídlo na území státu, s nímž Česká republika neuzavřela mezinárodní smlouvu o sociálním zabezpečení (Přehled uzavřených smluv). Pojištění zahraniční zaměstnanci budou mít při splnění určité doby pojištění nárok pouze na nemocenské dávky a peněžitou pomoc v mateřství.

Jak se vás dotknou změny v nemocenské? Podělte se o názor.

 

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 7 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 12. 2008 23:57, Peterson

Marodit v roce 2009 = zdechnout ?

+20
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (7 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

nemocenská

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

28. 11. 2008 | Eva Sovová | 64 komentářů

Nemocenská 2009: přísný metr na simulanty

Za zneužívání nemocenských dávek hrozí od ledna až 20tisícové pokuty. Kdo si přivodí pracovní neschopnost ve rvačce, pod vlivem drog nebo alkoholu, dostane jen polovinu dávky. Přísnější... celý článek

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

18. 9. 2008 | Eva Sovová | 6 komentářů

Jak a za kolik se bude marodit od ledna 2009

Od ledna se opět marodí první tři dny zadarmo. Kdo se nebude řádně léčit, nemusí dostat ani korunu. Nemocní s vysokými příjmy budou dostávat víc peněz než dosud, pohorší si lidé s malým... celý článek

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

10. 9. 2008 | Eva Sovová | 1 komentář

Češi na rozdíl od Francouzů s důchodem vystačí

Pracující v Česku spoří na důchod o 12 let dříve než začali nynější penzisté a o tři roky později než je světový průměr. Čeští důchodci jsou po Japoncích nejpracovitější na světě. Vyplývá... celý článek

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

4. 9. 2008 | Eva Sovová | 10 komentářů

Důchodové pojištění budou od ledna platit i lidé na volné noze

Umělci, novináři a další pracovníci na volné noze budou muset od ledna platit ze svých příjmů důchodové pojištění. Osvobozeny budou jen honoráře do 7 tisíc korun měsíčně. Vyhýbání se... celý článek

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

30. 6. 2008 | redakce Peníze.CZ | 10 komentářů

Spočítejte si, kolik vyděláte na nižší sazbě sociálního pojištění

Vláda schválila snížení sazby sociálního pojištění, které ze mzdy platí zaměstnanec z 8 na 6,5 procenta. Vydělat by na tom měl každý. Jak se změna dotkne vaší výplatní pásky, si můžete... celý článek

Partners Financial Services