Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

S penězi může být zábava, dokonce i když je nemáte. Stačí se mrknout do jejich historie. Dnes si vysvětlíme třeba to, jestli jsou dolary opravdu z Česka. Nebo proč je čínský jüan kulatý, i když nemá mince.
Kde přišel dolar ke svému $, kolik váží libra a další pravdy o měnách

Zdroj: Shutterstock

Dolary z Česka

Jako každá malá země se rádi vytahujeme, co jsme dali světu. Není nad to oznámit Američanovi v Kafkově Praze nad sklenkou podměrečného pilsneru (Plzeň, Česko!), že ten jejich slavný americký dolar se vlastně jmenuje podle českých peněz.

JoachimsthalerBerlin-George, licence CC BY-SA 4.0

Kopie jáchymovského tolaru. Na aversu svatý Jáchym, král Ludvík Jagellonský se musel spokojit jen se svým jménem na reversu.

Ve skutečnosti je to s českostí tolarů asi jako s českostí knih německy píšícího Žida Franze Kafky nebo ležáku, který v Bürger-Brauerei Pilsen prvně vařil bavorský sládek Josef Groll.

Slova dolar a tolar v Česku původ mají, ale určitě ne v češtině. Jsou odvozené ze jména města Jáchymova. Jen z toho původního, německého. To je Joachimsthal, tedy Jáchymovo údolí.

Velkým stříbrným mincím, které tu v 16. století osm nebo devět roků razil český (jen o generaci dřív přišli ze Saska) šlechtický rod Šliků, se říkalo joachimsthaler, jáchymovský. Pohodlněji jen thaler.

Jak se ale dostaly do Ameriky? →

T/Dolary pro všecky

Šlikové svých joachimsthalerů vyrazili obrovské množství (odhaduje se na 1 300 000) a protože byly poctivé, chytily se a staly se vzorem pro jiné mince. Taky thalery a jinde – protože to byl v podstatě standard západního světa – talery, talléry dalery, daaldery, talary nebo tallera. I v Česku brzy zvítězilo jméno tolar nad dřívějším označením tólský groš.

Jenom v Rusku, kde někdy bývají věci vzhůru nohama, se z někdejšího Jáchymova Dolu chytla v názvu peněz ta první půlka. Stříbrné minci obdobné váhy, jako měly západoevropské tolary, tam říkali jefimok (ефимок) – jáchymek.

Flowing hairNational Museum of American History, volné dílo

Americký dolar z roku 1795, s designem flowing hair, rozevláté háro.

S českostí tolaru je to tedy složitější. Komplikovaná byla i jeho cesta do Ameriky. Tam se odehrál souboj dvou tolarů. Jednak do nového světa přivezli svůj tolar holandští obchodníci. Byl to slavný leeuwendaalder, lví tolar, který dal jméno bulharským a rumunským penězům. Holanďané ho používali jako platidlo ve svých i cizích koloniích v Indickém oceánu, na Blízkém východě a chytil se i v britských třinácti koloniích v Severní Americe.

Kolonisté ale dali nakonec přednost jiné měně používané v Amerikách i po celém světě a dolar Spojených států amerických razili podle vzoru španělského doláru, původněji známého pod jménem peso.

Mimochodem peso… →

$ čili peso

Pesem se dneska platí v osmi amerických zemích: máme mexické peso, kubánské peso, filipínské peso, chilské peso, kolumbijské peso, argentinské peso, uruguayské peso, dominikánské peso. Své peso měla někdy prakticky každá jihoamerická země kromě Brazílie, minimálně jedna země africká a hlavně Španělsko.

Moderní Španělsko platilo do přijetí eura pesetami – zní to příbuzně a taky to příbuzné je. Etymologové se trochu přou, jestli je peseta z katalánštiny nebo ze španělštiny a jestli je to zdrobnělina katalánského peçe nebo přímo španělského pesa, ale nakonec je to v podstatě totéž. Katalánské peçe znamená kus, totéž původně znamenalo španělské peso.

Peso z PotosíWikimedia Commons, volné dílo

Španělský dolár/peso ražený v bolívijském Potosí. Revers. Všiměnte si motivu Héraklových sloupů omotaných stuhou. Tak to je jedna z teorií o původu značky $.

Slovo peso sice původně znamenalo kus, dneska se ale používá ve významu hmotnost. Ostatně měn, jejichž názvy nějak souvisí s hmotností, je spousta. Většinou jde o slova, která původně – případně i současně – označovala váhovou jednotku a měnu. Patří sem třeba libra s lirou, marka, hřivna nebo starý řecký talent.

Nejzajímavější na pesu je ale jeho symbol. Ten je totiž $ – a právě od pesa přešel na americký dolar (a další dolary používané jinde na světě). Jen se ale úplně dobře neví, jak se to stalo, že peníze, co začínají na P, mají za symbol škrtnuté S. Teorií je hodně, několik rozumných, dost docela praštěných, ale tutová není žádná.

Další velmi hmotné peníze →

Peníze, co mají váhu

Libra masa, libra másla, libra šterlinků. Světe div se, byla to fakt všechno ta samá libra – nějakých 450 gramů a fousek. A přestože britské měně říkáváme britská libra nebo prostě libra a její mezinárodní kód je GBP (kde jednotlivá písmena stojí za Great Britain a pound-libru), její oficiální název je právě sterling. A libra (šterlinků) je jednotka té měny, původně 453 gramů stříbra velmi pěkné ryzosti.

Británie je země konzervativní, takže zatímco jinde se platí chvilku tím, chvilku oním, na ostrovech se šterlinky platí už nějakých osm set let. Dost na tom, že před půl stoletím Britové opustili staré dělení libry na menší kousky. Dnes má libra sto pencí a tomu rozumí každý. Před rokem 1971 ale měla libra 20 šilinků, které se dál dělily každý na 12 pencí. Libra tedy měla 240 pencí. Protože to ale byla měna svého času silná, i pence se ještě dělily na čtyři farthingy. Libra tedy měla 960 farthingů. Po původu tohohle slova jsem se rozhodl nepátrat, je to nejmenší mince, já v jejím názvu slyším fart – a nějakou pravdou si to nehodlám kazit.

Předdecimální mincovní systém Velké BritánieZdroj: Shutterstock

Kdyby vám přišlo, že dělit na dvacítky a tucty je banální, Angličani pro vás s pověstným klidem připravili celou řadu dalších matematických úloh. Na obrázku máte farthing čili čtvrťák (ok, to farth je čtvrtina), dvoufarthing neboli půlpenny, penny, třípenci neboli čtvrtšilink, šestipenci nebo půlšilink, šilink, dvoušilink, půlkorunu – což je 30 farthingů nebo 2,5 šilinku a pak je tam koruna – pět šilinků. Kromě libry se platilo ještě zlatými sovereigny, které měly stejnou hodnotu jako libra, a zlatými guinejemi s hodnotou 21 šilinků, tedy libry a šilinku navíc.

Stejně jako v Británii se na libry stříbra měřívaly peníze prakticky v celé západní Evropě, a to už od Karla Velikého. Existovala tourská libra a libra pařížská ve Francii nebo benátská lira (stejně jako britské libry se všechny dělily na menší jednotky po dvacíti a dál po dvanácti, i když měly jinou váhu). Později přibyla třeba lira italská nebo lira maltézská, ty se s přijetím eura přiřadily k dlouhé řádce už neexistujících lir a liber. Dodnes ale existuje lira turecká, li(b)ra libanonská a syrská li(b)ra, librami se platí v Egyptě a řadě zemí Commonwealthu – ty jsou ovšem vázané na libru šterlinků.

Podobná jazyková dvojkolejnost jako ve Velké Británii, tedy že se měna jmenuje jinak než její jednotka, existuje taky na druhém konci světa. →

Kulaťoučké čínské lidové

Pokud čtete ekonomické zpravodajství, možná vás už někdy zarazilo, že se v Číně platí dvojími penězi. Jednou se píše o jüanech (nebo po anglicku yuanech), jindy o renminbi (a výjimečně česky o žen-min-pi). My třeba máme v kurzovním lístku čínský jüan.

Je to podobné jako v Británii. Měna se jmenuje žen-min-pi a její jednotka jüan, dál se pak dělí na deset ťiao ty zas každé na deset fen. Žen-min-pi znamená doslova lidová měna a existuje od roku 1948, kdy ji zavedla Čínská lidová banka. Je tedy formálně o rok starší než samotná Čínská lidová republika.

Samotné slovo jüan znamená kulatý a odkazuje k tradičnímu tvaru mincí. Značívá se ¥ – stejně jako japonský jen. A pokud se vám zdá nápadná zvuková podoba názvů obou měn, vážně není náhodná. Stejný původ mají ostatně i korejské wony.

Žen-min-piZdroj: Shutterstock

Jüan sice znamená kulatý, ale jüany dneska kulaté nejsou. I jednuška je jen papírová. A že by ten kulatý snad měl být předseda Mao? To se opovažte jen pomyslet, ostatně kolik práce si rytec dal, aby mu trošku zmenšil tvářičky!

A abychom se oklikou vrátili na začátek: stříbrné jüany používané v císařské Číně byly stejně jako jeny a wony odvozené od španělského imperiálního doláru, kterých se do Číny ze španělských držav v Amerikách od 16. do 20. století dovezly mraky. Předtím se ovšem v dlouhé historii čínských říší platívalo lecčíms, mimo jiné i ulitami kauri.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,305-0,02 Kč
Americký dolar23,413+0,01 Kč
Britská libra29,594+0,07 Kč
Švýcarský frank25,911+0,10 Kč
Turecká lira72,453-0,09 Kč

A tohle už jste četli?

Kunička
Zdroj: Shutterstock

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů některých dnešních měn. Jiné se zas jmenují po zbraních anebo po úplných nesmyslech: rakouský zlatý byl stříbrný a v republikách se platí korunami.

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Držíte se udržitelnosti?

Držíte se udržitelnosti?

Generali Česká pořádá soutěž SME EnterPRIZE, která oceňuje udržitelné podnikání. Přihlásit se můžete do 5. dubna.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+101
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 4 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Proč se Řekové smějou euru. Peníze píchací a sekací. Pikanterie z dějin měn

16. 7. 2022 | Gabriel Pleska | 4 komentáře

Proč se Řekové smějou euru. Peníze píchací a sekací. Pikanterie z dějin měn

Staré peníze lákají i sběratele historek. Máme jich pro vás hrst. Maďarské peníze se třeba jmenují po italském městě. Koruna měla v Československu platit jen dočasně, ale trochu se... celý článek

Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech

6. 7. 2022 | Gabriel Pleska

Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech

Každý baží po tvrdé valutě. Byly ale doby, kdy se platilo měkoučkým a heboučkým, totiž kožešinami. Anebo doslova měkkýši. Ty doby jsou pryč, ale zůstává po nich památka v podobě názvů... celý článek

Tyto bankovky přestaly platit. Jak je poznat a co s nimi

1. 7. 2022 | Petr Kučera

Tyto bankovky přestaly platit. Jak je poznat a co s nimi

Od července už neplatí starší vzory většiny českých bankovek. Kam s nimi, když vám zůstaly v peněžence? A co když máte doma ještě mnohem starší?

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

27. 4. 2022 | Jana Divinová | 2 komentáře

Nejlepší bankovky roku. Podívejte se, kdo vyhrál světovou soutěž

Soutěž Banknote of the Year každoročně pořádá sdružení International Bank Note Society.

Nemáte v peněžence poklad? Jak poznat vzácné koruny

25. 11. 2021 | Kateřina Jungvirtová | 31 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Jak poznat vzácné koruny

V oběhu stále kolují mince a bankovky, za které můžete dostat i několikanásobek jejich nominální hodnoty. Ukážeme vám je a poradíme, co dělat, když si myslíte, že některou vlastníte. celý článek

Partners Financial Services