Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 18. 5. 2022 05:01 aktualizováno 1. 6. 2022 17:30 | 13 komentářů
Chorvatsko definitivně schválilo přijetí eura. Vyřešilo i komplikaci s podobou eurové mince.
Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura
Konečná podoba eurové mince.
Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatský parlament v polovině května schválil zákon o přijetí eura jako zákonného platidla. Jednotná evropská měna tam má začít platit od 1. ledna 2023. Na začátku června oznámila Evropská komise, že Chorvatsko splňuje podmínky a může přijmout společnou měnu.

Už od letošního 5. září budou muset obchodníci ukazovat ceny jak v kunách, tak v eurech. Chorvaté si pak budou moci bez poplatku vyměňovat kuny za eura v centrální bance, komerčních bankách, na poštách a ve finanční agentuře Fina.

Pro hlasovalo 117 zákonodárců, 13 bylo proti a jeden se zdržel hlasování. Odpůrci z řad menších pravicových stran varovali, že Chorvatsko na přijetí eura ještě není připravené a jeho přijetí zvýší chudobu a inflaci. Předseda strany Chorvatští suverenisté Marijan Pavliček označil vstup do eurozóny během největší energetické krize EU, největší ekonomické nejistoty a největší inflace za posledních 20 let za šílenství, napsala zpravodajská agentura HINA.

Zastánci eura naopak věří, že přijetí eura sníží úrokové sazby, zlepší úvěrový rating Chorvatska a vytvoří vhodné podmínky pro další investice v zemi. Zdůrazňují také, že pro turisty, kteří vytvářejí pětinu hrubého domácího produktu Chorvatska, je dovolená mnohem snazší, když nemusí řešit směnné kurzy. V obdobích krize by země získala přístup k likviditě Evropské centrální banky a potenciálnímu záchrannému financování z Evropského stabilizačního mechanismu, připomíná agentura Bloomberg.

Průzkum Eurobarometru v roce 2021 ukázal, že přechod na euro podporuje 61 % Chorvatů – i přes obavy, že to může vést k inflaci.

Chorvatská eura Chorvatsko euro

Národní strany chorvatských euromincí. Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko je od poloviny roku 2013 nejmladším členem Evropské unie. Do čekárny na euro, odborně označované jako mechanismus směnných kurzů ERM II, vstoupilo loni. Musí tam vydržet dva roky a prokázat, že je finančně a cenově stabilní. Pokud splní podmínky, může po schválení Evropskou centrální bankou zavést euro. Národní rada pro zavedení eura na začátku května potvrdila, že Chorvatsko postupuje v souladu s plánem přechodu na jednotnou měnu.

Chorvatská národní banka už zahájila přípravy na sériovou výrobu eurových mincí. Každá země eurozóny si může určit podobu takzvané národní strany „svých“ euromincí, druhá strana je pro všechny státy stejná. Bankovky mají po celé eurozóně shodnou podobu na obou stranách.

O motivech, jaké si dají na národní stranu svých euromincí, rozhodlo hlasování veřejnosti – po předvýběru národní bankou – už loni v létě. Nejvíc hlasů získal Nikola Tesla. Neobešlo se to bez problémů: Budoucí vynálezce se totiž narodil srbským rodičům ve vesnici Smiljan u města Gospić na území dnešního Chorvatska, takže si na něj dělají nárok i Srbové. Mládí strávil v tehdejším Rakousku-Uhersku, krátce studoval i v Praze, od roku 1884 žil trvale v USA.

Chorvaté neustoupili a Tesla se tedy objeví na mincích v hodnotě 10, 20 a 50 eurocentů. Na nejmenší mince 1, 2 a 5 eurocentů míří hlaholice – nejstarší slovanské písmo. Kuna obsadí jednoeurovou minci, na dvoueurové bude mapa Chorvatska. Společným prvkem pak je šachovnice ze státního znaku.

Chorvatsko euro mince

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko euro mince centy

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Další motivy z dosavadních mincí a bankovek (rostliny, zvířata či města) neprošly, nejblíž k tomu měli Dubrovnik a král Tomislav. Mezi návrhy od lidí se objevil i fotbalista Luka Modrić. Vysoko skončila v anketě skončila i vodárenská věž ve Vukovaru – symbol války se Srbskem.

Proč si vlastně Chorvaté nechají motiv kuny i po zavedení eura? Je to nejenom připomínka jejich samostatné měny po rozpadu Jugoslávie. Kunou se v Chorvatsku platilo mnohem dřív – kožešina tohoto zvířete se používala jako platidlo už ve středověku. Kupodivu v zemích, kde se platí lvem, lví kůže běžným platidlem nebyla: Kuna, lev a ulita. Proč se peníze jmenují po zvířatech.

Konkrétní podobu mincí – vítězné návrhy z výtvarné soutěže – představila centrální banka v únoru. Část soutěže se ale musela opakovat. Kuna na původním vítězném návrhu, jejímž autorem byl Stjepan Pranjković, se totiž nápadně podobala snímku britského fotografa Iaina Leacha. Kvůli tlaku z médií a sociálních sítí se Pranjković rozhodl svůj návrh stáhnout.

Chorvatsko euro mince

Původní vítězný návrh eurové mince. Zdroj: Hrvatska narodna banka

V dubnu pak komise vybrala pro jednoeurovou minci nový vítězný návrh. Kunu se šachovnicí v pozadí navrhl Jagor Šunde ve spolupráci s Davidem Čemeljićem a Franem Zekanem. 

Chorvatské euromince Chorvatsko euro

Definitivní podoba chorvatských euromincí. Zdroj: Hrvatska narodna banka

K zatím poslednímu rozšíření eurozóny došlo v roce 2015, kdy se jako devatenáctý stát zapojila Litva. V čekárně eurozóny jsou momentálně Bulharsko a Rumunsko. Bulharský ministr financí Asen Vassilev minulý týden oznámil, že Bulharsko přijme euro 1. ledna 2024, napsala agentura Novinite.


Fotogalerie: Nejlepší bankovky roku

Lenochod prohrál s mlokem a kolibříkem, skončil třetí. Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži o titul Bankovka roku 2021. Každoročně ji pořádá International Bank Note Society. 

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,200+0,05 Kč
Americký dolar23,143+0,05 Kč
Britská libra29,467+0,01 Kč
Švýcarský frank26,168-0,01 Kč
Turecká lira71,640-0,04 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+48
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 13 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

18. 5. 2022 7:20, L.

Tak nás předběhli už i Chorvati... :-(

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

18. 5. 2022 12:56, Richard Fuld

Díky Bohu, že jsme do eurozóny nevstoupili. Je to ekonomicky zcela neobhajitelný toliko politický projekt, jehož systematické obrovské nevýhody drtivě převažují nad případnými drobnými výhodami.

Zobrazit celé vlákno

-19
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (13 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

14. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Komerční banka vystrašila klienty. Špatně zaúčtovala platby kartou

Klientům Komerční banky se v elektronickém bankovnictví ukazoval chybný údaj o platbě kartou ze středy 13. března, případně byly platby bez popisu. 

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

13. 3. 2024 | Kateřina Hovorková

Nová bankovka s prezidentem. Bude sběratelsky cenná?

Necelý rok po vydání prezidentských poštovních známek přichází na trh pamětní list v podobě bankovky s portrétem Petra Pavla. Při příležitosti prvního výročí inaugurace prezidenta ho... celý článek

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

12. 3. 2024 | Monika Veselíková

PayPal pro začátečníky. Jak si založit účet a platit? Návod krok za krokem

Chcete platit na internetu jen pomocí e-mailu a hesla? Pořiďte si digitální peněženku PayPal. Poradíme, jak účet založit, jak nabíjet peníze i na co si dát pozor. Máme i obrázkový návod... celý článek

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Schváleno: Vodafone převezme operátora SazkaMobil

Společnost Vodafone už na konci minulého roku oznámila, že se dohodla se společností Sazka na odkupu jejího virtuálního mobilního operátora SazkaMobil. Transakci nyní schválil Úřad... celý článek

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

11. 3. 2024 | redakce Peníze.CZ

Inflace je definitivně zkrocená, hlásí analytici

Vysoká inflace je minulost. Po pěti letech se únorové spotřebitelské ceny ustálily na dvou procentech. Inflace dosáhla cíle stanoveného Českou národní bankou (ČNB).   

Partners Financial Services