Vyplatí se pracovat? Sociální systém podporuje past chudoby

Vyplatí se pracovat? Sociální systém podporuje past chudoby
Lidé s nízkými příjmy, zejména mají-li děti, dostávají vyšší dávky, než je jejich reálně dosažitelný pracovní příjem. Když pracovat začnou, jsou až do určité výše příjmu zdaněni prakticky 100% sazbou. Zvýšení příjmu totiž může způsobit odebrání dávek, a tedy propad čistého příjmu rodiny o několik tisíc. Motivace pracovat je tak nulová. Podrobili jsme český systém daní a dávek metodě METR.

Většina lidí žije v domnění, že jejich daně odpovídají tomu, co najdou napsáno na výplatní pásce. Vnímají tedy daň z příjmu a část pojistného, kterou "platí zaměstnanec". Vnímána je ještě DPH a částečně spotřební daň. Poměrně málo lidí už si uvědomuje, že pojistné, odváděné zaměstnavatelem, je rovněž daní, kterou platí oni - tedy zaměstnanci. Pro zaměstnavatele není totiž důležitá hrubá mzda, ale mzda celková (nákladová, velehrubá). Ta, kromě dalších nákladů, určuje cenu práce. Celkové zdanění je tedy podstatně vyšší, než se zdá na první pohled, viz Jak hluboko šátrá státní ruka v naší kapse a Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

Odpočty jsou výběrové

Na druhé straně existuje mnoho způsobů, jak toto zdanění snížit. Jde jednak o daňové slevy - na poplatníka, děti, manželku, invaliditu, jednak o odčitatelné položky - penzijní připojištění, životní pojištění, úroky z hypotečních a stavebních úvěrů apod. Další takové možnosti dávají benefity poskytované zaměstnavatelem - příspěvky na penzijní připojištění, na stravování, různé zdravotní programy a mnoho dalších. Zaměstnanec tím získává čistou hodnotu příspěvku zaměstnavatele bez daní a pojistného.

Všechny tyto případy se ovšem týkají jen někoho. Možnost odpočtu benefitů těžko potěší pracovníka, jemuž je zaměstnavatel neposkytuje - takový zaměstnanec by patrně spíše uvítal, kdyby tato možnost neexistovala a byly nižší daně. Nižší daně místo nejrůznějších odpočtů by ostatně potěšily i spoustu lidí, kteří odpočty využívají - dnes tak činí jen proto, že se snaží optimalizovat své výnosy ve stávající situaci. Kromě toho, že odstranění těchto možností by umožnilo nižší zdanění, mělo by ještě jednu výhodu - daňová zvýhodnění by přestala deformovat trh - např. trh se spořicími produkty.

K úplnému obrazu je ovšem třeba připočítat ještě jednu část, a tou jsou dávky sociální podpory a sociální péče. Nejde o pojistná plnění jako jsou důchody, nemocenská či mateřská, ale skutečně o dávky. Jednak nárokové jako je porodné, pohřebné, rodičovský příspěvek atd., jednak tzv. testované, tedy závisející na výši příjmu - přídavky na děti, sociální příplatek, příspěvek na bydlení, a dopočty do životního minima rodiny. Ty se pochopitelně netýkají všech, věčným tématem diskusí ovšem je, do jaké míry je vyplácení těchto dávek adresné - poskytované skutečně potřebným, jaká je rozumná míra solidarity, tedy jak mají být dávky vlastně vysoké a především to, jak je nastaven dávkový systém. Tato poslední okolnost je ze všech nejdůležitější, pokud se na to podíváme z hlediska motivace k práci.

Současný systém nás drží v pasti chudoby

Český dávkový systém je totiž klasickou ukázkou toho, co sociologové a ekonomové nazývají "pastí chudoby". U lidí s nízkými příjmy, zejména mají-li děti, jsou totiž dávky vyšší, než je jejich reálně dosažitelný pracovní příjem. Když pracovat začnou, jsou až do určité výše příjmu zdaněni prakticky 100% sazbou, protože o příjem ze zaměstnání se jim krátí dávky. Pouze mírné zlepšení přineslo zavedení bonusu na děti, který se do příjmu pro stanovení nároku na dávky nepočítá.

České vlády tento problém neřeší, přestože doporučení renomovaných organizací a ekonomů jsou jasná - sociální systém nesmí být demotivační. Pro zhodnocení motivačního parametru sociálního systému se používá tzv. METR (Marginal Efective Tax Rate). Tato efektivní daň ukazuje, jaká je finanční motivace rodiny ke zvýšení příjmu vlastním úsilím. Počítá totiž tzv. mezní zdanění - teoreticky tedy to, jakou daň zaplatí rodina z každé další vydělané koruny. U nemotivačně nastavených systémů dochází ke zdanění nejen ve výši 100 %, ale i více. V našem systému takto působí především přídavky na děti, kde zvýšení příjmu za práci o pár set korun může způsobit propad čistého příjmu rodiny o několik tisíc.

Jak dopadá český systém?

Pochopitelně nebudeme uvažovat o zvyšování příjmu po korunách (to bychom se dostali na zdanění v tisících procent), ale zvolíme si rozumný interval: 1 000 Kč hrubého příjmu u zaměstnanců. Zároveň porovnáme finanční motivaci pracovat v nově navrhovaném systému kombinace rovné 15% daňové sazby a státem zaručeného příjmu 6 000 Kč na dospělého, 2 400 a 3 600 Kč na první, resp. druhé dítě.

Finanční motivace ke zvyšování příjmu - typizovaná rodina se dvěma dětmi 9 a 15 let:

V grafu u varianty současné vidíme, jak rodina zcela bez příjmů, kde jeden z rodičů začne pracovat na částečný úvazek za 5 000 Kč, získá z tohoto výdělku pouze 1 000 Kč - jde o již zmíněný daňový bonus na děti. Pokud se mzda zvýší na šest, sedm až devět tisíc, na příjem rodiny to nemá žádný vliv. Přesně tak, jak roste příjem ze zaměstnání, klesají dávky sociální péče. Motivace pracovat je tedy z finančního hlediska nulová. Teprve při změně na 10 tisíc mesíčně příjem vzroste - o 550 Kč. Dále už zdanění každé další tisícikoruny hrubého příjmu roste a klesá podle toho, jak se dávky snižují až zanikají.

V porovnání s tímto systémem kombinace rovné daně a státem zaručeného příjmu působí "normálně". Plynule se zvyšuje čistý celkový příjem rodiny s rostoucím příjmem za práci. Demotivační působení současného dávkového systému je tedy odstraněno.

Co se týče živnostníků, v jejich případě by METR v současném systému vypadal ještě podstatně hůř, vzhledem k minimální dani a minimálnímu pojistnému. K tomu je třeba připočíst i skandální zákaz společného zdanění manželů v případě, že živnostník nepřekročí minimální základ daně. Daň z minimálního základu zaplatit musí, společné zdanění ale využít nemůže. Pokud ale podnikání zanechá a přihlásí se na úřadu práce, společné zdanění je mu okamžitě umožněno! Demotivační faktor je tedy ještě vyšší než u zaměstnanců, snaha zvýšit si příjem vlastní prací je u lidí, kteří očekávají z podnikání jen nízké příjmy, z finančního hlediska vlastně nesmyslná. To, že to někteří přece jenom dělají lze připsat na vrub především snaze o sebeúctu. Neměla by však být vystavována takto těžké zkoušce.

Pro porovnání se podívejme nejen na mezní zdanění, ale rovněž na celkové zdanění v současném a navrhovaném systému:

Co si o výsledcích srovnání myslíte? Proč vláda přes kritiku ekonomů svůj přístup nezmění? Kolik na dávkách pobíráte vy?

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 45 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

23. 4. 2006 17:45, Kryštof Kolumbus

Těžce jste nepochopila princip rovné sociální dávky... Ta je vždy jaksi navíc...

Takže i člověk, který si vydělá minimální mzdu nebude mít 6000, ale 12000...

Proto se mu oproti současnému systému vždy vyplatí si přivydělat!!!!!!!!!!!!

Zobrazit celé vlákno

+136
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

4. 4. 2006 17:13, Kaktus

Souložit se vyplatí - 2 děti nechat ,další zaříznout, kdo nemá 2 děti toho uškrtit !!!

Zobrazit celé vlákno

-41
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (45 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

28. 3. 2006 | Ludmila Řezníčková

Sociální dávky plné změn: předvolební pomoc rodinám s dětmi

Volby už jsou za dveřmi, a tak se v sociální oblasti horečně schvalují zákony, které mají občany "ohromit" ještě před červnem. Zvyšuje se porodné a rodičovský příspěvek a zabraňuje... celý článek

Daně: naposledy vybíráme z poradny

27. 3. 2006 | Kateřina Havlíčková | 1 komentář

Daně: naposledy vybíráme z poradny

Do tohoto pátku musí mnozí z nás odevzdat daňové přiznání a odvést daň z příjmu. Času mnoho nezbývá, přesto se na nás stále valí nové a nové dotazy související s touto daňovou povinností.... celý článek

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

24. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Daňové přiznání na spadnutí, vhazujeme záchranný kruh!

Máme před sebou poslední víkend před "daňovým silvestrem 2005". Těm, kdo ho budou trávit nad daňovým přiznáním, nabízíme pomocnou ruku. Jednu z posledních. Provedeme vás letošním daňovým... celý článek

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

16. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Od vstupu ČSSD do vlády daně strmě narůstají

"Loňský vynikající a rekordní růst ekonomiky je důkazem správné hospodářské politiky realizované od roku 1998," reagoval minulý týden ministr financí na nové údaje ČSÚ o českém hospodářství.... celý článek

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

9. 3. 2006 | Simona Ely Plischke

Sociální pojištění opět dražší, spočítejte si Přehled 2005 s námi

Daňová oblast doznala mnoha změn. Jak se promítly do letošních odvodů na sociální pojištění? Přešli jste na paušály? Jak se to odrazí v Přehledu pro OSSZ? Zvýšila se minimální výše... celý článek

Partners Financial Services