Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

Petra Dlouhá | rubrika: Když se řekne | 16. 2. 2015 | 6 komentářů
Rozstonalo se vám dítě nebo jiný člen rodiny a potřebujete s ním zůstat doma? Přečtěte si, za jakých podmínek dostanete v roce 2015 ošetřovné, a nechte naši kalkulačku vypočítat, kolik to dá.
Péče o maroda v rodině. Výpočet ošetřovného v roce 2015

Ošetřovné je dávkou nemocenského pojištění. Není ale pro každého, kdo si nemocenské pojištění platí: je určena zaměstnancům, kteří nemůžou do práce, protože musí pečovat o nemocného člena domácnosti. Nebo i o zdravé dítě do deseti let, když mu zavřou školu či školku například kvůli havárii, epidemii nebo jiné neočekávané události. A také pro ty, kterým omarodí ten, která se o dítě normálně stará, takže se o ně musí postarat sám.

Podnikatelé a živnostníci mají smůlu

Podnikatelé a živnostníci mohou na ošetřovné rovnou zapomenout, nedostanou ho v žádném případě – bez ohledu na to, jestli platí nebo neplatí nepovinné nemocenské pojištění. Pokud je jeden z rodičů samostatně výdělečně činný a druhý zaměstnanec, ošetřovné může čerpat jedině ten druhý.

Pro ty, kteří jsou „zaměstnáni“ přes dohodu o provedení práce, záleží, jestli na dohodu vyděláváte tolik, že musíte být nemocensky pojištění; pojistné se odvádí, když měsíční odměna z dohody překročí částku deset tisíc korun. Pokud nemocenské pojištění nemáte, ošetřovné nedostanete, v opačném případě na něj (když splníte ostatní podmínky) dosáhnete.

Rodina kalkulaček

Pro rodičovské počty

Výběr z kalkulaček na Peníze.cz:
spočítejte si, jestli máte nárok na porodné, jaká vám náleží mateřská, jak vysoký měsíčně může být váš rodičovský příspěvek, kolik dostanete na přídavcích na děti (nebo že nedostanete nic), případně kolik vám dají na ošetřovném, pokud budete muset zůstat doma s nemocným dítkem.

Anketa

Stonávali jste jako malí často?

Kdy ošetřovné nedostane ani zaměstnanec

Řada omezení platí i pro zaměstnance. U dítěte do deseti let vzniká jeho zaměstnanému rodiči nárok na ošetřovné v podstatě pokaždé, když dítě onemocní (nebo se vážněji zraní). U staršího dítěte nebo jiného člena rodiny už to stejná samozřejmost není: ošetřovné můžete čerpat, jedině když nutnost ošetřování potvrdí ošetřující lékař.

Pokud je jeden z rodičů s dítětem na mateřské nebo rodičovské, a pobírá peněžitou pomoc v mateřství nebo rodičovský příspěvek, není možné, aby na totéž dítě souběžně některý z rodičů dostal ošetřovné. Výjimečný případ nastává, když člověk, který je s dítětem na mateřské nebo rodičovské onemocní, zraní se, čerstvě znovu porodí nebo mu třeba bude nařízena karanténa – zkrátka se z objektivních a zákonem vcelku přesně vytyčených příčin nemůže o potomka postarat. Pak se může péče ujmout druhý rodič a (pokud splňuje další podmínky) čerpat ošetřovné.

Jestli máte dětí víc, je teoreticky možné, že s jedním budete na mateřské vy a na druhé bude partner čerpat ošetřovné – zákon v tomto ohledu žádné omezení neklade.

Čerpání ošetřovného: nejvýš devět dní

Maximální doba čerpání ošetřovného je ohraničena na devět dní. Počítají se ode dne, kdy nutnost ošetřovat člena domácnosti nebo pečovat o dítě nastala. V jejich průběhu se můžou rodiče v péči o dítě jednou prostřídat; celková dobu čerpání ošetřovného se tím ovšem neprodlužuje. Jestli žijete sami a staráte se o dítě do šestnácti let, které ještě nedokončilo povinnou školní docházku, je možné čerpat ošetřovné až šestnáct dní. Stejně jako nemocenská se ošetřovné vyplácí i za svátky a víkendy.

Redukční hranice

Rok 2015: Redukční hranice pro výpočet ošetřovného

(uplatňují se na průměrný denní výdělek)

  • z částky do 888 Kč se počítá 90 procent
  • z částky nad 888 do 1331 Kč se počítá 60 procent
  • z částky nad 1331 do 2662 Kč se počítá 30 procent
  • k částce nad 2662 Kč se už nepřihlíží

Výpočet ošetřovného v roce 2015

Zajímá vás, jak vysoké ošetřovné v roce 2015 dostanete? Výpočet je stejný jako u nemocenské. Vyměřovací základ pro výpočet ošetřovného je tvořený průměrem vašich hrubých příjmů za poslední rok, snižuje se ovšem prostřednictvím redukčních hranic – jejich hodnoty platné pro rok 2015 vidíte v boxu. Dávky ošetřovného dosahují šedesáti procent denního vyměřovacího základu poníženého skrze uvedené redukční hranice.

Každému, komu se nechce do složitých počtů, nabízíme kalkulačku ošetřovného, která všechnu práci s čísly odvede za vás. 

Jak (a kde) se o ošetřovné hlásit

Ačkoli ošetřovné patří mezi dávky nemocenského pojištění vyplácené státem, žádá se o něj u zaměstnavatele. Potřebovat k tomu budete vyplněný formulář s názvem Rozhodnutí o potřebě ošetřování, který vystaví ošetřující lékař. A později Potvrzení o ukončení potřeby ošetřování, taktéž vystavené doktorem.

Když se nestaráte o maroda, ale musíte zůstat doma třeba kvůli vytopené školce, dodáte zaměstnavateli tiskopis Žádost o ošetřovné při péči o dítě do 10 let z důvodu uzavření výchovného zařízení (školy), který vám vydají ve školce nebo ve škole, kde ke komplikacím došlo.

Ošetřovné vyplácí okresní správa sociálního zabezpečení.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+20
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 6 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 4. 2015 15:10, panterka

Dobrý den,syn jde na operaci a po propuštění je nařízen domácí dohled nejméně 48 hodin.Synovi je 25 let a bydlí sám,na jiné adrese.Mám nárok na nějaké placené ošetřovné nebo musím jít na dovolenou? Děkuji za odpověď.

+3
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (6 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

V peněžence pusto, doma hladové krky: Přídavek na dítě v roce 2015

24. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 5 komentářů

V peněžence pusto, doma hladové krky: Přídavek na dítě v roce 2015

Mezi základní pilíře státní pomoci rodinám, jejichž finanční situace není růžová, patří přídavek na dítě. Přečtěte si, kdo na dávku v roce 2015 dosáhne, jak o ni žádat a kolik peněz... celý článek

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

2. 2. 2015 | Petra Dlouhá | 15 komentářů

Výpočet nemocenské a náhrady mzdy v roce 2015. Pro zaměstnance i podnikatele

Vyzkoušejte další várku kalkulaček renovovaných pro rok 2015. Snadno propočítají, kolik v roce 2015 dostanete od zaměstnavatele a od státu, když skončíte na neschopence. Myslíme také... celý článek

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

28. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 3 komentáře

2015: Mateřská a rodičovská pro OSVČ. Přehled a kalkulačka, kterou jinde nenajdete

Zatímco většina maminek, které jsou klasicky zaměstnané, může počítat s mateřskou, u žen samostatně výdělečně činných to žádná samozřejmost není. Přečtěte si, jaká platí pravidla pro... celý článek

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

26. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 40 komentářů

Mateřská a rodičovská 2015: Spočítejte si, kolik dostanete

Velký přehled pro všechny čerstvé i nastávající rodiče: máte nárok na mateřskou a rodičovský příspěvek? Za jakých podmínek? Odpovíme na všechno. A jako bonus nabízíme kalkulačky, které... celý článek

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

19. 1. 2015 | Petra Dlouhá | 19 komentářů

Kalkulačka čisté mzdy 2015: Kolik dostanete a kolik vám vezmou

Naše mzdová kalkulačka pro rok 2015 přehledně a jednoduše propočte čistou, hrubou i superhrubou mzdu. Dozvíte se z ní, kolik vám každý měsíc vezme z platu stát, kolik jde na zdravotní... celý článek

Partners Financial Services