Je to rozbitý! Proč teď nefunguje řízení inflace

Jiří Hlavenka | rubrika: Komentář | 13. 6. 2022 | 22 komentářů
„Tlustý zhubne, hubený zhebne,“ praví ošklivé přísloví pro případy velkých krizí. Nechte tlusté trochu zhubnout, ale zachraňte ty, které by to mohlo úplně položit, radí Jiří Hlavenka.
Je to rozbitý! Proč teď nefunguje řízení inflace

Zdroj: Shutterstock

„Dřív, když vyskočila inflace, tak jsme zvedli úrovovou míru – a inflace zase spadla. Teď to nefunguje. Vyskočí inflace, zvedneme úrokové míry – a nic.“ Volně parafrázuji vyjádření centrálního bankéře ze země EU, kterou jsem zachytil v zahraniční televizi.

Tohle je docela přesné. „Běžnou“ inflaci primárně způsobuje nadbytek peněz v ekonomice, takže se jich trochu odsaje a je to. Léta to jakž takž fungovalo. Teď ne. Proč?

Protože to je z větší části JINÁ inflace: je způsobena nikoli nadbytkem, ale nedostatkem. Je-li nedostatek statků, které si kupujeme za peníze (třeba energie nebo obilí), jejich cena logicky stoupá a nic s tím nenaděláte. Jsou-li to významné statky, tvořící nemalou část spotřebního koše, roste inflace. Stoupá-li cena statků, které jsou na začátku produkčního řetězce (supply chainu), pak logicky stoupá i cena všech dalších článků řetězce, tedy vlastně „všeho“, protože přinejmenším energie je potřeba všude a rostou tak náklady.

Hrozí navíc inflační spirála, kdy rostoucí ceny = inflace, inflace -> rostoucí náklady v supply chainu, tedy i ceny, a tak dále. (Roztočení inflační spirály není nevyhnutelné, protože ji brzdí a zastavuje klesající kupní síla obyvatelstva. Pak ale máme "pro změnu" ekonomickou recesi či krizi.)

O autorovi

Zdroj: archiv autora

Jiří Hlavenka je český podnikatel a investor (např. Kiwi.com, Fayn Telecommunications, dříve Vltava.cz nebo Computer Press). Člen Rady Jihomoravského kraje pro oblast vědy, výzkumu, inovací a IT. Jeho postřehy a názory můžete sledovat na Facebooku.

V uplynulých dekádách byla populární ekonomická teze, dle které ve vyspělém světě vlastně není inflace možná, protože všeho je vždy nadbytek a vysoce konkurenční prostředí nedovolí výrobcům zvedat ceny. S důležitým dovětkem, že tedy není žádný problém, když vlády pumpují peníze do ekonomik horem dolem. To se taky dělo a inflace se nekonala, což bylo potvrzení této teze. Až na to, že se nyní ukázalo, že chybná je samotná premisa: že bude vždy všeho nadbytek. Že výrobní řetězce jsou tak silné, produktivní a efektivní, že budou vždy schopné vyrobit víc než je potřeba.

Dodejme ještě, že nedostatek není způsoben JENOM ruskou invazí na Ukrajinu či obecně ruským chováním na trhu s energiemi. Už dva covidové roky vyslaly zlověstnou zprávu, protože rozrušení složitých globálních produkčních řetězců vedlo místy až k absolutnímu nedostatku (například čipy), jinde pak problémy způsobily relativní nedostatek a vysoké nárůsty cen (například papír, některé kovy, ale dotklo se to tisíců zdrojů, meziproduktů i finálních produktů).

Česká cesta je pak opět neblaze specifická. Babišova vláda sypala do ekonomiky obrovské množství peněz – nikoli však do investic, tedy do prorůstových projektů s návratností, ale do spotřeby. Současně pak zcela pominula oblast energetické bezpečnosti (předchozí vlády na ni aspoň trochu myslely) například diverzifikací zdrojů, takže naše závislost na ruském plynu je stoprocentní a distribuční cesty včetně zásobníků jsou mimo naši kontrolu. (Srovnej s chytřejším přístupem Polska). Holt, když jenom přemýšlíš o tom, jak dostat co nejvíc hlasů od důchodců, aby ses sám nedostal do kriminálu a snažíš se všechno mikromanažovat, tak to takto dopadne...

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Dobře, a co teď s tím? Moc dobrých zpráv nemám.

1) Role centrální banky je dost omezená a spíš dnes i vyčerpaná. Zvýšení základní úrokové míry je asi OK, ale přímo ovlivní jen cenu peněz na trhu, tedy zdraží půjčování pro firmy i občany (hypotéky atd). Zarazí trochu tu část inflace, která je dána nadbytkem peněz, ale nic víc. (Inflace je „vrstvená“ věc, daná více vlivy, i na sobě nezávisejícími: u nás je to souběžný vliv nadbytku peněz a nedostatku statků).

2) Inflace z větší míry odezní sama tím, že se ceny uhnízdí na vyšší hladině a zůstanou tam. Například: světu nehrozí hladomor, obilnin je dost – jen se budou vozit z dražších zdrojů. Podobně je tomu i s energiemi, zde může být jen delší doba k nápravě kvůli budování přenosových infrastruktur.

3) Snížená kupní síla též přispěje k zpomalování inflační spirály. Ale brždění zabere nějaký čas.

4) Velmi zásadní téma pak je, co může dělat (česká) vláda. Stojí před dvěma hrozbami: inflací a ekonomickou krizí. Inflace NEMUSÍ znamenat a vést k ekonomické krizi (toto si ne každý uvědomuje; ostatně i nyní máme extrémní inflaci A SOUČASNĚ ekonomický růst). Nicméně zjednodušeně platí, že když bude vláda bránit ekonomické krizi např. dalším pumpováním peněz do ekonomiky, pomůže inflaci, pokud naopak bude šetřit a utahovat, aby stáhla inflaci, zhorší ekonomickou situaci.

Inflace znamená zchudnutí – pokles reálných příjmů (příjmy adjustované na ceny). Je to stejné, jako kdyby inflace nebyla, ale váš plat se snížil. Nelze mít vysokou inflaci bez poklesu reálných příjmů, to je „fyzikálně nemožné“. Tedy: pokles reálných příjmů je něco, čemu se nevyhneme, co nastává a s čím se nedá nic dělat. (V uplynulé dekádě u nás nicméně reálné příjmy, tedy příjmy v poměru k cenám rostly docela prudce a vytrvale).

Z řady dobrých opatření (text zkrátím, aby byl snesitelný a budu se specificky tomuto věnovat někdy příště) bych položil důraz na jedno jediné: NENECHAT PADNOUT LIDI NA DNO.

„Tlustý zhubne, hubený zhebne“, praví ošklivé přísloví pro případy velkých krizí. Nechte tlusté trochu zhubnout, ale zachraňte ty, které by to mohlo úplně položit. Hleďte na nejohroženější skupiny a pomozte jim, aby nespadly do míst, odkud už není moc návratu (exekuce, ztráta důstojného života a bydlení). Nedělejte opatření plošná, ale silná a cílená právě na tyto skupiny. Ti, kteří jsou na tom lépe musí vydržet.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hlavenka

 Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+57
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 22 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

13. 6. 2022 8:58, Pavel

No tak tedy jeden příklad. Když se začaly zvedat ceny nemovitostí a tím kazit výši inflace, tak se prostě nemovitosti ze spotřebního koše vyhodily a místo toho se tam dal naprosto umělý konstrukt "imputovaného nájemného", který umožnil jen změnou jeho defnice dosáhnout libovolné předem předepsané hodnoty inflace. A takhle se kreativně měnil spotřební koš rok co rok.

Zobrazit celé vlákno

+15
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 6. 2022 8:40, David Froněk

Konečně někdo, kdo řekne napřímo, kde je jádro pudla. Rusnok je vedle jak ta jedle. Tohle, co se děje je prostě něco, co je nové....inflace přejde už z podstaty toho, jak se počítá a mzdy se časem opět přizpůsobí..toť vše...

-6
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (22 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

ekonomika, inflace, úrokové sazby

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek