Otevírací doba obchodů o Vánocích, na Silvestra a Nový rok

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 23. 12. 2022
Jak jsou otevřené obchody 24., 25. a 26. prosince nebo na přelomu roku? Tady je přehled velkých řetězců. Dva z nich nechají na Štědrý den zaměstnance doma i dopoledne.
Otevírací doba obchodů o Vánocích, na Silvestra a Nový rok

Zdroj: Shutterstock

Zákon zakazuje prodej ve větších obchodech po celý den 25. a 26. prosince a na Nový rok (1. ledna). Na Štědrý den mohou mít řetězce otevřeno maximálně dopoledne.

Billa a Penny nechají své prodejny zavřené i 24. prosince dopoledne, podobně jako některé další řetězce však prodlouží otevírací dobu před svátky. Na Silvestra mají řetězce otevřeno, skončí ale dřív.

Albert

Otevírací doba v Albertech je až do 23. prosince běžná jako v jiné dny. Omezení přijde až na Štědrý den, kdy bude otevřeno pouze do 11:45. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno. Od 27. do 30. prosince platí opět běžná prodejní doba. Na Silvestra můžete ve většině obchodů Albert nakoupit do 18 hodin, výjimky najdete v tabulce. Na Nový rok bude povinně zavřeno. 

Albert otevírací doba Silvestr 2022Zdroj: Albert

Billa

Od 21. do 23. prosince má Billa otevřeno od 7 do 22 hodin. O Vánocích (včetně 24. prosince) budou její prodejny zavřené. Od 27. do 30. prosince má Billa běžnou prodejní dobu. Na Silvestra si v Bille můžete koupit 7 do 17 hodin. Na Nový rok má podle zákona zavřeno. 

COOP

V prodejnách COOP se prodejní doba liší podle typu a velikosti prodejny i podle jednotlivých regionů. Zákazníci ale mohou přes Vánoce a na konci roku očekávat podobnou otevírací dobu jako v minulých letech.

Anketa

Co udělat se zákazem prodeje?

Globus

Prodejny Globus mají 22. a 23. prosince mimořádnou otevírací dobu od 7 do 22 hodin. Na Štědrý den bude otevřeno od 7 do 11:45. Na Silvestra mají všechny hypermarkety Globus otevřeno od 7 do 18 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Kaufland

Na Štědrý den budou prodejny Kaufland otevřené do 11:45. Na Silvestra v Kauflandu nakoupíte do 18 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Lidl

Na Štědrý den má Lidl otevřeno od 7:00 do 11:30. Na Silvestra jsou prodejny otevřené od 7 do 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Makro

Makro před svátky (do 23. prosince) prodlouží otevírací dobu do 22 hodin. Na Štědrý den otevře od 8 do 11:30. Prodejní doba na Silvestra bude od 8 do 18 hodin. 

Penny

Do pátku 23. prosince mají všechny prodejny Penny otevřeno každý den přinejmenším od 7 do 21 hodin. U prodejen, které běžně zavírají dříve, se tedy otevírací doba prodlouží. U prodejen, kde je běžná otevírací doba do 22 hodin, zůstává i před svátky. Na Štědrý den zůstanou všechny prodejny Penny zavřené. Na Silvestra zavřou už v 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok. 

Tesco

V prodejnách Tesco bude na Štědrý den otevřeno do 11:30. Silvestrovský nákup si můžete udělat do 17 hodin. O svátcích 25. a 26. prosince je podle zákona zavřeno, stejně jako na Nový rok.  


O kterých svátcích musí být zavřené větší obchody?

  • 1. ledna
  • Velikonoční pondělí (nejbližší bude 10. dubna 2023)
  • 8. května
  • 28. září
  • 28. října
  • 24. prosince od 12 hodin (dopoledne může být otevřeno)
  • 25. prosince
  • 26. prosince 

Kdy mohou obchody prodávat?

  • Velký pátek (nejbližší je 7. dubna 2023)
  • 1. květen
  • 5. července
  • 6. července
  • 17. listopadu
  • 24. prosince do 12 hodin (odpoledne musí být zavřeno)

Těšíte se na svátky a prázdniny?

Mrkněte i na Peniaze.sk: Prázdniny a svátky na Slovensku


Kam příště? Podívejte se na nová nákupní centra v Česku

Prohlédněte si nové nebo čerstvě vylepšené obchodní galerie v naší fotogalerii.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+16
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

13. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.