Mobil mimo EU? Výběrem roamingu ušetříte stokoruny

Martin Zikmund | rubrika: Aktuálně.cz | 7. 7. 2009
Mobil mimo EU? Výběrem roamingu ušetříte stokoruny
Slušnou sumu peněz můžete uspořit, pokud si před cestou do ciziny vyberete pro váš mobilní telefon ten nejvýhodnější tarif. Na cesty do některých zemí se může vyplatit i dočasná změna operátora.

Při volání v zahraničí můžete správným výběrem operátora a tarifu ušetřit opravdu hodně peněz. Roamingová nabídka (nejen) českých operátorů však bohužel zůstává velice nepřehledná. Nicméně stav je nesrovnatelně lepší než před pár lety, kdy v každé zemi u každého operátora platily v různou dobu jiné ceny.

V rámci členských států Evropské unie je díky regulaci cen hovorů a SMSprakticky jedno, kterého operátora využíváte. Ceny MMS či datových přenosů zatím regulovány nejsou, stejně jako hovory v nečlenských zemích (nicméně někteří operátoři zařazují do eurotarifu i vybrané země jako Chorvatsko, Švýcarsko či Norsko).

Jakmile se však rozhodnete cestovat mimo EU, situace se radikálně změní. Příkladem jsou USA: Zatímco u O2 můžete platit za minutu příchozího hovoru 53,55 koruny, T-Mobile vám je nabídne do konce července zdarma. V Thajsku zase budete mít s O2 Smart Roamingem prvních 30 minut příchozího volání zdarma, zatímco s Vodafone zaplatíte 35 korun za minutu a s T-Mobile dokonce 41,65 koruny za minutu.

Často se vám tedy vyplatí nejen vybírat z nabídky vašeho operátora, ale pořídit si na exotičtější dovolenou například předplacenou kartu konkurenčního operátora.

Nabídka O2

O2 Smart Roaming

Tarif O2 Smart Roaming je výhodnou alternativou pro ty, kteří se chystají navštívit jednu ze 14 vybraných prázdninových destinací. Patří mezi ně Chorvatsko, Slovensko, Bulharsko, Itálie, Španělsko, Francie, Řecko, Kypr, Malta, Tunisko, Turecko, Egypt, Thajsko a Malajsie.

S jeho využitím můžete hlavně v mimoevropských destinacích během pár hovorů ušetřit desítky až stovky korun. I ve vybraných členských státech EU se ale dostanete na nižší cenu než s regulovaným Eurotarifem. Na druhou stranu má však O2 Smart Roaming vyšší ceny za volání z jiných členských států EU. Nic vám ovšem při cestě do těchto zemí nebrání kdykoliv si O2 Smart Roaming změnit na O2 Eurotarif. Za povšimnutí také stojí nižší cena za odeslání MMS, než jakou platíte u podstatně kratší SMS.

Datové balíčky

O2 je oproti svým konkurentům několikanásobně dražší při využívání dat v roamingu. Klientům nicméně nabízí speciální datové balíčky, díky nimž ušetříte buď všude ve světě, nebo jen v EU. S těmito balíčky jsou data naopak levněji než u konkurence. Zaplatíte za ně pravidelný měsíční poplatek. Balíček si však můžete jeden měsíc objednat a vzápětí jej zrušit. Aktivace i deaktivace je bezplatná. Balíčky však není možné kombinovat.

Roaming v letadlech a na zámořských lodích

Specialitkou O2 je nabídka poměrně levného roamingu u vybraných leteckých a lodních společností. Ceny jsou následující:

  • 65,45 Kč/min. za odchozí hovory
  • 53,55 Kč/min. za příchozí hovory
  • 11,90 Kč za SMS

T-Mobile

Happy Roaming

T-Mobile má poněkud jinou koncepci roamingových tarifů než ostatní operátoři. Základním tarifem je Happy Roaming. K němu si pak můžete pořídit Roamingové zvýhodnění EU nebo T-Mobile Cestovatel. Ceny tarifu Happy Roaming se tak využívají automaticky všude tam, kde dané roamingové zvýhodnění neplatí.

T-Mobile Cestovatel

Roamingové zvýhodnění T-Mobile Cestovatel platí ve vybraných členských státech EU i v některých dalších státech. Konkrétně jej můžete využít v Bulharsku, Černé Hoře, Chorvatsku, Maďarsku, Makedonii, Německu, Nizozemí, Polsku, Rakousku, Řecku, Slovensku, Velké Británii a v USA.

Za příchozí hovoraž do 31. července 2009 díky akční nabídce nezaplatíte vůbec nic. Od 1. srpna pak zaplatíte pouze jednorázový sestavovací poplatek 34,51 Kč včetně DPH, a to prakticky za libovolně dlouhý hovor (maximálně však zhruba 60 minut).

Odchozí hovor v rámci navštívené země a do ČR vás vyjde na sestavovací poplatek 34,51 Kč a 4,76 Kč/min. Odchozí hovory do jiných zemí se pak účtujípodle standardního roamingového ceníku. Výhodněji pořídíte i SMS (za 5 Kč) a MMS (10 Kč).Také u T-Mobile Cestovatel platí, že mezi tímto tarifem a eurotarifem můžete přecházet zdarma a oběma směry. Roaming T-Mobile lze využít také u některých leteckých společností.

Roamingový SMS balíček

Za 58,31 koruny vám T-Mobile nabízí balíček deseti SMS, který můžete využít vedle členských států EU také v ostatních zemích Evropy a v Tunisku.

Vodafone

Vodafone World Roaming

Vodafone World Roaming je základním roamingovým tarifem, který v sobě zahrnuje také eurotarif.

Vodafone Passport

Coby alternativu k eurotarifu můžete využít speciální roamingový tarif Vodafone Passport. Ten funguje ve všech zemích, kde má Vodafone své roamingové partnery a kde nabízí také svůj tarif Vodafone World Roaming, do kterého je eurotarif zahrnut. S cenami za volání je to u Vodafone Passport poněkud komplikovanější. Ceny SMS a MMSpak tento tarif nijak neovlivňuje.

Celý článek a podrobné tabulky tarifů jednotlivých operátorů naleznete na serveru aktuálně.cz na adrese: http://aktualne.centrum.cz/finance/doprava/clanek.phtml?id=641218

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

21. 4. 2009 | Věra Tůmová | 6 komentářů

Cestovní pojištění přes SMS má několik úskalí

Cestovní pojištění řada lidí při svých cestách podceňuje. Pojišťovny se proto snaží sjednání pojistek, co nejvíce zjednodušit. Řadu let je možné pojistit se přes internet a nyní už... celý článek

SMS za 187 milionů

14. 5. 2008 | Věra Tůmová | 5 komentářů

SMS za 187 milionů

Darování peněz prostřednictvím dárcovských krátkých textových zpráv je česká specialita, kterou se chtějí naučit v Británii či v Německu. Doma však má tento už čtyřletý systém své odpůrce.... celý článek

Odkud kam míří český internetbanking

6. 5. 2008 | Věra Tůmová | 7 komentářů

Odkud kam míří český internetbanking

Původně šlo přes internetbanking dělat jen základní bankovní operace. Dnes už je možné získat úvěr, pojistit se i koupit cenné papíry. Přímým bankovnictvím se nyní uskutečňuje řada... celý článek

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

29. 2. 2008 | Věra Tůmová | 30 komentářů

Proč trvá cesta peněz z účtu na účet až tři dny

Když se řekne příkaz k úhradě, leckomu se může vybavit snadná bankovní operace. V době rychlých počítačů a internetu by přece neměla trvat déle než několik vteřin. Jenže nějakou dobu... celý článek

Levné volání je opravdu levné a dává svobodu

23. 8. 2007 | Milan K. Osvaag | 5 komentářů

Levné volání je opravdu levné a dává svobodu

Stále dostupnější připojení na internet zažívá boom díky jeho využívání i pro telefonní spojení. Cena za takto provolaný čas je nižší než u pevných linek či mobilů. Levnější volání... celý článek

Partners Financial Services