Příspěvek ke karanténě bude do konce června

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 19. 4. 2021 16:55 aktualizováno 28. 4. 2021 11:42 | 1 komentář
Příspěvek ke karanténě bude do konce června

Zdroj: Shutterstock

Mimořádný příspěvek za karanténu ve výši až 370 korun k nemocenské budou lidé dostávat i za květen a červen. Návrh ministerstva práce a sociálních věcí na prodloužení podpory dnes schválili po poslancích i senátoři.

Izolačka, jak příspěvek ke covidové karanténě nebo izolaci v případě onemocnění nazývá ministryně Jana Maláčová, funguje od začátku března. Zatím se s ní počítalo jenom do konce dubna.

„Izolačka se osvědčila. Důležitou roli by proto měla podle mého názoru sehrát i v období rozvolňování. Před jejím zavedením se často stávalo se, že se lidé vyhýbali karanténě kvůli obavám, aby měli z čeho platit složenky,“ vysvětluje Maláčová.

Řežeme náklady!

Řetězova pila
Zdroj: Shutterstock

Účty za telefon, elektřina, plyn. Neplatíte zbytečně moc? Poradíme, jak odlehčit rodinnému rozpočtu – porovnáme nabídky a vybereme tu nejlepší.

Ze statistik nařízených karantén a izolací za březen podle Maláčové vyplývá, že příspěvek plní zamýšlený účel a počet lidí v karanténě a izolaci roste zhruba o desetinu.

Příspěvek se vyplácí za každý z prvních 14 kalendářních dnů nařízené karantény nebo izolace. Zaměstnavatel ho vyplatí společně s náhradou mzdy, která dosahuje 60 procent takzvaného redukovaného vyměřovacího základu. Zaměstnavatelé si vyplacené příspvěky odečítají z povinného pojistného na sociální zabezpečení.

Na příspěvek mají nárok i takzvaní dohodáři, pokud se účastní nemocenského pojištění.

„Předpokládáme, že si prodloužení platnosti zákona o další dva měsíce vyžádá ze státního rozpočtu náklady ve výši 300 milionů korun,“ dodává Maláčová.

Vláda prodloužení Izolačky schválila před dvěma týdny spolu s prodloužením programu Antivirus na udržení pracovních míst do konce května. Náhradu – takzvaný kurzarbeit – totiž vláda pořád nedokázala prosadit. 

„Od spuštění v dubnu 2020 do letošního 11. dubna bylo v rámci programu Antivirus uzavřeno se zaměstnavateli 72 085 dohod o poskytnutí příspěvku a bylo tak podpořeno 1 006 179 zaměstnanců. K výplatě byly za toto období odeslány příspěvky v objemu 37,7 miliardy korun. „Jen v únoru 2021 bylo z programu Antivirus jsme podpořili 267 761 zaměstnanců,“ upřesňuje Maláčová.

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+31
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

16. 2. 2024 | Gabriel Pleska

Dlouhodobé ošetřovné. Kdo má nárok a jak se počítá

Dlouhodobé ošetřovné je dávka určená lidem, jejichž blízký se ocitl v takovém stavu, že je potřeba o něj doma aspoň měsíc pečovat. Dávka má vykrýt výpadek příjmu a případně pomoct promyslet... celý článek

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

12. 2. 2024 | Gabriel Pleska | 2 komentáře

Kdo teď dostane ošetřovné? Přehled a kalkulačka pro rok 2024

Ošetřovné dostává člověk, který se musí starat o někoho jiného, takže nemůže vydělávat. Kdo na něj má nárok a jaké jsou podmínky? Tady je přehled pro rok 2024.

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

22. 2. 2023 | Svetlana Šuľajová | 1 komentář

Práce v Německu a dávky. Přehled, na jaké máte nárok

Krankengeld, Kindergeld, Arbeitslosengeld. Moc se v tom neorientujete? Nárok na nemocenskou, přídavky na děti nebo podporu v nezaměstnanosti máte, i když pracujete pod německým zaměstnavatelem.... celý článek

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

6. 4. 2022 | Tomáš Beck | 3 komentáře

Odškodnění za pracovní úrazy se změní. Lidé dostanou víc

Přelomové rozhodnutí Ústavního soudu umožní lidem, kteří se zraní v zaměstnání, získat vyšší kompenzaci. Může tím skončit dlouholetá nespravedlnost.

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

27. 1. 2022 | Petr Kučera | 20 komentářů

Karanténa a OSVČ. Šance, jak dostat kompenzační bonus, jsou dvě

Na kompenzaci od státu mohou výjimečně dosáhnout i podnikatelé, kteří si neplatili nemocenské pojištění. Platí však pro ně přísnější podmínky než pro pojištěné.

Partners Financial Services