Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 13. 7. 2022 09:50 aktualizováno 13. 7. 2022 10:20 | 21 komentářů
Inflace už přesáhla 17 %. Chleba je dražší skoro o třetinu

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny v červnu meziročně stouply o 17,2 procenta, což bylo o 1,2 procentního bodu více než v květnu. Meziměsíčně se zvýšily o 1,6 %. Oznámil to Český statistický úřad.

„Meziroční růst spotřebitelských cen výrazně zrychluje od loňského července. V červnu k tomu opět nejvíce přispěly ceny potravin, které meziročně vzrostly o 18 %,“ říká Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Vrchol inflace teprve přijde, v červenci se nejspíš dostane k 20 %, očekává ekonom Martin Gürtler z Komerční banky. „V červenci dojde k dalšímu a pravděpodobně skokovému růstu spotřebitelských cen. Podle již zveřejněných ceníků velkého počtu dodavatelů by totiž mělo dojít k výraznému zdražení elektřiny, plynu a tepla. Vlivem toto se meziroční inflace podle našeho odhadu přiblíží ke 20 % a poblíž této úrovně nejspíše setrvá až do konce roku,“ říká.

Máslo o 56 %, maso o pětinu

Potraviny a nealkoholické nápoje jako celek byly v červnu o 18 procent dražší než ve stejném měsíci loňského roku. Ceny mouky jsou vyšší o 69,6 %, cukru o 41,3 %, chleba o 28,6 %, másla o 55,8 %, ostatních jedlých olejů o 58,7 %, polotučného trvanlivého mléka o 42,3 %, drůbežího masa o 32,8 %.

Ceny pekárenských výrobků a obilovin jako celek jsou meziročně vyšší o 23,8 %, masa o 20,4 %. Oleje a tuky zdražily dokonce o 42 %. Ceny mléka, sýrů a vajec jsou jako celek o 20,8 % vyšší než před rokem.

V oblasti bydlení vzrostly především ceny zemního plynu (meziročně o 57,8 %) a tuhých paliv (o 34 %). Elektřina je o 31,6 % dražší, teplo a teplá voda o 18,1 %, stočné o 6,4 %, vodné o 5,3 %, nájemné z bytu o 4,6 %. Náklady vlastnického bydlení – takzvané imputované nájemné – vzrostly o 20,1 % hlavně kvůli růstu cen stavebních materiálů, cen nových bytů a stavebních prací.

Právě ceny v oblasti bydlení měly podle statistiků v červnu největší vliv na meziroční růst cenové hladiny. Druhé v pořadí vlivu byly ceny potravin a nealkoholických nápojů.

Ceny pohonných hmot a olejů byly v červnu o 47,5 % vyšší než před rokem, ceny stravovacích služeb o 23,5 %, ubytovacích služeb o 21,2 %. Automobily jsou o 14,5 % dražší. A například ceny dovolených s komplexními službami stouply o 15,4 %.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců stoupla v červnu na 9,4 % z květnových 8,1 %.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Meziměsíční inflace mírně klesla

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v červnu o 1,6 % – to je o trochu méně než v květnu, kdy meziměsíční inflace činila 1,8 %.

Ceny brambor byly v červnu o 9,5 % vyšší než v květnu (částečně vlivem přechodu z pozdních na rané brambory), ceny drůbežího masa o 6,6 %, olejů a tuků o 6 %, jogurtů o 5,9 %, zemního plynu o 5,8 %, sýrů a tvarohů o 3,9 %, uzenin o 3,4 %, chleba o 2 %, Ceny ovoce meziměsíčně klesly o 2,5 % a vepřového masa o 1,9 %.

Jedna z nejvyšších v EU

Meziroční inflace v Česku podle jednotné metodiky Eurostatu dosáhla v červnu 16,6 %. Nejvyšší byla podle bleskových odhadů Eurostatu v Estonsku (22 %), za celou eurozónu dosahovala 8,6 %, z toho například na Slovensku 12,5 % a v Německu 8,2 %. Nejméně rostly – zatím podle květnových čísel – ceny ve Francii a na Maltě (shodně o 5,8 %).

„Celkově se zdá, že poptávkovou inflaci – tedy tu poháněnou zájmem Čechů o nakupování – se daří přinejmenším zpomalovat, byť je nadále významná. Naopak nákladová inflace – pocházející hlavně z tržních cen energií a zemědělských produktů – známky zpomalování nejeví a zřejmě ani v blízké době nezačne,“ očekává Vít Hradil, hlavní ekonom společnosti Cyrrus. Odhaduje, že celková letošní inflace bude kolem 15 %.

Příjmy rostou o dost pomaleji

„Přestože lidé omezují svou spotřebu, růst cen dál zrychluje. Tento vývoj pravděpodobně vyvolá recesi v české ekonomice, která nakonec povede ke zkrocení domácích inflačních tlaků. Dovážená inflace ze zahraničí, která má zdroj především ve vysokých cenách energetických a zemědělských komodit, nás však může trápit po delší dobu,“ říká hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

„Astronomický růst cen zvyšuje chudobu v naší zemi. V rodinných rozpočtech se příjmy navyšují podstatně pomalejším tempem, než kterým narůstá inflace. To vede ke snižování životní úrovně většiny obyvatel, což se již začalo projevovat ve výrazném poklesu tržeb obchodníků,“ dodává Křeček. A připomíná, že inflace také výrazně znehodnocuje úspory domácností, protože banky plně nepřenáší vysoké úrokové sazby na úročení klientských vkladů.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+4
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 7. 2022 11:28, gustav

Děkuji vládě PF že nalila do ČEZ 74 miliard korun z našich daní na smluvní pokuty. Díky tomu může veleúspěšný management ČEZ (135 milionů korun prémií), i nadále ve velkém stylu zhodnocovat naši lacinou elektřinu na energetické burze v Lipsku. Ta více než štědrá finanční injekce Fialovy vlády do ČEZ indikuje podezření na korupci v řadách sponzorů pětikolky a s velkou pravděpodobností i u jejich členů.

+16
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 7. 2022 19:18, Pag

To už je velezrada nebo vlastizrada?

-9
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

26. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.