Ušetřete. Praktické tipy, jak snížit výdaje domácnosti

Jan Müller | rubrika: Seriál | 23. 2. 2023 | 3 komentáře
Nejvíc se dá ušetřit na tom, za co vydáváme nejvíc. Jak uspořit na nákupech potravin, na energiích a bydlení? Přinášíme rady, které fungují.
Ušetřete. Praktické tipy, jak snížit výdaje domácnosti

Zdroj: Shutterstock

Jak rychle vyrostly ceny nejdůležitějšího zboží, vidíme všichni. Jdete na obyčejný nákup – dřív jste za něj v obchodě nechali několik stokorun, ale teď se částka na účtence snadno přehoupne přes tisícovku nebo dvě. Podle analýzy společnosti PAQ Research je dneska 15 procent domácností v situaci, že jim po zaplacení nákladů na bydlení a stravu zbývá na každého člena míň než 3000 korun měsíčně. U dalších víc než 40 procent zbývá na člena domácnosti měsíčně mezi 3 a 10 tisíci korunami.

Když se zamyslíte, co všechno člověk (s)potřebuje kromě jídla a bydlení (v první řadě to bude oblečení, někam se dopravujeme, chceme se bavit a tak dál), uvědomíte si, kolik lidí žije z měsíce na měsíc a má problém vyjít od výplaty k výplatě.

Řídíme rodinné finance

Ředitelé peněz
Zdroj: Shutterstock, koláž Pleska

Seriál vzniká ve spolupráci webu Peníze.cz a služby Palm App, která umožňuje zaměstnancům firem, aby si sami vyplatili zálohu na mzdu, kdy ji oni sami potřebují.

Postupně vás v něm provedeme tvorbou a řízením rodinného rozpočtu a plánovaním výdajů, přidáme praktické tipy, jak a kde ušetřit, a představíme i základní finanční produkty a naučíme vás, jak je chytře používat – aby byly dobrými sluhy a ne zlými pány.
PalmApp
Zdroj: PalmApp

Pro domácnosti je ale z mnoha důvodů žádoucí, aby hospodařily s přebytky, které by si ukládaly na pozdější použití. Proč vlastně mít rezervu? Na neočekávané výdaje. Ať už jde o dlouhodobou nemoc, prasklou vodu a vytopení domácnosti, neočekávanou ztrátu zaměstnání nebo něco jiného, jednou rezerva potřeba bude. Nikdo vám neřekne, kolik má být přesně, ale obecný úzus je, že by měla stačit alespoň na tři až šest měsíců, ideálně pak na rok běžného provozu domácnosti. Ostatně covid nás naučil, že pohromy přicházejí bez ohlášení.

Šetřete tam, kde to nejvíc teče

Knížky a články o domácích financích se většinou zabývají tím, jak naložit s přebytky peněz. Kam je uložit nebo investovat, aby se neztrácela jejich hodnota, nebo ještě líp, aby se zvyšovala. Jenže rodin, kterým zbude tolik peněz, aby vůbec stálo za to o nich tímhle způsobem uvažovat, je jen 30–40 procent. Nejprve se mezi ně tedy musíte dostat. To jde dvěma způsoby a ideální je dokázat je zkombinovat.

Jeden způsob je zvýšit příjmy, zkusit si v práci říct o přidání, najít si jinou práci nebo přivýdělek. My se ale budeme věnovat tomu druhému. Už proto, že bude dobře sloužit i tomu, kdo už vyšší příjmy má – aby mu z nich zůstalo víc. Pojďme se tedy podívat, jak ušetřit na výdajích.

Klíčem k úspěšnému šetření je zaměřit se na ty položky, kde utrácíme nejvíc. Podle Českého statistického úřadu u nás žije téměř milion úplných domácností s dětmi, zaměříme se tedy nyní na jejich největší výdaje: potraviny (19 %), bydlení a energie (18 %), doprava (12 %) a rekreace (10 %).

Tady je několik tipů, jak ušetřit právě na těchhle položkách. O některých jste možná už přemýšleli a na některé se vám možná vůbec ani pomyslet nechce. Jestli to ale s šetřením myslíte vážně, buďte k sobě upřímní. Pomůže vám i obyčejná tužka a papír: jakmile si výdaje sepíšete, už je vidíte, přiznali jste si je – a můžete na nich začít pracovat.

Proč začít hned

Krmení holubů
Zdroj: Shutterstock

Na začátku 50. let bylo v celém Československu něco málo přes 90 tisíc lidí starších 80 let. V roce 2021 to jenom v Česku bylo už skoro půl milionu. A věk dožití se dál prodlužuje podle magazínu National Geographic bude u dnešních novorozenců běžné, že budou žít do 100 až 120 roků. Důchodový věk se ale přitom výrazně nezměnil. Vůbec tedy není vyloučené, že v penzi prožijeme dlouhá léta. Jenže otázka je, kdo nám to bude platit a kolik důchody budou. Chcete spoléhat na to, že z důchodu vyžijete? Mnohem pravděpodobnější je, že kdo se dostatečně nezajistí, prožije stáří ve strachu z neustále rostoucích nákladů na léky, zdravotnictví, bydlení a všechno ostatní. 

Potraviny

Zdaleka nejvíc se dá ušetřit na tom, co vážně nepotřebujete. Typicky to bývají alkoholické nápoje, ale i balené nápoje nealkoholické, slazené i neslazené. Pokud ale takové zbytné zboží nepořizujete, s šetřením to bude složitější. Pomáhá plánování: sestavte si doma jídelníček na víc dní a podle něj sepište nákupní seznam. Seznamu se držte.

Už v obchodě hlídejte data spotřeby, abyste pak nevyhazovali, co nedokážete spotřebovat. Podle Sociologického ústavu Akademie věd by omezením plýtvání potravinami mohla průměrná česká rodiny ušetřit asi 8000 korun ročně.

Slevy jsou fajn, ale nenechejte se jimi v obchodě zbytečně zlákat. Lepší je pracovat s nimi dopředu, podle letáku nebo aplikace obchodu, pak s nimi můžete výhodně nakoupit do zásoby trvanlivější zboží, o kterém víte, že ho doopravdy spotřebujete. Pokud kupujete něco ve slevě s vidinou, že ušetříte, neporovnávejte sníženou cenu se starou, ale s tím, že si danou věc nekoupíte vůbec.

Konkrétně: Jak šetřit při nákupu potravin

  • Udělejte si předem nákupní seznam. Nakupujte podle seznamu a vyhněte se vábení slevových akcí.
  • Se slevami pracujte aktivně: hlídejte slevy jen na zboží, které stejně kupujete a kterým je možné se zásobit, aniž by hrozilo, že se zkazí.
  • Lepší je nakupovat menší množství jídla vícekrát za týden než udělat velký nákup na čtrnáct dní dopředu, u toho je pravděpodobnější, že se část jídla nespotřebuje včas.
  • Zjistěte si, jak ideálně skladovat které potraviny, aby vydržely co nejdéle. Potraviny s krátkou dobou trvanlivosti nebo blížícím se datem spotřeby, umisťujte na viditelná místa dopředu v lednici. Víc vám pomůžou naše tipy: Ať to nevyhazujete. Jablko do lednice, cibuli do temna
  • Hlad má velké oči. Nechoďte nakupovat hladoví.

Bydlení a energie

O přestěhování z vašeho milého domku do nějakého menšího bytu asi slyšet nechcete, že? Přesto to v sobě skrývá příležitost na úspory – úspory za údržbu nemovitosti a hlavně úspory na nákladech na vytápění, protože byty jsou jeden vedle druhého, a tedy využívají teplo efektivněji.

Konkrétně: Jak šetřit energií

  • Snižte teplotu v místnosti. Snížení teploty o jeden stupeň sníží náklady o vytápění asi o pět procent.
  • Nezakrývejte topná tělesa a odstraňte nábytek, který brání proudění tepla do místnosti.
  • Vyhněte se přídavným elektrickým topidlům, takzvaným kostkám a „foukátkům“, které váš účet velmi prodraží.
  • Nastavte si lednici na 4 °C a nedávejte do ní teplé ani otevřené potraviny. Lednici nepřeplňujte, nejlépe funguje, když je plná jen z 80 procent. Pravidelně odmrazujte.
  • Nenechávejte spotřebiče ve stand-by režimu, ročně vás může stát ročně stokoruny. Pořiďte si k nim zásuvku s vypínačem.
  • Využívejte úsporné sprchové hlavice a odpusťte si vanu.
  • Nepřehřívejte teplou vodu. Prát stačí na 30 °C nebo maximálně 40 °C.
  • Vařte s pokličkou, opravdu tím hodně ušetříte.
  • Moderní úsporné kompaktní zářivky ušetří až 80 procent energie – záleží na kvalitě – a vydrží šestkrát až patnáctkrát delší dobu. Ještě lepší jsou moderní LED žárovky.

Doprava

Sem statisticky patří taky nákup automobilu, tedy je nasnadě, kde se tady dá ušetřit. Ovšem většina lidí takový „problém“ neřeší, zkrátka na nové auto nemá peníze.

Je-li to možné, přesedlejte na hromadnou dopravu. Je to levnější a odpadne vám hodně starostí s údržbou vozu.

Rekreace

Dovolená se jako tip na úsporu vysloveně nabízí. Během covidu jsme si zvykli jezdit po domovině a mnozí zjistili, jak to je krásné. Výdaj za cestu do zahraničí osekáte snadno, a přesto je možné se rekreovat kvalitně.

Jan Müller

Autor článku Jan Müller

Jan Müller pracuje přes 30 let ve finančních službách. Za tu dobu nasbíral zkušenosti z bank, nebankovních firem i z oblasti dozoru nad finančním trhem a ochrany spotřebitele. Téměř 10 let se podílí na projektech finanční... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+32
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Partners Financial Services