Podzimní suroviny na dosah
Na podzim stále jako v létě sklízíme to, co jsme poctivě vypěstovali my nebo čím nás obdarovali naši sousedi či blízcí. Případně tyto suroviny kupujeme na trzích, v supermarketu nebo při nákupu potravin on-line. Nejlepší volbou je, pokud tyto suroviny kupujeme, lokální produkce. A co se týká složení těchto podzimních surovin, řeč je zejména o ovoci, jako jsou jablka, hrušky, švestky, ze zeleniny jmenujme tradiční brambory, dýni, kořenovou zeleninu, zelí, kapustu nebo houby. A škoda by byla nevyužít také lískové nebo vlašské ořechy. A pokud vám doma chybí některé kuchyňské náčiní či nádobí, podívejte se do Lidl letáku s aktuálními nabídkami spotřebního zboží
Nakupujeme podzimní suroviny
Jak už jsme zmínili výše, pokud budete podzimní suroviny kupovat, určitě chcete dobré a čerstvé kousky, ale nechcete zbytečně připlácet. Pak je dobré se občas podívat před samotným nákupem na letáky Kaufino a nakupovat chytře a výhodně. Vlastnoručně připravené jídlo vám tak bude chutnat o to více. Ušetřit můžete také díky Tipli, kde najdete veškerý přehled akčních nabídek a slev na nejrůznější zboží.
Neobvyklé podzimní chutě lákají
A do jakých méně známých podzimních receptů se tedy pustit? Základem je to, že obvykle vaříme určitá jídla nasladko, nebo naslano. Pojďme to tedy tentokrát zkusit trochu jinak. Začneme brambory, které jsou výborným a levným pokrmem i ve sladké verzi. Už naše babičky vařily bramborové taštičky plněné povidly, škubánky s cukrem a mákem, bramborové placky s cukrem nebo sladký bramborový nákyp.
Brambory se často kombinují právě s jablky a hruškami. Jablka a hrušky se také výborně hodí k masu (hlavně k hovězímu či vepřovému), do salátů, pomazánek nebo do dýňové polévky. Švestková marináda skvěle doplní grilované maso a delikatesou jsou také grilované švestky plněné mandlí a obalené ve slanině. Z dýně se dělají běžně sladké i slané pokrmy, ale dá se z ní připravit i zajímavý a lahodný nápoj, jako je například dýňové chai latté.
Zelí nasladko se zase osvědčilo v tradičním receptu kynutých zelníků. Také houby se připravovaly v dochovaných receptech s dalšími surovinami na sladkou příchuť, například tradiční houbovník kdysi naši předci připravovali spolu s vánočkou, cukrem, rozinkami a ořechy. Tato podoba houbovníku se v některých rodinách připravuje dodnes jako vánoční pokrm. A co se týká ořechů, i z těch se dá připravit chutný pokrm v neobvyklé kombinaci. Ořechy jsou výborné spolu se smetanou v omáčce podávané k masu.
Sdílejte článek, než ho smažem