Hotovost neberu, jen karty. Proč zrušit povinnost pro obchodníky

Michal Skořepa | rubrika: Komentář | 1. 9. 2022 | 2 komentáře
Skupina senátorů prosazuje, aby právo zaplatit v hotovosti bylo přímo v ústavě. Ekonom Michal Skořepa z České spořitelny s návrhem nesouhlasí. Právo na platbu hotovými penězi by podle něj naopak mělo z českých zákonů zmizet úplně.
Hotovost neberu, jen karty. Proč zrušit povinnost pro obchodníky

Zdroj: Shutterstock, koláž Peníze.cz

Senátorský návrh, aby právo na platbu hotově bylo zakotveno v Listině základních práv a svobod, je špatný. Dáváme-li totiž jisté právo jedné straně transakce, vytváříme tím pro druhou stranu této transakce automaticky povinnost. Právo kupujícího platit hotově znamená povinnost prodávajícího platbu v hotovosti přijímat. A to je problém.

Kolik stojí hotovost

Prodej za hotové je pro prodávajícího docela nákladná věc. Musí přijímanou hotovost zkoumat z hlediska pravosti a poškození, pak ji musí skladovat, třídit – aby ji banky byly ochotny převzít – a přepravovat do bank. Skladování zabírá prostor, zkoumání pravosti a třídění zdržuje a veškerá manipulace s hotovostí vyžaduje drahá opatření na ochranu před zloději. Kromě toho je tu neustálá obava z trapasu v podobě nedostatku drobných na vrácení a v posledních letech nabyla na významu i otázka hygieny.

Uzákoněním práva na platbu hotově tedy uvalujeme na obchodníky nezanedbatelné náklady. Řadu let už přitom existuje bezhotovostní alternativa. Ta může být pro obchodníka leckdy celkově výhodnější.

Nákladový rozdíl mezi oběma variantami a součet jejich nákladů může být někdy tak velký, že kvůli povinnosti přijímat hotovost prodejce svůj obchod buď ani neotevře, nebo přijímá právě jen hotovost. Trpí tak buď všichni spotřebitelé, nebo přinejmenším ti, kterým platba bezhotovostně nevadí nebo jim přijde z různých důvodů lepší.

Že popularita bezhotovostního placení oproti platbou hotově roste, lze aspoň nepřímo vyvodit z vývoje objemu peněz, jaký Češi drží v hotovosti a jaký na běžných účtech, které se většinou využívají k bezhotovostnímu placení. Hotovost v tomto srovnání ztrácí dlouhodobě na váze, trend jen občas přechodně naruší šok (covid, invaze na Ukrajinu) nebo – aspoň na pohled – změna metodiky vykazování dat.

Zdroj: ČNB, Česká spořitelna

Podobně se dá interpretovat i skutečnost, že objem peněz utracený v Česku přes kartu od roku 2015 (starší data nejsou) prudce roste, kdežto objem peněz, který byl vybrán z bankomatu (obvykle nejspíš k placení hotově) téměř stagnuje: 

Zdroj: ČNB

Klíčovým argumentem pro povinnost přijímat hotovost je, že mnohým z nás vadí u bezhotovostních plateb ztráta anonymity, vznik „digitální stopy“. Vedle toho se objevuje i obava, že některým našim spoluobčanům (zejména asi těm nejstarším) není bezhotovostní placení dostupné, protože nemají bankovní účet nebo jim úplně chybí platební karta.

Pro úplnost dodejme, že při platbách nad 270 000 Kč má prodávající naopak zákonnou povinnost hotovostní platbu odmítnout. V tomto případě nad úvahami o anonymitě převážila v očích zákonodárců snaha potírat praní špinavých peněz.

Ať rozhodne trh

Jádrem sporu je tedy konflikt dvou zájmů: na jedné straně zájem některých plátců vyhnout se úniku osobních dat o jejich platbách (a případně se vůbec vyhnout nutnosti zřizovat si nebo používat bankovní účet), a na druhé straně zájem jiných plátců a některých obchodníků vyhnout se otravným aspektům používání hotovosti.

Mně se jako správné jeví neupřednostňovat legislativně ani jeden způsob placení a dovolit trhu, aby našel řešení samovolně.

Hokynářství
Zdroj: Shutterstock

Anketa

Hotovost, obchody a vy

Jedině poměření poptávky po každém způsobu placení a jeho nabídky totiž může odhalit, který z uvedených faktorů je pro většinu z nás silnější. Pokud mnoho kupujících hodně stojí o placení hotově a pokud tento způsob placení nebude pro prodávající o mnoho dražší než ten bezhotovostní, možnost platit hotově zůstane samozřejmostí. V opačném případě se bude trh samovolně posouvat od hotovosti pryč.

Cash za příplatek

A kdyby většina o hotovost nestále? Platbu hotově by mnozí obchodníci nejspíš zachovali i tak, pravděpodobně ale za příplatek. Po nástupu vlaků a autobusů také nebylo zavedeno právo přepravovat se i nadále kočárem, ale pokud někdo dnes o takovou dopravu přece jen stojí, možnosti najde. Jen si musí proti moderní hromadné dopravě připlatit.

Podobně nebylo po nástupu večerek a obchodů na pumpách zavedeno právo nakoupit si v nich potraviny za stejnou cenu jako v běžném obchodě. A pokud někdo potřebuje nakoupit jídlo pozdě večer nebo na pumpě, musí si za to oproti běžným obchodům obvykle připlatit. Takových příkladů, kdy si za jisté pohodlí nebo snížení nějakého rizika musíte připlatit, je spousta.

Kdybychom i v případě tržního ústupu od hotovosti chtěli chránit zájmy těch, kteří nejsou na placení bezhotovostně vybaveni, dá se to řešit – po vzoru například sociálních dávek – selektivní podporou ze strany státu. Ať už formou dotací obchodníkům, aby možnost platit hotově pro takové lidi zachovali, nebo formou výpomoci přímo daným zákazníkům, aby si k bezhotovostnímu placení cestu přece jen našli.

Právo na platbu hotově zrušit

Právo platit hotově je ve skutečnosti už dlouhá léta výslovně zakotveno především v § 5 odst. 1 zákona o oběhu bankovek a mincí. Zákon uvádí několik řídkých výjimek, kdy obchodník může hotovou platbu odmítnout: při placení víc než padesáti mincemi, platbě pamětními mincemi nebo platbě bankovkami a mincemi různě poškozenými.

Jak je to jinde

Kdo má dalekohled, vidí daleko hned
Zdroj: Shutterstock

V zahraničí není situace jednotná. Například ve Švédsku a některých státech USA je výslovně dovoleno hotovost odmítnout. V mnoha dalších zemích je věc předmětem debaty a v praxi i jisté „aplikační mlhy“. Ostatně i v Česku se před pár lety ministerstvo financí vyjádřilo tak, že z českých zákonů absolutní povinnost přijímat hotovost neplyne.

Senátorský návrh mě vede k jedinému: nejenže bychom měli nechat být Listinu základních práv a svobod, ale měli bychom vypustit právo na platbu hotově i ze zákona o bankovkách a mincích. Jediný, kdo by měl mít trvalou povinnost přijímat hotovost, je stát, když mu někdo chce zaplatit daně. Platba daně není dobrovolná transakce, a proto by nutící strana (tedy stát) měla být co nejvíc vstřícná – mimo jiné i tím, že přijímá všechny způsoby platby.

Konce hotovosti se nebojte

Nemějme ale strach, že by kvůli tržnímu přístupu mohla hotovost zcela zaniknout. Všichni kupující i prodávající se k používání bankovek a mincí jistě rádi vrátí ve speciálních případech blackoutu nebo jiné havárie bezhotovostních platebních systémů – podobně jako si doma schováváme staré dobré svíčky pro případ, že by na delší dobu přestala jít elektřina.

A pokud bychom se snad báli, že ekonomika riziko těchto událostí a přípravu na krizové používání hotovosti příliš podcení, lze zavést zákonnou povinnost obchodníků, aby byli na přijímání hotovosti v takových speciálních případech technicky připraveni a banky aby byly připraveny na výběry hotovosti. Podobně jako dnes platí třeba povinnost mít ve vícepatrových domech kromě výtahu i schodiště, i když se fakticky použije jen ve speciálním případě požáru. 

Poznámka redakce

Ale bacha!
Zdroj: Shutterstock

Bezhotovostní placení pro obchodníky také není bez nákladů. Někteří z nich si kvůli tomu dokonce za platbu kartou účtovali přirážku. Dokud jim to v roce 2018 nezakázal – aspoň u osobních karet – zákon. U firemních karet se s přirážkou pořád můžete setkat. 

Obchodníci platí za terminál (buď si ho musí koupit, nebo pronajmout), poplatek karetní společnosti, poplatek provozovateli systému, mezibankovní poplatek. Díky konkurenci (a díky regulaci EU, která stanovila strop pro mezibankovní poplatky) se dnes náklady, které obchodník s bezhotovostní platbou má, dostaly většinou pod dvě procenta, při větším obratu i pod procento z účtované platby.

Další argumenty, proč lidem nebrat právo platit hotově, jsme podrobně popsali včera: Chci platit opravdovými penězi. Bude právo na hotovost v ústavě?


Nespolkněte háček!

Bezhotovostní placení má proti tomu hotovostnímu taky jisté nevýhody. Když vám ukradnou peněženku, zpravidla v ní nemáte všecko. Když se vám ale vloupají do účtu... A takhle se to dělá:

Michal Skořepa

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

-39
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 2 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek