V cizině teď můžete ušetřit desetinu. Banky mají akci

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 3. 8. 2022 | 1 komentář
V cizině teď můžete ušetřit desetinu. Banky mají akci
Ilustrační jedlík.
Zdroj: Shutterstock

mBank a ČSOB vrátí klientům až desetinu částky, kterou v zahraničí zaplatí kartou. U obou akcí je potřeba splnit podmínky.

Akce mBank chce podpořit placení chytrým mobilem nebo hodinkami. Týká se tedy pouze plateb prostřednictvím Apple Pay, Google Pay, Garmin Pay, Fitbit Pay nebo Xiaomi Pay. Na klasické použití platební karty v plastové podobě se sleva nevztahuje.

Zájemci z řad dosavadních klientů mBank se musí předem přihlásit prostřednictvím formuláře na webu. Noví klienti se zapojí, když si založí běžný účet mKonto. Akce potrvá do registrace 12 tisíc účastníků nebo otevření 12 tisíc nových účtů, nejdéle však do 30. září.

Účastníkům akce pak mBank vrátí na účet 10 procent z výše plateb provedených mKartou Svět na terminálech kdekoliv v zahraničních „kamenných“ obchodech (mobilem nebo hodinkami). Platby přes internet se nepočítají. Samozřejmě: je tu strop. Maximální výše odměny za celou dobu trvání akce dělá dva tisíce korun. Banka ji připíše nejpozději do 60 dnů.

Podobou akci má do konce srpna také ČSOB. Vrátí na účet 10 procent z každé platby kartou v restauracích, fast foodech a barech kdekoliv v zahraničí. Celková odměna má strop 1000 korun, klientům přijde na účet během září. Nepočítají se platby přes internet (typicky dovážka jídla).

Akce ČSOB se týká debetních i kreditních karet (kromě podnikatelských), a to i v klasické plastové podobě. Účast vzniká automaticky poté, co se klient během srpna přihlásí do mobilního bankovnictví ČSOB Smart.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Jak banka pozná, že jste platili v restauraci, baru nebo fast-foodu? Rozhodující je MCC (Merchant Category Code), tedy mezinárodní kód označující hlavní oblast podnikání obchodníka: v této akci jde o 5812 (Restaurants), 5813 (Bars, Taverns, Lounges, Discos), 5814 (Fast Food Restaurants) a 5811 (Caterers).

Dodejme, že mKarta Svět od mBank patří dlouhodobě ke kurzově nejvýhodnějším mezi bankami, zatímco ČSOB k průměru trhu. Například letos 5. července účtovala mKarta jedno euro při platbě kartou za 24,867 Kč, klienty ČSOB vyšlo jedno euro na 25,389 Kč.

Pozor: Při využití „služby“ DCC – Dynamic Currency Conversion – je kurz výrazně vyšší, navíc se takové platby nepočítají do zmíněných slevových akcí. mBank se před dvěma lety stala první tuzemskou bankou, která nevýhodnou konverzi měn umožnila klientům jednoduše zablokovat. ČSOB podobnou ochranu klientů odmítá.

Drobné odměny za platbu kartou v cizině nabízejí i slevové programy Air Bank (Odměny) a České spořitelny (Moneyback). Po jejich aktivaci získá klient zpátky jedno procento – v praxi tedy zaplatí nižší kurzovou přirážku. Podmínky se u obou bank mírně liší: například u Air Bank trvá akce do konce roku, u ČS do konce srpna. Celkový strop odměny je 1000 korun.

Nejvýraznější odměnu za běžné nákupy v tuzemsku dává v srpnu Česká spořitelna: Kdo si v mobilní aplikaci George aktivuje slevu, dostane zpátky 15 % z plateb kartou v řetězcích Albert a Globus – v součtu maximálně 500 korun. (Psali jsme víc: Spořitelna dá 15% slevu na nákupy ve dvou řetězcích)

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,320+0,05 Kč
Americký dolar23,408+0,13 Kč
Britská libra29,523+0,08 Kč
Švýcarský frank25,813+0,06 Kč
Turecká lira72,544+0,26 Kč

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.