Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Gabriel Pleska | rubrika: Kvíz | 11. 8. 2022 | 1 komentář
Otázka, jakou už novináři nejednoho vrcholného politika nachytali na hruškách. Vy se samozřejmě v cenách základních potravin orientujete, víte, že za rok vylétly i o desítky procent nahoru. Ale vybavíte si ještě, kolik stálo před rokem mléko, máslo, chleba? Otestujte se v našem inflačním kvízu.
Víte kolik stojí máslo, pane ministře? A kolik stálo loni?

Zdroj: Shutterstock

Bude to trochu tipovačka. Z povahy věci musí být. Vy třeba kupujete mouku dvounulku z Jičína, máte její cenu v oku i v hlavě, ale jiné značky z jiných mlýnů, o těch tolik nevíte. Chleba kupujete kulatý v jednom supermarketu, ale neutušíte, za kolik je v jiném obchodě šišatý. Statistikové z Českého statistického úřadu, od kterých data o cenách nejen potravin máme, tohle všecko musí vědět, započítat. A ještě do toho počítají i slevy a akční nabídky.

Uděláme to jednoduše. My vám vždycky řekneme, kolik to které zboží v průměru stálo letos v červenci, a vy si zkusíte vzpomenout na loňské prázdniny a vypátrat v hlavě, za kolik to bylo v červenci před rokem, když velké zdražování začínalo. Připraveni? Správné odpovědi se dozvíte po dokončení kvízu.

Pro inspiraci si můžete prolistovat naši zdražovací grafiku z minulého měsíce. Porovnávali jsme cenový rozdíl mezi loňským a letošním červnem. Ale pozor: jsou tam extrémy, největší skokani, tak se tím nedejte zmást.

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60 %. Benzin, plyn, elektřina... Darmo mluvit. Proto jsme to dali do obrázků.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.



Zdražovalo všecko. Jak říkají mariášníci: Od Šumavy k Tatrám. Oni to říkají ještě dál, ale tam my se pouštět nebudeme a zůstaneme u šumavy: za kolik se prodávalo kilo kmínového chleba? Dneska je za Kč 40,13.

Mouka pšeničná hladká. Kilové balení se letos v červenci v průměru prodávalo za 22 korun a 10 haléřů. Loni v červenci byste za něj dali

Zhruba polovina masa, co Češi snědí, má vepřový původ. Když česká kuchyně, tak prase. Knedlo vepřo zelo. Kilo krkovičky stálo letos v červenci bez pár haléřů 150 korun.

Z ikonické trojice pivo, buřty a nenávist sledují statistici jen ceny piv. Nenávist je zdarma a špekáčky ze sledovaných položek před časem vypadly. Tak buřty pracovně nahraďme paprikovou klobásou. Desítečku v lahvi dneska máte v průměru za 11,40, kilo klobásy je za 243,89. Jak to bylo před rokem?

Mléka a mléčných výrobků prý každý Čech spořádá ročně asi čtvrt tuny. Všechna čest kravám našim i cizozemským, děkujeme za pěkné výkony. Litr trvanlivého mléka stál letos v červnu v průměru 17,06 koruny. Kolik to asi bylo loni?

Pokud je vám líto slepic v klecích a kupujete jen vajíčka od kuru, co smí běhat, nebo dokonce vejce bio, jste v tomhle bodě nejspíš ztraceni. Letos v červenci přišla průměrná vejce na 33,66 koruny za deset kusů. Kolik to bylo loni?

Rok 2017. Máselná krize. Z 33 korun za kostku bylo na podzim přes 50, pak i 60 korun, spekulovalo se, že na Vánoce bude za 70 korun, pokud bude vůbec. Proti tomu průměrných 53,97 koruny za čtvrtkila másla letos v červenci není tolik.

Když jste si chtěli letos v červenci pořádně osladit život, mohli jste si nasypat na hlavu kilo krystalu za 18 korun a 18 haléřů. Za kolik byl cukr loni?

Zemáky a zelé, živobytí celé, říkávalo se v chudších krajích na východě Moravy. Poťouchlíci z jiných krajů dodávají, že taky švestky, ale to je spíš lék a jak se moderně říká doplněk stravy. Bez zemáků, erteplí nebo bandor by to ale asi fakt nešlo ani jinde. Tak se na ně mrkneme. Letos v červenci bylo kilo bramborů v průměru za 15 korun a 41 haléř.

Bez zemáků a švestek se nepřežije na dědině. Kancelářská krysa zase funguje z chroupání kávových zrnek. Čtvrt kila standardních pražených zrnek ji dneska v průměru vyjde na 100 korun a pětadvacetník. A loni?

Gabriel Pleska

Autor článku Gabriel Pleska

Redaktor, editor a uměle inteligentní ilustrátor webů Peníze.cz a Finmag.cz. Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+523
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

10. 8. 2022 | Jiří Hovorka | 2 komentáře

Inflace je nad 17 %. Ceny rostly méně, než čekala ČNB

Spotřebitelské ceny v červenci meziročně stouply o 17,5 procenta, což bylo o 0,3 procentního bodu víc než v červnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,3 %. Oznámil to Český statistický úřad. celý článek

Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

20. 7. 2022 | redakce Peníze.CZ | 9 komentářů

Spočítejte si, kolik vám sebere inflace. Vrchol teprve přijde

Co dělá inflace s hodnotou vašich úspor a jak klesá kupní síla? Kalkulačka ukáže, kolik vám zůstane, když zdražování dosáhne určité hodnoty. A jaká čísla pro další měsíce čekají ekonomové? celý článek

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

18. 7. 2022 | Gabriel Pleska | 7 komentářů

Co zdražilo úplně nejvíc? Tohle jsou skokani roku

Auta. Benzin. Citrony. Droždí. Elektrika. Fšecko. Zdražuje se. Ostře. Meziroční inflace přelezla v červnu už sedmnáct procent. Hladká mouka je dražší o 83 %, cukr o 64 %, olej o 60... celý článek

Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

13. 7. 2022 | Petr Kučera | 21 komentářů

Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,6 %. Oznámil to Český statistický úřad. celý článek

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

20. 6. 2022 | Gabriel Pleska | 43 komentářů

Kolik si připlatíte za jídlo v hospodě? Grafy nejen svíčkové

Chodíte z práce na oběd do hospody? Míváte pracovní schůzky v restauracích? Rádi si zajdete na večeři? Museli jste si všimnout, že účty nejsou, co bývaly. Zdražuje se. Vzali jsme data... celý článek