Místo kuny euro. Chorvatskou měnu už v Česku vyměníte těžko

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 30. 12. 2022
V Chorvatsku vrcholí stahování kun. Ochránci zvířat ale můžou zůstat v klidu: země přechází ze samostatné měny k euru. Prvních 14 dní v lednu tu ještě zaplatíte jak kunou, tak eurem, později už kuny udáte jen v bance. A v Česku je nejspíš nevyměníte vůbec.
Místo kuny euro. Chorvatskou měnu už v Česku vyměníte těžko

Zdroj: Shutterstock

První den v roce 2023 se Chorvatsko po deseti letech v Evropské unii stane členem Schengenského prostoru a zároveň i eurozóny. To první znamená, že k moři do Chorvatska už dojedeme bez hraničních kontrol. A to druhé, že po 28 letech končí svou existenci moderní chorvatská kuna – měna, kterou země platila od roku 1994. Vlastní měnu už bude v Unii mít jen sedm zemí – Česko, Bulharsko, Dánsko, Maďarsko, Polsko, Rumunsko a Švédsko.

Od 1. ledna se v Chorvatsku do oběhu dostanou eurobankovky a mince, jejichž podobu země odhalila letos v květnu. Bankovní účty v kunách se převedou na eura v předem stanoveném kurzu 7,5345 kuny za euro. Ten byl sice stanovený před několika měsíci, ale je prakticky totožný s aktuálním kurzem.

Všichni obchodníci také musí začít euro přijímat (pokud ho samozřejmě dobrovolně nepřijímali už dřív). Nicméně ještě prvních 14 lednových dní bude možné všude zaplatit i kunami. Od 15. ledna se pak stane platnou měnou výhradně euro.

Chorvatská eura. Zaváděcí balíčekZdroj: Hrvatska narodna banka

Od 1. prosince si Chorvaté mohli v bankách vyměnit zaváděcí balíček s 33 euromincemi ve svém národním designu.

Pokud jste nestihli kuny utratit nebo vyměnit, ale chystáte se v roce 2023 do Chorvatska, snadno je ještě na eura vyměníte. V řečeném kurzu 7,5345 kuny za euro vám je tam vymění v každé bance, na poště nebo na pobočce Finanční agentury (FINA), nikoli ale ve směnárnách. Při jedné výměně vám vezmou až sto bankovek a sto mincí. Výměnu budou zprostředkovávat taky pobočky centrálních bank zemí eurozóny, a to až do výše 8000 kun (1060 eur, tedy 25 600 korun). 

V Česku to ale budete mít horší – většina směnáren už kuny stahuje z kurzovních lístků. Z bank například UniCredit jejích příjem ukončila už 30. listopadu, Moneta 9. prosince, Česká spořitelna nebo Komerční banka s nimi končí na Silvestra. Raiffeisenbank je přijímá také do konce roku, podnikatelům ale umožní vklady v kunách až do 22. ledna.

Velké směnárny už většinou kuny stáhly z lístků s valutami nebo tak učiní k prvnímu lednu. Našli jsme ale i směnárnu, která nám telefonicky potvrdila, že kuny koupí i po prvním lednu – jenže kurz v tomhle východočeském podniku už teď stanovili na jednu korunu za jednu kunu, tedy pod třetinou skutečné hodnoty chorvatské měny.

Od ledna 2024 už půjde kuny vyměnit jenom v chorvatské centrální bance. Mince vám vymění až do konce roku 2024, bankovky bez omezení i dál.

Chorvatské euromince Chorvatsko euro

Definitivní podoba chorvatských euromincí. Zdroj: Hrvatska narodna banka

Bankomaty mimo provoz

Jestli jste si vyjeli na přelom roku do tepla do Chorvatska a budete tam čelit nenadálé potřebě hotovosti, nespoléhejte na to, že ji ukojí nejbližší bankomat.

V polovině prosince začaly chorvatské banky vyřazovat 2700 ze 4000 bankomatů v zemi, aby je do 15. ledna připravily na výdej eur. Zbytek bude následovat později. Chorvatská bankovní asociace vytvořila interaktivní mapu všech bankomatů, aby lidem pomohla najít nejbližší funkční.

„Musíte obejít každý bankomat, aktualizovat ho a pak ho připravit na přijetí eurobankovek. Ve čtyřech tisících bankomatech je přes 40 tisíc bankomatových kazet a každou musíme individuálně upravit pro eurové bankovky, které mají samozřejmě jiné rozměry než kunové bankovky,“ vysvětlil v chorvatské televizi RTL výkonný ředitel hotovostního sektoru Chorvatské národní banky Tihomir Mavriček.

Pro banky přechod na eura znamená určité náklady, nejen kvůli přeprogramování bankomatů. „Celý přechod na eura nás bude stát zhruba 100 milionů eur,“ řekla agentuře Reuters šéfka Chorvatské bankovní asociace Tamara Perko.

Cenový šok se nečeká

Aby byl přechod plynulý, aby si lidé zvykali a taky aby obchodníci nevyužívali změnu ke skokovému navýšení cen, musí být už od začátku všechny cenovky v obchodech v obou měnách. Povinné budou ještě celý rok 2023. Společnost Studenac, což je jeden z největších chorvatských potravinářských řetězců, například uvádí, že musila vytisknout pět milionů štítků.

Podnikatelům hrozí pokuty, pokud by přechod na novou měnu zneužili k bezdůvodnému navýšení cen. „Přechod na novou měnu přichází v době, kdy už je inflace vysoká, takže výchozí pozice je taková, že chorvatští spotřebitelé jsou velmi citliví na cenu. Pro jakéhokoli obchodníka by bylo ceny bez důvodu zvyšovat, nakupující by mu okamžitě utekli ke konkurenci,“ tvrdí ve Financial Times Michał Seńczuk, generální ředitel společnost Studenac.

Kuní Eiffelovka

Chorvatsko si od přechodu k euru slibuje posílení své důvěryhodnosti pro zahraniční investory. V době krize počítá také s vyšší stabilitou a nižšími kurzovými riziky – přes 70 procent veřejného dluhu je denominováno v euru. Polovina bankovních vkladů v zemi už je dávno v eurech a pro zemi s čilým turistickým ruchem i zahraničním obchodem by přechod neměl představovat velký problém. 

Tedy až na logistické výzvy, jako je zmiňované přenastavování bankomatů. Nebo otázku, co s vysloužilými mincemi a bankovkami. Na střežení stažených mincí se centrální chorvatská banka dohodla s armádou. Počet kunových mincí, které si Chorvati vymění, se odhaduje na 1,1 miliardy kusů. Armáda by je podle guvernéra Chorvatské národní banky Borise Vujčiće měla na jednoom místě hlídat tři roky.

Pro domácí publikum Vujčić váhu mincí, které budou staženy z oběhu, přirovnává k váze 124 záhřebských tramvají. Pro světové publikum pak ve Financial Times volí jiný příměr. „Dohromady váží skoro jako Eiffelovka. Za tři roky je prodáme jako surovinu a pak armáda zas může tanky a obrněnce schovat,“ řekl Vujčić. Hmotnost kovové konstrukce Eiffelovy věže je 7300 tun, celková hmotnost přes deset tisíc tun.

Kde se vzala kuna

Kunička
Zdroj: Shutterstock

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů některých dnešních měn. Jiné se zas jmenují po zbraních anebo po úplných nesmyslech: rakouský zlatý byl stříbrný a v republikách se platí korunami. A jüan sice znamená kulatý, ale kulatý je na něm nejvýš předseda Mao.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+65
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

23. 12. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Na nákupy už jedině do Polska. Nejsem hloupý, abych platil dvakrát víc

Češi nejen z pohraničí si zvykli nakupovat u severního souseda. Rozdílům v cenách, na kterých se podepsalo i dočasné zrušení daně z přidané hodnoty, se prý nedá odolat.

Neumíš internet? Plať! Diskriminace důchodců sílí

22. 12. 2022 | Jana Divinová | 27 komentářů

Neumíš internet? Plať! Diskriminace důchodců sílí

Kdo dneska neumí nebo nechce používat internet a chytrý telefon, ten na to doplatí. Často jsou to senioři. Dvojí přístup k lidem s připojením a bez něj mají obchody, banky, ale i obce... celý článek

Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají

20. 12. 2022 | Jana Divinová | 3 komentáře

Anglie ukázala nové libry s králem Karlem. Takhle vypadají

Britská centrální banka Bank of England dnes odhalila vzhled nových bankovek s králem Karlem III. Ty začnou postupně nahrazovat bankovky se zemřelou královnou Alžbětou II. 

Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

12. 7. 2022 | Jana Divinová

Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

Vstup Chorvatska do eurozóny od začátku roku 2023 definitivně schválili ministři financí Evropské unie.

Poplatek za výběr z bankomatu v cizině je čím dál častější. Účet zdarma nepomůže

12. 7. 2022 | Olga Skalková | 11 komentářů

Poplatek za výběr z bankomatu v cizině je čím dál častější. Účet zdarma nepomůže

O nevýhodném kurzu při využití DCC jste už nejspíš slyšeli. Jenže když tuhle „službu“ odmítnete, můžete si z některých zahraničních bankomatů vybrat jen s příplatkem. Tuzemské banky... celý článek