Stovky s přítiskem se prodaly za tisíce. Co teď tisícovky?

Gabriel Pleska | rubrika: Co se děje | 7. 2. 2023 | 1 komentář
Speciální stokoruny z roku 2019 přinesly některým majitelům deseti- a vícenásobné zhodnocení. U tisícovek, které ČNB vydává ve středu, s něčím takovým ale raději nepočítejte.
Stovky s přítiskem se prodaly za tisíce. Co teď tisícovky?

Zdroj: ČNB

Česká národní banka ve středu 8. února vydává tisícikorunu (vzor 2008) vylepšenou o speciální přítisk, který připomíná výročí dělení československé měny. Od měnové odluky uplyne právě zítra 30 let.

Motivem přítisku je kolek – právě takový, jaký se v roce 1993 lepil na ty z československých tisícovek, které měly dál obíhat v Česku. Kolek doplňuje výroční logo 30 let ČNB od akademického malíře Jana Solpery.

Do oběhu Česká národní banka pustí 200 tisíc kusů, bankovka tedy není vysloveně raritní. Přesto na pobočkách ČNB, kde si každý může pořídit až pět takových tisícovek, čekají fronty. Byly tam už v roce 2019, když se bankovky s přítiskem – tehdy stokoruny – vydávaly poprvé (i když tehdy mohla zájem podpořit také současně vydávaná série pamětních dvacetikorunových mincí). 

S pamětními mincemi i bankovkami se dá běžně platit. Jak se ale ukázalo, jde o artikl, na kterém můžete i docela příjemně vydělat.

Ze stovek tisíce

Stokorun s přítiskem šlo v roce 2019 do oběhu taky 200 tisíc. Na pobočkách ČNB se jedna speciální stokoruna vyměňovala za jednu obyčejnou. Stejné to bude i teď: za speciální tisícikorunu si banka vezme jednu tisícikorunu obyčejnou. Nekupuje se tedy, ale vyměňuje. 

Některé numismatické a sběratelské prodejny dnes nabízejí stokoruny s přítiskem za tisícové ceny. I na aukčních webech jsme našli nabídky, které končily koupí takové bankovky za ceny v řádech tisícovek. Úplně výjimečné nebyly ani ty, kde konečná cena přesáhla deset tisíc.

Na největším aukčním portálu Aukro.cz se podle Pavla Krejčíře, tamního experta na sběratelství a starožitnictví, prodalo od roku 2020 celkem 1166 bankovek, které měly v popisu napsáno „100 Kč s přítiskem“. Prodávající za ně utržili celkem více než 3,5 milionu korun. „Je ale třeba upozornit, že prodejů mohlo být ještě víc. Někteří prodejci mohli položku nazvat třeba jen ‚bankovka‘, což nám statistiky může zkreslovat,“ upozorňuje Krejčíř. 

Podstatné je ale chytit tu správnou vlnu: Podle statistik Aukra nebyl o stovky ještě v roce 2020 zájem nijak velký, v roce 2021 ale poptávka explodovala a ceny letěly nahoru, minulý rok už byl zase klidnější.

Zájem o „100 Kč s přítiskem“ na Aukro.cz

rok

prodáno

celkem za

2020

209 ks

295 478 Kč

2021

583 ks

2 662 718 Kč

2022

366 ks

719 742 Kč

Zdroj: Aukro.cz

„Data ukazují boom zájmu v roce 2021. Jak se bude cena dále vyvíjet, je velice těžké odhadovat. Nicméně jsme zaznamenali, že si sběratelé kompletují jednotlivé série, takže ty méně se vyskytující série a číselné řady z vydaného množství 200 tisíc kusů budou rozhodně růst na ceně,“ říká expert na sběratelství Pavel Krejčíř.

Taková sláva to nebude

Stokoruny přinesly některým majitelům deseti- a vícenásobné zhodnocení. U tisícovek s něčím takovým ale raději nepočítejte.

„Nebude to taková sláva jako u těch stokorun,“ myslí si Jiří Čížek, předseda pobočky Papírová platidla České numismatické společnosti. Podobně soudí i náš „redakční sběratel“ Daniel Štáfek. Podle něj by zhodnocení mohlo být stejné jako u stokorun. Jenže ne v násobcích původní ceny, ale nominálně. „Jestli jste na stovce vydělali tisíc, na tisícovce vyděláte stejný tisíc,“ odhaduje Štáfek.

Jak zdůrazňuje Jiří Čížek z České numismatické společnosti, tržní cena se bezpečně předpovídat nedá. Rozhoduje prostě poptávka a nabídka. Tak je to ostatně i u stokorun, které jsou sice podle Čížka „zbytečně drahé vzhledem k množství kusů, které bylo vytištěno“ – ale zboží si nachází svého kupce.

Proto není div, že i v pořadí druhá bankovka s přítiskem láká překupníky. Nabídky „v předprodeji“ jsme na Aukru a Sbazaru zaregistrovali už minulý týden. A nabídková cena se pohybuje kolem dvojnásobku té nominální, tedy kolem dvou tisíc korun.

Překupník 100 Kč s přítiskem SbazarScreenshot: Sbazar

Nabídka překupníka z Sbazaru

Překupník 1000 Kč s přítiskem AukroScreenshot: Aukro

Nabídka překupníka z Aukra

Zatím si můžete tisícovku s přítiskem pořídit bez přirážky, tisíc za tisíc. Stačí si pro ni jen dojít a případně vystát frontu před některou z poboček České národní banky v Praze, Brně, Ostravě, Plzni, Českých Budějovicích, Hradci Králové a Ústí nad Labem. 

V den emise, který připadá přesně na 30. výročí rozdělení koruny československé, tedy středu 8. února, budou mít prodloužené pokladní hodiny od 7.30 do 16.00. Pořídit si můžete maximálně pět kusů výročních bankovek na osobu. Bankovky se vyměňují do vyčerpání zásob.

Nejčastější otázky k výměně bankovek

Česká národní banka odpovídá na nejčastější otázky:

  • Můžu na pokladně ČNB platit kartou?
    Nikoliv, bankovku je možné získat pouze výměnou za jinou českou hotovost (bankovky a mince) v hodnotě 1000 Kč.
  • Lze si bankovku objednat?
    Nikoliv, bankovku s přítiskem není možné předem objednat v ČNB ani u smluvních partnerů pro prodej numismatického materiálu. Výměna je možná pouze osobně na územních pracovištích ČNB.
  • Lze přijít na pokladnu s občanským průkazem manžela/manželky, případně s udělenou plnou mocí, a vyměnit tak 5 ks výročních bankovek pro sebe a dalších 5 ks pro další osobu?
    Nikoliv, vydáváno bude maximálně 5 ks bankovek na jednu fyzicky přítomnou osobu.
  • Jak je to se sériovými čísly výročních bankovek?
    Sériování a číslování českých bankovek je součástí jejich ochranného systému, a proto o něm ČNB nemůže poskytovat žádné informace.

Fotogalerie: Za kolik se dají prodat pamětní mince a bankovky

Myslíte, že se na tisícovku s přítiskem budou stát fronty? Je to šance získat zajímavý sběratelský kousek – a bez přirážky. Tisíc za tisíc. Na stovku se před třemi roky taky stála fronta. Jenže to se zároveň daly pořídit výroční dvacetikoruny! Podívejte se na ně v galerii, kam jsme přidali víc pamětních bankovek (a taky nějaké pseudobankovky kryté zlatým slavíkem – i z těch se stal ceněný sběratelský artikl).

Popisky a autory fotek najdete uvnitř galerie

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Dlouhodobý investiční produkt

Dlouhodobý investiční produkt

Myslete na sebe a zabezpečte se na penzi co nejlépe. Třeba investováním do široké nabídky fondů.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+44
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

16. 10. 2022 | Gabriel Pleska

Co všechno nevíte o koruně. Kdo je Bejbina a proč nepadne orel?

„I v příštím roce tomu bude sto let, co se Jára Cimrman narodil…“ Absurdita toho sdělení nás rozesmává už desítky let. A věřte nebo ne, podobné je to s narozeninami české koruny. I... celý článek

Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu

26. 9. 2022 | Gabriel Pleska

Československá tříkoruna. Nechtěný dárek od soudruhů ze Svazu

V různých domácnostech bývají různé krabičky a různá šuplátka s památkami na dávno ztracený čas. Pohlednice, dědečkovy medaile a samozřejmě mince po mamince nevlastního strýce. Ve známé... celý článek

Žižkovy oči! Komunisti ho uctívali, ale moc o něm nevěděli, ukazují bankovky

14. 9. 2022 | Gabriel Pleska

Žižkovy oči! Komunisti ho uctívali, ale moc o něm nevěděli, ukazují bankovky

Minulý režim viděl v Janu Žižkovi předvoj komunismu a z vojevůdce dělal mytickou postavu. Objevoval se i na bankovkách včetně té s netradiční hodnotou 25 korun. Jak málo se o něm ve... celý článek

Alžběta II. a peníze. Tak šel čas s královnou na bankovkách

9. 9. 2022 | Gabriel Pleska

Alžběta II. a peníze. Tak šel čas s královnou na bankovkách

Bankovky s Alžbětou dál platí, ujišťuje Bank of England. O tom, kdy a jak se začnou tisknout a razit peníze s Karlem III., se začne jednat, až v Británii skončí národní smutek. Prohlédněte... celý článek

Pamětní dvacetikoruny, bankovka s Gottem... Jakou teď mají cenu?

24. 5. 2022 | Jana Divinová

Pamětní dvacetikoruny, bankovka s Gottem... Jakou teď mají cenu?

Také jste stáli frontu na dvacetikoruny k výročí republiky nebo na bankovku k narozeninám Karla Gotta a doufali, že se časem zhodnotí? Projděte si, za kolik se dají prodat pamětní mince... celý článek

Partners Financial Services