Žárovkám v EU odzvonilo. Na řadě jsou sprchy a televize

Žárovkám v EU odzvonilo. Na řadě jsou sprchy a televize
Bruselští úředníci sestavují nový "seznam ohrožených druhů". Nefigurují v něm ještěrky, motýli, velryby, ba ani pandy. Jde o seznam neekologických výrobků, které mají do několika let zmizet z našich koupelen, kuchyní i obýváků.

Prvním z „vyhubených“ byla loni na podzim 100wattová žárovka. Následovat ji mají další. Třeba klasické sprchové hlavice, běžné vodovodní kohoutky nebo plazmové televize.

„Experti z Evropské unie už chystají nové předpisy, které mají omezit spotřebu energie evropských občanů,“ zjistil německý zpravodajský server Spiegel Online. „EU chce ve skutečnosti mnohem víc než jen regulovat svícení v domácnostech. Žárovky byly teprve začátek.“

Pláč pro žárovku

Když začalo 1. září 2009 platit nařízení, které zakazovalo výrobu žárovek s příkonem 100 wattů a více, Evropu zachvátila panika. Obchody v celé EU zaplavily davy zákazníků s cílem získat drahocenné zboží, co ještě zbylo ve skladech. Češi nebyli výjimkou, ke skupování „edisonek“ je dokonce vyzval sám prezident Václav Klaus.

„Kdybych byl normálním občanem, který běžně chodí do našich nákupních center, tak bych opravdu skoupil na zbytek svého určitě už ne dlouhého života dostatečnou zásobu žárovek,“ řekl prezident Lidovým novinám.

Euroskeptičtí Svobodní zase nakoupili tisíce 100wattových žárovek, které na protest proti bruselské zvůli rozdávali lidem.

Sprchové kouty v ohrožení

Kdyby Svobodní rozdávali i další výrobky, které se Brusel chystá vytlačit z trhu, brzy by zřejmě zbankrotovali. Podle Spiegelu Evropská komise třeba chce, aby se ve všech koupelnách v budoucnu používaly výhradně úsporné sprchové hlavice s minimálním průtokem vody.

V praxi by to znamenalo, že by se výrobci klasických sprch, ale i luxusních sprchových koutů s vysokou spotřebou vodymuseli přeorientovat na úplně jiné produkty. Za zboží, jež vyrábějí teď, by v zemích EU neutržili ani euro.

Totéž platí o kohoutcích, oknech, dveřích i už zmiňovaných – a spotřebiteli tolik oblíbených – plazmových televizorech. „Tuhle energeticky náročnou technologii zatím EU toleruje, doufá však, že výrobci najdou něco úspornějšího,“ píše Spiegel Online.

Evropa šetří už teď

O tom, co bude s plazmovými televizemi dál, se rozhodne nejdříve za tři roky. Mnohé standardy, které producenty nutí snižovat spotřebu svých výrobků, ale v Evropě platí už teď.

Od 1. ledna 2010 tak musí počítače, sterea, televize či satelitní přijímače vyrobené v EU či sem dovezené spotřebovat v takzvaném stand-by režimu maximálně jeden watt. V obchodech napříč Evropskou unií jsou přitom stále ještě k dostání přístroje, které ve stand-by režimu žerou až 30 wattů.

Ročně má tahle jediná norma Evropě ušetřit tolik energie, kolik za rok spotřebuje Dánsko. Tedy asi 35 terrawatthodin (TWh).

Ještě větší přínos si Brusel slibuje od půl roku starého nařízení o elektromotorech do výtahů, průmyslových strojů nebo do sekaček. Úsporu odhaduje na 135 TWh či - přepočítáno na peníze - 9 miliard eur.

Ekodiktatura? Pro jedny ano, pro druhé ne

Závody v šetření energií ale zdaleka nemají jen příznivce. Zatímco „zelená“ část Evropanů jásá, kritici varují před ekodiktaturou.

Celý článek a doplňující informace naleznate na Aktuálně.cz.

Zuzana Kleknerová

 Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 11 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2010 6:29, Malý Had

Obavy Klause a jeho stoupenců se pomalu naplňují.Protože když někam lezu,tak musím vědět nebo očekávat a nemohu potom mluvit o nějaké diktatuře.My můžeme jen poděkovat oněm zastáncům EU,potažmo kapitálu té vyspělejší Evropy.Protože otázku "Komu to slouží? " již ukázali náš Bursík a spol

+7
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (11 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Úsporná jízda snižuje spotřebu, nikoli průměrnou rychlost

23. 6. 2009 | Petr Čermák | 16 komentářů

Úsporná jízda snižuje spotřebu, nikoli průměrnou rychlost

Úsporná jízda může snížit spotřebu benzínu či nafty na sto kilometrů o litry. Jezdit úsporně vyžaduje hlavně plynulost a dodržování pár zásad. Vždy by ale měl řidič dbát také na to,... celý článek

Jak získat dotaci na komplexní zateplení domu

22. 4. 2009 | Eva Sovová | 2 komentáře

Jak získat dotaci na komplexní zateplení domu

Na celkové zateplení rodinného domku či bytového domu se dá získat dotace, která pokryje až 50 procent nákladů. Komplexním zateplením budovy je ale potřeba dosáhnout toho, aby se razantně... celý článek

Kolik korun spolkne elektronika v pohotovostním režimu?

22. 12. 2008 | redakce Peníze.CZ | 7 komentářů

Kolik korun spolkne elektronika v pohotovostním režimu?

Elektřina v Česku podraží od ledna zhruba o 10 až 15 procent. Odhadnete, kolik korun dokáže za rok v domácnosti spolknout televize, set top box, video a další elektronika zapojená 24... celý článek

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

10. 10. 2008 | Petr Čermák | 34 komentářů

Jak srazit účet za elektřinu o tisíce

Za elektřinu platí domácnosti každý rok tisíce korun. Mnoho z těchto peněz úplně zbytečně. Stačí třeba vypínat spotřebiče z pohotovostního režimu. Vyplatí se i investice do úsporných... celý článek

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

16. 10. 2007 | Jan Stuchlík | 8 komentářů

Šetření elektřinou je zbytečně drahé

Žárovky, které ušetří až 80 procent elektřiny by se mohly prodávat až o dvě třetiny levněji. Jenže nebudou, protože Evropská unie prodloužila o rok platnost cla ve výši 66 procent na... celý článek

Partners Financial Services