Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze

redakce Peníze.CZ | rubrika: Jak na to | 18. 12. 2009 | 1 komentář
Jaké internetové podvody vás před Vánocemi připraví o peníze
Na předvánočních nákupech na internetu se sice dá ušetřit, ale je nutné dát si pozor na známé typy internetových podvodů. Ty se totiž koncem roku objevují častěji než jindy. Přinášíme přehled dvanácti hlavních typů online podvodů.

Kolem Vánoc se vždy vyrojí řada podvodníků a to nejen v reálném světě, ale pravidelně už i ve virtuálním prostoru internetu. Pod hlavičkou „pseudocharity“ zneužívají lidí, kteří chtějí obdarovat potřebné, posílají nákupy a dárky z internetových obchodůnebo třeba chtějí jen potěšit své přátele či blízké elektronickou pohlednicí. Triků dokážou tito internetoví podvodníci vymyslet bezpočet. „V posledních dvou letech kybernetičtí podvodníci připravili uživatele internetu o osm miliard dolarů,“ upozorňuje společnost McAfee, která aktuálně zveřejnila tucet těch nejčastějších triků, kterými podvodníci šidí uživatele internetu během vánočních svátků.

1. Phishing maskovaný za charitu

Podvodníci využívají skutečnosti, že během svátků mají lidé větší sklon k dobročinnosti. Rozesílají tedy e-maily, které předstírají, že jejich odesilatelem je reálně existující charitativní organizace. Snaží se přilákat uživatele na podvodné stránky, jejichž cílem je ukrást darované prostředky, údaje o platebních kartách i identity dárců.

2. Falešné účty

Během svátků podvodníci často rozesílají falešné účty tvářící se jako faktury od doručovacích služeb. V e-mailech mohou například požadovat zaslání informací o platební kartě (předstírají například, že je potřebují kvůli tomu, aby si z ní mohli strhnout peníze za doručené zboží) nebo tvrdí, že k doručení balíčku je třeba vyplnění nějakého formuláře. V prvním případě dojde ke krádeži informací o kartě, ve druhém se po otevření příslušného souboru do počítače nainstaluje malware, tedy nějaký typ škodlivého software.

3. Podvodníci se chtějí „přátelit“ v sociálních sítích

Během vánočních svátků se spolu lidé setkávají a obecně žijí daleko společenštěji než po zbytek roku. Podvodníci proto rozesílají e-maily, které se tváří jako žádosti o potvrzení přátelství ze sociálních sítí. Tyto e-maily ale obsahují odkazy vedoucí na podvodný web. Také kliknutí na takový odkaz může vést k instalaci malwaru nebo krádeži osobních informací.

4. Rizika vánočních elektronických pohlednic

Podvodníci s oblibou rozesílají vánoční blahopřání v podobě připojeného souboru v PowerPointu, který obsahuje malware. V loňském roce laboratoře společnosti McAfee odhalily červa, který se maskoval jako elektronická pohlednice služby Hallmark nebo jako vánoční nabídky společností McDonald’s a Coca-Cola.

5. Levné luxusní dárky, například šperky, se mohou prodražit

Laboratoře společnosti McAfee nedávno zaregistrovaly novou kampaň, která se snaží nalákat uživatele na weby infikované malwarem. Kampaň inzeruje „zlevněné“ značkové zboží od firem jako Cartier, Gucci a Tag Heuer. Zločinci používají i loga dalších známých firem a nabízejí zboží, které zájemce zaplatí, ale nikdy neobdrží.

6. Krádeže identity na vzestupu

Nezávislá společnost pro výzkum trhu a veřejného mínění Forrester Research předpovídá, že on-line nákupyv letošní vánoční sezóně opět vzrostou. Hackeři se snaží sledovat aktivity uživatelů, kteří své nákupy provádějí přes nezabezpečené přístupové body (hotspoty) Wi-Fi sítí. Důsledkem může být odcizení osobních dat. Společnost McAfee varuje uživatele, aby nikdy neprováděli nákupy přes Internetz veřejných počítačů a z nezabezpečených (otevřených) Wi-Fi sítí.

7. Pozor na koledy a tapety

Během Vánoc podvodníci vytvářejí podvodné weby cílené na uživatele, kteří vyhledávají vánoční hudbu, vyzváněcí melodie pro mobilní telefony, tapety na plochu Windows nebo spořiče obrazovky. Stahování souborů tematicky se vztahujících k Vánocům může počítač infikovat rovněž škodlivým spywarem, adwarem nebo jiným malwarem. Společnost McAfee jeden takový podvodný web nabízející ke stažení vánoční koledy objevila i letos.

8. Podvodné nabídky zaměstnání

Ekonomická recese s sebou nese vyšší nezaměstnanost a nejistotu. Internetoví zločinci využívají této situace a nabízejí v podvodných e-mailech dobře placená místa nebo výdělek při práci z domova. Pokud neopatrní uživatelé vyplní příslušné formuláře nebo zaplatí vstupní poplatek, podvodníci jim žádné zaměstnání přirozeně neopatří, ale ponechají si peníze nebo se pokusí prodat získané osobní informace.

9. Krádeže na aukčních serverech

Podvodníci během svátků číhají na svou příležitost i na aukčních serverech. Uživatelé by se měli mít na pozoru před příliš výhodnými nabídkami, protože kupující v takovém případě objednané (a zaplacené) zboží často nikdy neuvidí.

10. Krádeže hesel

Pokusy o krádeže heselprobíhají samozřejmě i během vánočních prázdnin. Zločinci se snaží uživatelům nepozorovaně instalovat nástroje zaznamenávající stisky kláves, tzv. keyloggery. Pokud získají heslo k bankovnímu účtu, zkusí z něj rychle převést peníze. Jestliže se jim podaří získat heslo k e-mailovému účtu nebo do sociální sítě, mohou například začít z těchto adres rozesílat spam.

11. E-mail „od banky“

Podvodníci se snaží vylákat od uživatelů údaje o jejich bankovních účtech. Rozesílají e-maily, které předstírají, že jejich odesílatelem je banka. V těchto e-mailech požadují potvrzení celé řady informací, například předstírají, že vypršela platnost hesla a toto heslo je třeba změnit a zaslat jako odpověď na e-mail. Tyto e-maily „varují“ uživatele, že pokud nepodnikne požadované kroky, bude jeho účet zablokován. Společnost McAfee předpokládá, že během vánočních svátků aktivity tohoto druhu zesílí, protože uživatelé budou v době vánoční nákupní horečky pečlivěji sledovat pohyby na účtech.

12. Vydírání

Pokud zločinci získají přístup k uživatelově počítači, mohou mu mimo jiné bránit v přístupu k souborům tím, že je zašifrují. Následně uživatele vydírají a požadují převod peněz za to, že mu obsah jeho počítače opět zpřístupní. Podvodný software, který brání v používání počítače a nutí postižené uživatele platit výkupné, se nazývá ransomware.

Připraveno ve spolupráci se společností McAfee.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-5
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jak poslat peníze, aby došly ještě letos do Silvestra

17. 12. 2009 | Věra Tůmová | 21 komentářů

Jak poslat peníze, aby došly ještě letos do Silvestra

Silvestrovský čtvrtek je pracovní den, což umožňuje lidem zajít do banky i na poslední chvíli. Kdo potřebuje, aby jeho příkaz k úhradě byl zpracovaný ještě letos, musí si ale pospíšit.... celý článek

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

16. 12. 2009 | Věra Tůmová

Kdy doplatit pojistné, abyste letos ušetřili na daních

Pojišťovny a penzijní fondy vždy před koncem roku upozorňují na produkty, díky nimž si lze snížit daně. Řada klientů nyní dostává dopis s informacemi, jaký je optimální doplatek, aby... celý článek

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

15. 12. 2009 | Věra Tůmová | 2 komentáře

Jak nepřijít kvůli vánočním půjčkám na buben

Půjčit si na nákup vánočních dárků není příliš prozíravé. Když už se někdo chce kvůli dárkům zadlužit, měl by se řídit alespoň několika základními pravidly. Přinášíme vám je ve spolupráci... celý článek

Kreditní karty, které zlevní Vánoce o tisíce korun

7. 12. 2009 | Věra Tůmová | 16 komentářů

Kreditní karty, které zlevní Vánoce o tisíce korun

O letošních Vánocích můžete výrazně ušetřit nejen díky slevám u obchodníků, ale i přes kreditní kartu. Stačí si ji teď aktivovat a po splacení dluhu ji zase zrušit. Vybrali jsme pro... celý článek

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

3. 12. 2009 | Věra Tůmová | 9 komentářů

Nejlepší spořicí účet pro vašich 50 tisíc korun

Máte padesát tisíc, chcete je mít kdykoli k dispozici, mít je v bezpečí a něco s nimi vydělat? Vybrali jsme pro vás nejlepší spořicí účty, kam je můžete s klidem vložit. (aktualizace... celý článek

Partners Financial Services