Víc hmyzu na talíři. EU schválila prodej dalších druhů

Jana Divinová | rubrika: Aktuality | 7. 2. 2023 | 2 komentáře
Víc hmyzu na talíři. EU schválila prodej dalších druhů

Zdroj: Shutterstock

Napřed to byla sarančata stěhovavá a larvy potemníka domácího, pak cvrček domácí, teď se na talíř Evropanů dostanou i potemníci stájoví. Evropská komise rozšířila seznam hmyzu, který lze v EU prodávat jako potraviny. 

Tito živočichové se přidávají do potravinářských výrobků, většinou v práškové nebo pastové formě. Cvrčka v prášku lze najít v sušenkách, náhražkách masa či čokoládách, sušené larvy potemníka zase v proteinových výrobcích nebo v pokrmech na bázi luštěnin či těstovin.

Výrobci potravin v Evropské unii musí o každý druh, který chtějí uvést na trh, žádat zvlášť. Výrobky, které obsahují hmyz, musí být označeny, a to včetně názvu druhu. Po čtyřech jmenovaných čeká na schválení dalších osm druhů.

Propagátoři hmyzu na talíři věří, že jeho konzumace pomůže vyřešit nedostatek potravin, snížit znečištění skleníkovými plyny a zpomalit vymírání druhů. Argumentují také tím, že jde o jídlo s nízkým obsahem cholesterolu a tuku, které je velmi bohaté na bílkoviny.

Červi, cvrčci a další hmyz jsou tradiční pochoutkou ve spoustě zemí, zejména na kontinentech Jižní Ameriky a Asie. Organizace OSN pro výživu a zemědělství odhaduje, že hmyz pravidelně konzumují zhruba dvě miliardy lidí po celém světě, tedy každý čtvrt člověk. 

Evropané se při výběru toho, co budou jíst, zatím chovají spíš konzervativně. Podle zprávy Evropské spotřebitelské organizace z roku 2020 se konzumace hmyzu příčí třem čtvrtinám evropských spotřebitelů. 

Globální trh s jedlým hmyzem přitom představuje velkou příležitost. BBC dříve uvedlo, že pokud lidé překonají předsudky, stane se jedlý hmyz silným odvětvím potravinářského průmyslu. V roce 2021 představoval světový trh s hmyzem 104,74 milionu dolarů a očekává se, že do roku 2027 se víc než ztrojnásobí na 323,28 milionu, uvádí server Digital Journal.

Hmyz může posloužit také jako vysoce výživné krmivo pro zvířata, vyžaduje mnohem méně zdrojů než pěstování krmných plodin jako je kukuřice, sója nebo obilí. Velký potenciál má tedy i v zemědělství.

Ať vám nic neuteče 

Přidejte si Peníze.cz na Twitter nebo Facebook: neuniknou vám důležité aktuality ani praktické tipy! Jsme i na Instagramu.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-51
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

23. 12. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

Češi nejen z pohraničí si zvykli nakupovat u severního souseda. Rozdílům v cenách, na kterých se podepsalo i dočasné zrušení daně z přidané hodnoty, se prý nedá odolat.

Vyzrajte na krizi. Neutahujte si opasky, vařte levně a zdravě

6. 9. 2022 | Jana Divinová | 1 komentář

Vyzrajte na krizi. Neutahujte si opasky, vařte levně a zdravě

Prudké zdražování nemusí znamenat, že si máte utáhnout opasek nebo dokonce jíst podřadné, nekvalitní jídlo. Není to řešení. Oslovili jsme výživové poradce, kteří pro vás připravili... celý článek

Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

11. 8. 2022 | Gabriel Pleska | 1 komentář

Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent... celý článek

Soběstačnost Česka klesá. Měli bychom dost potravin?

3. 5. 2022 | Jana Divinová | 5 komentářů

Soběstačnost Česka klesá. Měli bychom dost potravin?

Žádná země EU není sama o sobě zcela potravinově soběstačná. Hnát se za stoprocentní soběstačností není podle ekonomů žádoucí, znamenalo by to menší výběr za vyšší ceny. Podstatná jsou... celý článek

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

22. 11. 2019 | Jana Poncarová | 1 komentář

Ať vám neshnije ani koruna. Jak správně skladovat zeleninu a ovoce

Vydobyli jste před prvními mrazíky mrkev? Dostali jste od sedláka pytel brambor? Od sousedů bednu jablek a z trhu jste si přivezli košík dýní? Uložte zeleninu a ovoce tak, jak to mají... celý článek