Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 11. 2022 09:30 aktualizováno 10. 11. 2022 09:59
Úsporný tarif srazil inflaci. Potraviny a další energie ale dál zdražují

Ilustrační foto: Shutterstock

Inflace v Česku v říjnu klesla. V porovnání se stejným měsícem loňského roku jsou spotřebitelské ceny meziročně vyšší o 15,1 %, zatímco v září to bylo meziročně o 18 %. Když porovnáme ceny za letošní  říjen s letošním zářím, jsou dokonce o 1,4 % nižší. Oznámil to Český statistický úřad (ČSÚ).

„Největší vliv na vývoj cenové hladiny měla v říjnu vládní úsporná opatření pro domácnosti ve formě příspěvku na energie, konkrétně šlo o úsporný tarif a nulový poplatek za podporované zdroje energie u elektřiny. Byl to jediný meziměsíční pokles cen od prosince 2020,“ říká Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Za meziměsíčním poklesem o 1,4 % je snížení cen elektřiny o 53,9 %. Na druhou stranu však v oblasti bydlení vzrostly ceny tuhých paliv o 8,4 %, tepla a teplé vody o 3,1 % a zemního plynu o 2,7 %. Dál zdražovaly i potraviny a nealkoholické nápoje – oproti září o 3 %. Například cukr zdražil o 54,3 %, vejce o 27 %, zelenina o 9,6 %, máslo o 4,5 %, pekárenské výrobky a obiloviny o 3,1 %, vepřové maso o 2,8 % nebo drůbež o 2,5 %. Meziměsíčně rostly i ceny pohonných hmot a olejů (4,9 %), obuvi (4,5 %) nebo oděvů (3,6 %).

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v říjnu o 15,1 %, což bylo o 2,9 procentního bodu méně než v září. Toto zpomalení opět ovlivnily státní zásahy do ceny elektřiny, která oproti loňskému říjnu klesla o 38,2 % (v září rostla o 37,8 %).

Ceny zemního plynu byly v září naopak meziročně o 85,3 % vyšší než před rokem, tuhá paliva zdražila o 67,1 %, teplo a teplá voda o 24,8 %. Náklady takzvaného vlastnického bydlení stouply o 14 %, nájemné zdražilo o 5,4 %. Ceny vodného rostly o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Meziroční inflaci dál zvyšují i ceny potravin, kdy tempo zdražování opět rostlo. Ceny cukru jsou vyšší o 105,4 %, mouky o 53,3 %, vajec o 52,8 %, olejů a tuků o 50,4 %, drůbežího masa o 42,3 %, polotučného trvanlivého mléka o 38,1 %, chleba o 35,5 % nebo zeleniny o 24,4 %.

Výrazně vyšší než před rokem jsou třeba i ceny stravovacích služeb, které vzrostly o 26,6 %. Dál jsou meziročně výrazně dražší i ceny pohonných hmot a olejů (21,7 %), přestože tempo růstu kleslo ze srpnových 28,3 % a červencových 43,6 %.

„Říjnový výsledek spotřebitelské inflace názorně ilustruje, jak dovedou cenový vývoj zkreslit vládní opatření. Výrazné meziroční zpomalení říjnové inflace proto rozhodně nelze chápat tak, že bylo dosaženo inflačního vrcholu. V dalších měsících totiž meziroční inflace opět začne zrychlovat,“ říká Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta.

„V listopadu a v prosinci bude vývoj spotřebitelských cen pro změnu zkreslovat nižší statistická základna z konce loňského roku, kdy byla dočasně aplikována nulová sazba DPH na elektřinu a plyn. Od začátku nového roku pro změnu dojde ke zdražování cen energií až na cenové stropy a bude odeznívat i efekt úsporného tarifu,“ dodává Novák.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v říjnu 13,5 % (v září 12,7 %).

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, v Česku ale patří k nejvýraznějším. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují říjnovou meziroční inflaci v Česku ve výši 15,5 %, na Slovensku 14,5 %, v Německu 11,6 %, průměr eurozóny dělá 10,7 %. V září ceny nejvíc meziročně vzrostly v Estonsku (o 24,1 %), nejméně ve Francii (o 6,2 %), v Česku jsme v září byli na 17,8 %.

Česká národní banka v prognóze ze začátku listopadu počítá ve zbytku roku s meziroční inflací kolem 19 %. Pak má postupně začít klesat a třeba za druhé čtvrtletí roku 2023 ČNB počítá s průměrnou meziroční inflací ve výši 10,2 %, na konci roku 2023 už to má být něco přes čtyři procenta. Podle aktuální prognózy se pak meziroční inflace přiblíží k dvouprocentnímu inflačnímu cíli ČNB v průběhu roku 2024.


Jiná čísla o inflaci

Pohled Petra Bartoně, ekonoma finanční skupiny Natland. Vlákno k rozbalení:

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+35
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Oblíbená témata

inflace, nákupy, potraviny, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.