Vycházky při nemocenské? Drábek chce omezit jejich délku

Petr Kučera | rubrika: Aktuálně.cz | 10. 4. 2011 | 17 komentářů
Vycházky při nemocenské? Drábek chce omezit jejich délku
Délka takzvaných vycházek při pracovní neschopnosti nebude moci přesáhnout šest hodin denně. Zároveň má nově platit, že lidé se musí vrátit domů nejpozději do sedmi večer.

Navrhuje to ministr práce a sociálních věcí Jaromír Drábek v novele zákona o nemocenském pojištění, kterou poslal do připomínkového řízení. Změna má platit od roku 2012.

Dosud může ošetřující lékař rozhodnout o délce i času vycházek podle svého uvážení. Zákon jim nezakazuje, aby povolili vycházky bez omezení, pokud to zdravotní stav pacienta a stanovený léčebný režim připouštějí.

Ministerstvo tak reaguje zejména na podněty zaměstnavatelů, kteří teď údajně nemohou kontrolovat zaměstnance, pokud jim lékař povolil prakticky celodenní vycházky.

Maximálně šest hodin

I nadále má platit zásada, že vycházky může ošetřující lékař povolit pouze v rozsahu, který odpovídá zdravotnímu stavu pacienta a který nenarušuje stanovený léčebný režim.

Drábek však navrhuje omezit jejich celkovou dobu vycházet na maximálně šest hodin denně, přičemž se budou moci uskutečnit pouze mezi 7. a 19. hodinou. Konkrétní časový úsek určí lékař.

Ministerstvo argumentuje, že součástí „nemocenské“ je také klidový režim, který přispívá k obnovení pracovní schopnosti.

„Neúměrně široký rozsah vycházek – včetně aktivit během nich vykonávaných – nebo vycházky povolované ve večerních a nočních hodinách nepřispívají k obnovení pracovní schopnosti a vzbuzují pochybnost o biologické důvodnosti dočasné pracovní neschopnosti,“ uvádí ministerstvo v návrhu novely.

Celý článek si přečtete na Aktuálně.cz

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-3
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 17 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

11. 4. 2011 8:12, Pavel

Zdá se, že být nemocen či dokonce užívat lék s příspěvkem pojišťovny je naprosto nezodpovědný, nemorální a veskrze odsuzeníhodný čin. Když to zkrátím, tak příjmy ze zdravotního a sociálního pojištění by se neměly utrácet za takové blbosti jako je nějaká náhrada za výdělek v době nemoci, za nějaké příspěvky na léky či dokonce u těch nejdrzejších dokonce pobyt v nemocnici. Pojištění by se mělo přímo přerozdělit na zaměstnance pojišťoven, platy doktorů a v neposlední řadě na provoz nemocnic bez lůžek.
Co Vám pane ministře říká pojem kolektivní vina? Jak můžete vůbec vypustit z huby úvahy, kdy jsou jedni trestáni za to, že systém zneužívají druzí? Proč nečiníte opatření, aby na nemocenské byli jen ti, kteří jsou nemocni, aby lázně dostali jen ti kteří je potřebují, aby sanitku dostali jen ti co se kvůli zdravotnímu stavu nemohou dopravit hromadnou dopravou, aby v nemocnici místo úklidových firem uklízeli vlastní uklízečky, aby místo cateringové firmy vařili vlastní kuchaři, aby doktoři nevyráběli pro farmaceutické firmy stupidní, leč velmi dobře honorovné "studie", aby místo soukromých saniťáků vozili pacienty vlastní sanitky....... no jo, ale to by se přerušil penězovod že? Ono je daleko lepší vymýšlet poplatky, příplatky, standarty, nadstandarty apod., které v konečném důsledku vždy zaplatí ti nejníž.

+37
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 6. 2011 22:10

To je dobré ale nakonec to zaplatí firma. A ta má kde brát penize ? Nemoc neposoudi do vycházel mluvit doktorum nemůže. Tak jen držet hubu a platit zamestnancum tři týdny neschopenky. Nedherny stát. Odpovědnost třetím osobám.

Zobrazit celé vlákno

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (17 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Kolik peněz dostanete v případě nemoci?

28. 1. 2011 | František Mašek | 25 komentářů

Kolik peněz dostanete v případě nemoci?

Zatímco pro zaměstnance se letos nemocenská prakticky nemění, podnikatelé, tedy osoby samostatně výdělečně činné, musí počítat s řadou změn. Pokud nemocenskou, která je pro ně dobrovolná,... celý článek

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

5. 1. 2011 | František Mašek | 24 komentářů

OSVČ: zdravotní a sociální pojištění opět podražilo

Zdravotní a sociální pojištění podnikatelů (osob samostatně výdělečně činných) je od ledna znovu vyšší. Nejvíce změn se týká nemocenské. Pokud se ji OSVČ rozhodnou platit - její úhrada... celý článek

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

19. 10. 2010 | Ludmila Řezníčková | 15 komentářů

Peníze, které vám dá stát: Nemocenské

Nemocenské je dávkou určenou pro finanční zabezpečení v případě nemoci či karantény. To ví nebo by měl vědět každý. Víte ale, kde a jak se tato dávka vyřizuje?

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

17. 9. 2010 | František Mašek | 14 komentářů

Novela zákoníku práce bude později, vláda chce dál snížit platy státních zaměstnanců

Česko bylo zemí, kde se demonstrovalo a stávkovalo spíše výjimečně. Chystané desetiprocentní snížení platů státních zaměstnanců a změny v zákoníku práce to mohou změnit.

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

5. 8. 2010 | Jan Stuchlík | 9 komentářů

Stoná se méně. Stát tím ušetřil dvě miliardy.

Snížením nemocenské pro dlouhodobě nemocné stát v letošním prvním pololetí ušetřil dvě miliardy korun. Další úspory plánuje už na příští rok. Jenže na ty doplatí podnikatelé, kteří... celý článek

Partners Financial Services