Inflace vyskočila na 11 %. Spočítejte si, kolik vám bere

Jiří Hovorka | rubrika: Aktuality | 10. 3. 2022 09:20 aktualizováno 10. 3. 2022 09:30 | 16 komentářů
Inflace vyskočila na 11 %. Spočítejte si, kolik vám bere

Zdroj: Shutterstock

Spotřebitelské ceny stouply v únoru o 11,1 % v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Oznámil to Český statistický úřad. Nad hranici 10 % se inflace dostala poprvé od července roku 1998, kdy byla 10,4 %.

„Meziroční růst cen zrychluje od loňského července, tedy již osm měsíců v řadě. Nejvýraznější cenové nárůsty jsme zaznamenali u položek bydlení, dopravy a potravin,“ říká Jiří Mrázek, ředitel odboru statistiky cen ČSÚ.

Zdražování přitom pokračuje. „Pravděpodobnost, že se v březnu s meziroční inflací dostaneme významně nad 12 %, je velmi vysoká,“ zdůrazňuje Miroslav Novák, analytik společnosti Akcenta. Připomíná prudký růst cen ropy a zemního plynu na světových trzích a tím pádem i pohonných hmot na pumpách.

„Zda se bude v souhrnu za letošní rok inflace nacházet „pouze“ kolem 10 %, a nebo bude výrazněji nad 10 %, bude záviset na tom, jak rychle se stabilizuje situace na trzích a válka na Ukrajině a zda nakonec vláda přeci jen nepřistoupí k zavádění cenových stropů či dočasnému snížení DPH,“ dodává Novák.

„Únorová inflace překonala prognózu České národní banky o 1,4 procentního bodu (lednová jen o 0,5), takže centrální banka na svém březnovém zasedání nejspíš opět zvýší základní úrokovou sazbu. Za vcelku pravděpodobné se zdá navýšení o 50 základních bodů na 5 %,“ říká Petr Dufek, ekonom Banky Creditas.

Kolik to žere

Zdroj: Shutterstock

Spočítejte si, jak inflace znehodnocuje úspory. Co udělá s hodnotou vašich peněz a jak klesá kupní síla? Ukážeme, kolik vám zůstane v následujících letech, když meziroční inflace dosáhne určité hodnoty. A umíme to i naopak: Kolik vám zůstalo z vašich úspor v předchozích letech?

Kalkulačka inflace

Meziměsíčně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 1,3 %. Tempo růstu tak oproti lednovým 4,4 % zpomalilo. Elektřina v únoru proti lednu zdražila o 3,2 %, zemní plyn o 5,6 % a tuhá paliva o 2,2 %. Ceny pohonných hmot rostly o 4 %, stejně jako dovolené s komplexními službami. Mezi potravinami vzrostly především ceny zeleniny (5,9 %), drůbežího masa (2,2 %), uzenin (2,2 %), nealkoholických nápojů (2,1 %) nebo pekárenských výrobků a obilovin (1,6 %). Ceny vepřového masa klesly o 2 % a vajec o 4 %.

Meziročně vzrostly spotřebitelské ceny v únoru o 11,1 %, což bylo o 1,2 procentního bodu víc než v lednu. Zrychlení meziročního cenového růstu nastalo zejména u bydlení a potravin. Zrychlil růst cen elektřiny na 22,6 % (v lednu 18,8 %) a zemního plynu na 28,3 % (v lednu 21,5 %). Náklady vlastnického bydlení vzrostly o 15,7 %, teplo a teplá voda o 12,4 %, ještě více zdražovaly tuhá paliva (17,9 %). Ceny nájemného z bytu rostly o 4,3 %, vodného o 5,3 % a stočného o 6,4 %.

Výrazně vyšší byly meziročně také třeba ceny másla (30 %), mouky (25,3 %), cukru (24,2 %), polotučného mléka (18,1 %), brambor (14,7 %), pekárenské výrobky a obiloviny zdražily o 11,3 %, zelenina o 8 % nebo nealkoholické nápoje o 7 %. Výrazně dál zdražovaly také ceny v restauracích a kavárnách (14,1 %). Ceny automobilů rostly o 10,5 % a pohonných hmot a olejů o 31 %. Ceny oděvů vzrostly o 17,8 % a obuvi o 14,7 %.

„Lidé si připlácejí v podstatě téměř za vše, nicméně největší podíl na meziroční inflaci nesou rychle rostoucí náklady na bydlení. Prudce se zvyšují účty za elektřinu, plyn, teplo, rostou i náklady vlastnického bydlení s tím, jak reflektují ceny bytů a stavebních materiálů. Jen bydlení samo o sobě stojí za více než třetinou aktuální inflace,“ shrnuje Dufek.

Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v únoru 5,2 % (v lednu 4,5 %).

Vysokou inflaci hlásí i některé další evropské státy, Česko ale patří k zemím s nejrychlejším zdražováním. Předběžné výpočty podle jednotné evropské metodiky (kam se na rozdíl od inflace počítané Českým statistickým úřadem nepočítají náklady vlastnického bydlení) ukazují únorovou meziroční inflaci v Česku ve výši 10 %, Slovensko je na 8,2 %. Německo na 5,5 % a průměr eurozóny dělá 5,8 %. V lednu ceny nejvíce meziročně vzrostly v Litvě (o 12,3 %) a nejméně ve Francii (o 3,3 %).

Inflační kalkulačka

%

Další kalkulačky

Drahá ropa očima experta

Zdroj: ČSOB

Na dotazy webu Peníze.cz odpovídá Dominik Rusinko, makroekonomický analytik ČSOB

Jestli tomu dobře rozumím, tak se i v době války na Ukrajině těží ropy stejně jako předtím a není jí na trhu méně. Spotřeba raketově ze dne na den také nestoupla. Proč tedy ropa tak zdražuje?

Ceny ropy žene vzhůru enormní nejistota a v posledních dnech i výpadek ruských dodávek na světovém trhu. Navzdory tomu, že Evropa zatím na ruské ropné exporty sankce neuvalila, západní obchodníci nemají z obezřetnostní i reputačních důvodů zájem s ruskou ropou obchodovat. Dle posledních odhadů se tato situace týká až 70 % ruských dodávek ropy, tedy více než pět milionů barelů denně. Důsledkem částečného zamrznutí trhu s ruskou ropou je sleva více než 20 dolarů vůči severomořské ropě Brent, se kterou se aktuálně ruská Uralská ropa obchoduje.

Ruskou ropu teď nenakupuje celý svět? Nebo třeba jen západní státy a firmy?

Od ruské ropy drží ruce dál zejména západní společnosti, které vedle rizika jejího sankcionování zvažují rovněž reputační riziko s nákupem ruské ropy spojené. To samozřejmě na trhu dále prohlubuje už tak enormní napětí. Zatímco nové americké sankce na ruskou ropu nebudou mít dle mého názoru dramatický dopad na tržní bilanci, pokud dojde k sankcionování ruských ropných exportů i ze strany Evropy, dopad by byl o poznání dramatičtější a projevil by se ve výrazně vyšších cenách ropy.

Dochází k hromadnému předzásobení a to žene cenu ropy také vzhůru? Kdo se teď případně ropou předzásobuje? Je to Čína, výrobci benzinu nebo někdo jiný?

Obecně platí, že data o spotřebě ropy jsou dostupná až s nemalým časovým odstupem a podléhají poměrně dramatickým historickým revizím. Pokud jde o globální spotřebu ropy, ta byla před ruskou invazí na Ukrajinu v relativně dobré kondici, například ve Spojených státech dosáhla spotřeba paliv na počátku tohoto roku dokonce historických maxim, což přispívalo k růstu cen ropy. Odhaduji, že efekt předzásobení, respektive kontinuálního doplňování zásob bude poměrně silný v případě Číny, kde může skončit – s výraznou slevou – nemalá část ruských exportů, o které nebude mít Západ zájem. Ostatně, v podobném duchu operuje Čína také ve vztahu k Íránu, jehož ropu – stále sankcionovanou ze strany USA – nakupuje s výrazným diskontem.

Dá se výpadek ruské ropy na trhu nějak nahradit? Můžou třeba státy OPECu uvést na trh větší množství nové ropy?

Z hlediska celkového objemu ruských exportů, které odpovídají 7,5 milionům barelů surové ropy a ropných produktů denně, není krátkodobě možné výpadek v plném rozsahu nahradit. Částečně by mohlo napětí na nabídkové straně trhu tlumit uvolnění strategických zásob ropy ze strany Mezinárodní energetické agentury nebo rychlé vyjednání nové jaderné dohody s Íránem a návrat jeho ropy na globální trh. Významně by mohlo pomoci také navýšení produkce ze strany členských zemí OPEC, které však podle posledních signálů není na stole s ohledem na partnerství s Ruskem. Představit si dokáži také svižnější růst produkce takzvané břidlicové ropy ve Spojených státech, pokud by americká vláda vytvořila domácím producentům příhodné podmínky, například v zájmu národní bezpečnosti.

V případě masivního a déletrvajícího výpadku ruských dodávek na světový trhy by však nepředstavoval problém pouze samotný objem chybějící nabídky, ale také otázka kvality ruské ropy. Ta je typicky těžká s relativně vyšším obsahem síry, tedy přesně ten typ ropy, která by se nyní na globálním trhu s ropou nenahrazovala jednoduše. To může v konečném důsledku zkomplikovat situaci mnohým rafinériím, které by se s tímto výpadkem museli těžce vypořádat.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Jiří Hovorka

Autor článku Jiří Hovorka

O osobních financích píše od roku 2009. Začínal v Měšci, pak se stejným tématům věnoval v Aktuálně.cz, po sloučení s vydavatelstvím Economia se jeho texty objevovaly i v Hospodářských novinách. Dlouhodobě se věnuje důchodům,... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+34
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 16 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 3. 2022 9:24, Tomáš

Za měsíc březen očekávám inflaci blížící se 20%... A bude hůř

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 3. 2022 9:29, deprese

Inflace vyskočila na 11 %. Spočítejte se, kolik vám bere

To je česky?

-4
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (16 komentářů) příspěvků.

Oblíbená témata

inflace, nákupy, zdražování

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek