Napřed to byla sarančata stěhovavá a larvy potemníka domácího, pak cvrček domácí, teď se na talíř Evropanů dostanou i potemníci stájoví. Evropská komise rozšířila seznam hmyzu, který lze v EU prodávat jako potraviny.
Tito živočichové se přidávají do potravinářských výrobků, většinou v práškové nebo pastové formě. Cvrčka v prášku lze najít v sušenkách, náhražkách masa či čokoládách, sušené larvy potemníka zase v proteinových výrobcích nebo v pokrmech na bázi luštěnin či těstovin.
Výrobci potravin v Evropské unii musí o každý druh, který chtějí uvést na trh, žádat zvlášť. Výrobky, které obsahují hmyz, musí být označeny, a to včetně názvu druhu. Po čtyřech jmenovaných čeká na schválení dalších osm druhů.
Propagátoři hmyzu na talíři věří, že jeho konzumace pomůže vyřešit nedostatek potravin, snížit znečištění skleníkovými plyny a zpomalit vymírání druhů. Argumentují také tím, že jde o jídlo s nízkým obsahem cholesterolu a tuku, které je velmi bohaté na bílkoviny.
Červi, cvrčci a další hmyz jsou tradiční pochoutkou ve spoustě zemí, zejména na kontinentech Jižní Ameriky a Asie. Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že hmyz pravidelně konzumují zhruba dvě miliardy lidí po celém světě, tedy každý čtvrt člověk.
Evropané se při výběru toho, co budou jíst, zatím chovají spíš konzervativně. Podle zprávy Evropské spotřebitelské organizace z roku 2020 se konzumace hmyzu příčí třem čtvrtinám evropských spotřebitelů.
Globální trh s jedlým hmyzem přitom představuje velkou příležitost. BBC dříve uvedlo, že pokud lidé překonají předsudky, stane se jedlý hmyz silným odvětvím potravinářského průmyslu. V roce 2021 představoval světový trh s hmyzem 104,74 milionu dolarů a očekává se, že do roku 2027 se víc než ztrojnásobí na 323,28 milionu, uvádí server Digital Journal.
Hmyz může posloužit také jako vysoce výživné krmivo pro zvířata, vyžaduje mnohem méně zdrojů než pěstování krmných plodin jako je kukuřice, sója nebo obilí. Velký potenciál má tedy i v zemědělství.
Jana Divinová
Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.
Sdílejte článek, než ho smažem