Méně obvyklá podzimní menu na talíři. Co připravit z lokálních surovin?

PR článek | rubrika: FINEXPO | 24. 10. 2021
Podzim je období hojné na výborné sezonní suroviny plné vitamínů a dalších prospěšných látek. Toto roční období, kdy se po horkém létu výrazně ochlazuje, je spojeno s chutí na výraznější, hřejivá a sytá jídla.
Méně obvyklá podzimní menu na talíři. Co připravit z lokálních surovin?

Zdroj: Pixabay

Komerční spolupráce

Podzimní suroviny na dosah

Na podzim stále jako v létě sklízíme to, co jsme poctivě vypěstovali my nebo čím nás obdarovali naši sousedi či blízcí. Případně tyto suroviny kupujeme na trzích, v supermarketu nebo při nákupu potravin on-line. Nejlepší volbou je, pokud tyto suroviny kupujeme, lokální produkce. A co se týká složení těchto podzimních surovin, řeč je zejména o ovoci, jako jsou jablka, hrušky, švestky, ze zeleniny jmenujme tradiční brambory, dýni, kořenovou zeleninu, zelí, kapustu nebo houby. A škoda by byla nevyužít také lískové nebo vlašské ořechy. A pokud vám doma chybí některé kuchyňské náčiní či nádobí, podívejte se do Lidl letáku s aktuálními nabídkami spotřebního zboží

Nakupujeme podzimní suroviny

Jak už jsme zmínili výše, pokud budete podzimní suroviny kupovat, určitě chcete dobré a čerstvé kousky, ale nechcete zbytečně připlácet. Pak je dobré se občas podívat před samotným nákupem na letáky Kaufino a nakupovat chytře a výhodně. Vlastnoručně připravené jídlo vám tak bude chutnat o to více. Ušetřit můžete také díky Tipli, kde najdete veškerý přehled akčních nabídek a slev na nejrůznější zboží.

Neobvyklé podzimní chutě lákají

A do jakých méně známých podzimních receptů se tedy pustit? Základem je to, že obvykle vaříme určitá jídla nasladko, nebo naslano. Pojďme to tedy tentokrát zkusit trochu jinak. Začneme brambory, které jsou výborným a levným pokrmem i ve sladké verzi. Už naše babičky vařily bramborové taštičky plněné povidly, škubánky s cukrem a mákem, bramborové placky s cukrem nebo sladký bramborový nákyp.

Brambory se často kombinují právě s jablky a hruškami. Jablka a hrušky se také výborně hodí k masu (hlavně k hovězímu či vepřovému), do salátů, pomazánek nebo do dýňové polévky. Švestková marináda skvěle doplní grilované maso a delikatesou jsou také grilované švestky plněné mandlí a obalené ve slanině. Z dýně se dělají běžně sladké i slané pokrmy, ale dá se z ní připravit i zajímavý a lahodný nápoj, jako je například dýňové chai latté.

Zelí nasladko se zase osvědčilo v tradičním receptu kynutých zelníků. Také houby se připravovaly v dochovaných receptech s dalšími surovinami na sladkou příchuť, například tradiční houbovník kdysi naši předci připravovali spolu s vánočkou, cukrem, rozinkami a ořechy. Tato podoba houbovníku se v některých rodinách připravuje dodnes jako vánoční pokrm. A co se týká ořechů, i z těch se dá připravit chutný pokrm v neobvyklé kombinaci. Ořechy jsou výborné spolu se smetanou v omáčce podávané k masu.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Partners Financial Services