ČNB vydá novou pětitisícovku. V čem bude jiná?

redakce Peníze.CZ | rubrika: Aktuality | 24. 5. 2023 | 1 komentář
ČNB vydá novou pětitisícovku. V čem bude jiná?
Ilustrační bankovky.
Zdroj: Shutterstock

Česká národní banka (ČNB) vydá v tomto roce bankovku 5000 Kč s letopočtem 2023. Důvodem pro uvedení nového vzoru do oběhu jsou nezbytné změn v technologii tisku ve Státní tiskárně cenin.

Nová pětitisícikoruna doplní v oběhu dva stávající vzory. Ty zůstanou nadále v platnosti.

Bankovka bude mít stejné parametry a ochranné prvky jako poslední vzor pětitisícikoruny z roku 2009. Lišit se bude jenom letopočtem vydání 2023 a podpisem guvernéra centrální banky. V roce 2009 podepsal bankovku Zdeněk Tůma, nové ponesou podpis Aleše Michla.

„Rozdíly vyplývající z jiné technologie tisku nejsou pro veřejnost pouhým okem rozpoznatelné,“ říká mluvčí centrální banky Petra Krmelová. 

S novými bankovkami se v oběhu začneme potkávat od letošního podzimu. ČNB je začne uvolňovat v závislosti na míře opotřebení stávajících bankovek a nutnosti jejich výměny. Stávající vzory pětitisícikoruny 1999 (na ní je podpis prvního guvernéra ČNB Josefa Tošovského) a 2009 zůstanou i nadále v platnosti.

O vydání nového vzoru bankovky rozhodla bankovní rada ČNB na svém jednání 26. ledna 2023. Odlišení pětitisícikorun tištěných novou technologií od těch původních je potřebné ke sledování oběhu bankovek ze strany centrální banky.

Od podzimu roku 2023 budou v oběhu české bankovky těchto vzorů:

  • 100 Kč vzor 2018
  • 200 Kč vzor 2018
  • 500 Kč vzor 2009
  • 1000 Kč vzor 2008
  • 2000 Kč vzor 2007
  • 5000 Kč vzor 1999, vzor 2009, vzor 2023

V roce 2021 centrální banka začala stahovat z oběhu bankovky nominálních hodnot 100, 200, 500, 1000 a 2000 korun z let 1995 až 1999. Od současných platných bankovek se lišily šířkou stříbřitého proužku - ochranného prvku, který vertikálně protíná bankovku. V oběhu je jich ještě miliony kusů, podle vyjádření Krmelové ale řada z nich skončila v peněženkách cizinců, kteří je odvezli do zahraničí, a tak už se do ČNB nevrátí. 

ČNB bankovky stahuje proto, že chce mít v oběhu pouze jeden jejich vzor. To urychlí strojové zpracování bankovek, ale přinese i zjednodušení pro obyvatele Česka a zahraniční návštěvníky. 

Fotogalerie: Vzácné mince a bankovky

Možná máte v peněžence poklad. Podívejte se na zdánlivě obyčejné mince a bankovky, které jsou přesto něčím výjimečné. Dostat za ně můžete několikanásobek nominální hodnoty. Víc fotek uvidíte po kliknutí.

Zdroje obrázků najdete v galerii

redakce Peníze.CZ

Jsme největší web o osobních financích v Česku. Přinášíme aktuality, praktické návody, kalkulačky a další přehledy. Do rodiny vydavatelství NextPage Media s námi patří i Finmag, Heroine a Footbal Club. Můžete nás sledovat... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+36
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Vyznáte se v korunách? Ukažte, co všechno víte

20. 5. 2023 | Gabriel Pleska

Vyznáte se v korunách? Ukažte, co všechno víte

Že se koruně říká kačka kvůli zkratce ká čé, to vědí i batolata. Přichystali jsme si pro vás záludnější otázky. Vyzkoušejte znalosti v našem kvízu.

Tisícovky s přítiskem jsou za několikanásobek. Jak poznat tu vzácnou?

4. 5. 2023 | Jana Divinová

Tisícovky s přítiskem jsou za několikanásobek. Jak poznat tu vzácnou?

S výročními tisícovkami s přítiskem se i po dvou měsících na aukčních webech rušně obchoduje. Pomalu se ale začíná vyjasňovat, která z nich je vzácnější a se kterou ten, kdo nedočkavě... celý článek

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

20. 4. 2023 | Gabriel Pleska

Tady orel, orel opičí! Podívejte se na nejlepší bankovky roku

Soutěž o světovou bankovku uplynulého roku vyhrál orel opičí na filipínské tisícovce. Šestici oceněných si společně s dalšími nominovanými můžete prohlédnout v galerii. Titul uděluje... celý článek

Tyhle koruny si vyměňte. V peněženkách zůstávají neplatné miliardy

22. 12. 2022 | Gabriel Pleska

Tyhle koruny si vyměňte. V peněženkách zůstávají neplatné miliardy

Lidé mají pořád mají v peněženkách miliony neplatných bankovek, připomíná Česká bankovní asociace. Co s nimi?

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

8. 10. 2020 | Veronika Doskočilová | 22 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Tyhle koruny jsou vzácné

Zlatý svatováclavský pětidukát z roku 1937, který se před týdnem vydražil za rekordních 23 milionů korun, u sebe nejspíš nemáte. Možná ale v peněžence najdete zdánlivě obyčejné mince... celý článek

Partners Financial Services