Otevírací doba obchodů 8. května. Zavřou na svátek?

Jana Divinová | rubrika: Když se řekne | 29. 4. 2022 05:00 aktualizováno 6. 5. 2022 17:30 | 1 komentář
Jak jsou otevřené řetězce s potravinami během květnových svátků? První svátek nakoupíte všude, druhý bude až na výjimky zavřeno.
Otevírací doba obchodů 8. května. Zavřou na svátek?

Ilustrační foto: Shutterstock

Svátek práce (1. května) i Den vítězství (8. května) letos připadají na neděli. Za běžných okolností platí, že 1. května mohou mít obchody nad 200 metrů čtverečních otevřeno, zatímco 8. května musí mít podle zákona o prodejní době v maloobchodě zavřeno.

Situaci však letos mění nouzový stav, který vláda vyhlásila v souvislosti s vlnou uprchlíků. Během nouzového stavu totiž tento zákaz neplatí.

Velké řetězce s potravinami se přesto rozhodly, že 8. května dají zaměstnancům volno tak, jako kdyby zákaz prodeje platil. Stejně jako při předchozích nouzových stavech tedy dobrovolně nechají obchody zavřené. Výjimkou jsou některé prodejny, pro které by podle zákona platila jiná výjimka: jde o prodejny na železničních či autobusových nádražích a letištích.

Lidl

V neděli 1. května mají všechny prodejny Lidlu běžnou otevírací dobu. Naopak o týden později, v neděli 8. května, budou všechny prodejny zavřené.

Kaufland

První květnovou neděli zůstane otevřený i Kaufland. O týden později, 8. května, bude všech 139 prodejen zavřeno.

Penny

V neděli 1. května platí ve všech prodejnách Penny běžná otevírací doba. V neděli 8. května budou všechny prodejny zavřené, přestože to letos podle zákona není nutné.

Tesco

Ve všech prodejnách Tesco bude 1. května otevřeno a 8. května zavřeno. V sobotu 7. května se zkrátí prodejní doba hypermarketů s nonstop provozem do 23:00, stejně tak o hodinu dříve zavřou hypermarkety s provozem do půlnoci. V pondělí 9. května se všechny prodejny Tesco otevřou až v semd ráno. Od úterý se vrátí do běžného režimu.

Billa

Prodejny Billa zůstanou 1. května otevřené, naopak v neděli 8. května budou až na několik výjimek zavřeny. Těmi výjimkami jsou Billa na pražském na Letišti Václava Havla, na hlavním vlakovém nádraží v Praze a v Brně. Otevřeny zůstanou také prodejny Billa stop&shop na čerpacích stanicích Shell.

Albert

Prodejny Albert zůstanou 1. května otevřené, naopak 8. května budou zavřené. Jedinou otevřenou prodejnou zůstane 8. května hypermarket v obchodním centru Mercury v Českých Budějovicích, který je v místě dopravního uzlu (nádraží).

Globus

Hypermarkety Globus mají v neděli 1. května otevřeno podle běžné prodejní doby, tedy od 7 do 21 hodin. O týden později, v neděli 8. května, budou všechny hypermarkety zavřené.

Makro

Prodejny Makro jsou během státních svátků 1. a 8. května otevřené podle standardní otevírací doby.

Čtěte na Peniaze.sk: Prázdniny a svátky na Slovensku

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

29. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Otevírací doba na Velikonoce. Jak jsou otevřené obchody

Velký pátek a Velikonoční pondělí – zákaz prodeje má pro každý svátek jiná pravidla. Tady je přehled pro rok 2024.

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

28. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Lidl se srovnává s konkurenty. „Suverénně nejlevnější“ je o koruny

Nová kampaň využívá srovnávací reklamu. Velikonoční ceny v Lidlu a Penny přitom porovnal sám Lidl, a to dlouho před Velikonocemi. Je to v pořádku?

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

27. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Čokoláda jako luxus. Letos zdraží o desítky procent

Cena čokolády v obchodech za poslední rok stoupla už asi o 15 procent. Výraznější růst ale teprve přijde, shodují se analytici i prodejci. Důvodem je raketové zdražování kakaa na komoditní... celý článek

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová

Tesco prohrálo s Lidlem. Žlutý kruh v modrém čtverci musí pryč

Obchodní řetězec Tesco ve Velké Británii tento týden prohrál dlouholetý spor s konkurentem Lidl. Tamní soud s konečnou platností potvrdil, že logo jeho věrnostního programu Clubcard... celý článek

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

21. 3. 2024 | Pavla Adamcová | 3 komentáře

Deset věcí, které vás nejvíc štvou při nákupech. Máte další?

Chaos v cenách, bloudění po prodejně, špinavé a nedostupné košíky, ohmatané pečivo... V naší anketě jsme se čtenářů zeptali, co jim v obchodních řetězcích nejvíc vadí.