Tisícovky s přítiskem došly. Už nebudou

Gabriel Pleska | rubrika: Aktuality | 9. 2. 2023 12:00 aktualizováno 9. 2. 2023 16:30
Tisícovky s přítiskem došly. Už nebudou
Z tisku speciálních bankovek ve Státní tiskárně cenin. Bankovky pod UV světlem
Zdroj: ČNB

Česká národní banka (ČNB) včera vydala tisícikorunu vzor 2008 vylepšenou o speciální přítisk k 30. výročí dělení československé měny. O bankovkách samotných a zahájení jejich prodeje jsme informovali: Stovky s přítiskem se prodaly za tisíce. Co teď tisícovky?

Zájem předčil všechna očekávání, u poboček ČNB se tvořily dlouhé fronty zájemců o výměnu bankovek. V některých městech banka už dopoledne oznámila „uzavření fronty“, tedy že víc zájemců nebude schopna do uzavření pokladen uspokojit. Na dalších pobočkách se fronty uzavíraly odpoledne.

Fronty se tvoří i dneska a podle vyjádření mluvčí ČNB Petry Vlčkové, je pravděpodobné, že všech 200 tisíc speciálních bankovek bude do večera pryč. „Očekáváme, že během čtvrtečních pokladních hodin budou zásoby výročních tisícikorun rozebrány,“ říká Vlčková. „Naši pracovníci v Praze a v šesti dalších městech pozorně sledují postup výměny bankovek a jsou připraveni uzavřít frontu v momentě, kdy bude jasné, že naše personální kapacity či snižující se zásoby výročních bankovek neumožní obsloužit nově příchozí zájemce,“ dodává mluvčí.

Kolik bankovek se vyměnilo na konkrétních pobočkách a kolik jich mají ještě k dispozici, mluvčí centrální banky s odvoláním na bezpečnost neprozadila.

  • AKTUALIZUJEME:
    Ve 14.40 ČNB oznámila uzavření fronty u pobočky v Hradci Králové.
    V 15.50 v Praze a Ústí nad Labem, v 15.55 v Brně.
    V 16.00 v Českých Budějovicích. 
    V 16.30 ČNB oznámila, že výměna bankovek je ukončena, došly.

Bankovky je možné vyměnit jen osobně na pobočkách ČNB, za hotovost v jejich nominální výši, v počtu maximálně pěti kusů na osobu.

Stokoruny s přítiskem, první a dosud jediné takto „vylepšené“ bankovky, se proti očekávání notafilů, tedy sběratelů a znalců bankovek, daly v letech po svém vydání (2019) poměrně hezky zpeněžit, výjimečné nebylo desetinásobné zhodnocení, v případě vzácnějších sérií ještě mnohem větší. Na aukčním webu Aukro jsme zaznamenali uskutečněné prodeje i za víc než 15 tisíc korun.

Jak se prodávaly stovky s přítiskem?

Na největším aukčním portálu Aukro.cz se podle Pavla Krejčíře, tamního experta na sběratelství a starožitnictví, prodalo od roku 2020 celkem 1166 bankovek, které měly v popisu napsáno „100 Kč s přítiskem“. Prodávající za ně utržili celkem více než 3,5 milionu korun. „Je ale třeba upozornit, že prodejů mohlo být ještě víc. Někteří prodejci mohli položku nazvat třeba jen ‚bankovka‘, což nám statistiky může zkreslovat,“ upozorňuje Krejčíř. 

Podstatné je ale chytit tu správnou vlnu: Podle statistik Aukra nebyl o stovky ještě v roce 2020 zájem nijak velký, v roce 2021 ale poptávka explodovala a ceny letěly nahoru, minulý rok už byl zase klidnější.

Zájem o „100 Kč s přítiskem“ na Aukro.cz

rok

prodáno

celkem za

2020

209 ks

295 478 Kč

2021

583 ks

2 662 718 Kč

2022

366 ks

719 742 Kč

Zdroj: Aukro.cz

„Data ukazují boom zájmu v roce 2021. Jak se bude cena dále vyvíjet, je velice těžké odhadovat. Nicméně jsme zaznamenali, že si sběratelé kompletují jednotlivé série, takže ty méně se vyskytující série a číselné řady z vydaného množství 200 tisíc kusů budou rozhodně růst na ceně,“ říká expert na sběratelství Pavel Krejčíř.

Přestože odborníci nečekají, že by tisícovky s přítiskem mohly přinést zhodnocení v podobných násobcích, na aukčních a bazarových portálech jsou už v nabídce za mírně řečeno odvážné ceny. Jestli je trh akceptuje, je samozřejmě zatím ve hvězdách. Jen na Aukru je v tuto chvíli nabízí přes tisíc prodejců. „Nejodvážnější“ z nich se nestydí říct si za jeden kus 50 tisíc korun, o něco střízlivější jsou nabídky většího počtu bankovek za ceny mezi 20 a 35 tisíci korunami. Na své kupce ale čekají i prodejci s řádově nižšími cenami, u kterých je pravděpodobnost, že se nabídka potká s poptávkou, přece jenom větší.

Nabídky 1000 Kč s přítiskem ČNB
Screenshot: Aukro.cz

Nejčastější otázky k výměně bankovek

Česká národní banka odpovídá na nejčastější otázky:

  • Můžu na pokladně ČNB platit kartou?
    Nikoliv, bankovku je možné získat pouze výměnou za jinou českou hotovost (bankovky a mince) v hodnotě 1000 Kč.
  • Lze si bankovku objednat?
    Nikoliv, bankovku s přítiskem není možné předem objednat v ČNB ani u smluvních partnerů pro prodej numismatického materiálu. Výměna je možná pouze osobně na územních pracovištích ČNB.
  • Lze přijít na pokladnu s občanským průkazem manžela/manželky, případně s udělenou plnou mocí, a vyměnit tak 5 ks výročních bankovek pro sebe a dalších 5 ks pro další osobu?
    Nikoliv, vydáváno bude maximálně 5 ks bankovek na jednu fyzicky přítomnou osobu.
  • Jak je to se sériovými čísly výročních bankovek?
    Sériování a číslování českých bankovek je součástí jejich ochranného systému, a proto o něm ČNB nemůže poskytovat žádné informace.

Fotogalerie: Za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky

Na tisícovku s přítiskem se stojí fronty. Je to šance získat zajímavý sběratelský kousek – a bez přirážky. Tisíc za tisíc. Na stovku se před třemi roky taky stála fronta. Jenže to se zároveň daly pořídit výroční dvacetikoruny! Podívejte se na ně v galerii, kam jsme přidali víc pamětních bankovek (a taky nějaké pseudobankovky kryté zlatým slavíkem – i z těch se stal ceněný sběratelský artikl).

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+73
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.