Jak ušetřit… přírodu, ale i vlastní peněženku

PR článek | rubrika: BrandInsight | 10. 8. 2021
Nemusíte si rovnou koupit auto na elektřinu nebo na vodík. Ani nemusíte ze dne na den skončit s konzumací masa a stát se striktním veganem. Důležité je začít. K šetření přírodních zdrojů a přírody obecně vás může motivovat i to, že zároveň ušetříte nějakou tu kačku. Tady je pár tipů, od kterých se můžete odrazit dál.
Jak ušetřit… přírodu, ale i vlastní peněženku

Zdroj: istockphoto

Jak ušetřit… v koupelně

Průměrná denní spotřeba vody na osobu je v České republice okolo 100 až 120 litrů. A z toho jen 10 litrů slouží pro pitný režim a na přípravu jídla. Nejvíce vody proteče právě v koupelně. A často zbytečně.

Jak, kde a kolik se dá konkrétně ušetřit? Rychlá sprcha místo koupele ušetří třetinu až polovinu spotřebované vody (30 až 60 litrů při sprchování oproti 100 až 120 litrům ve vaně). Když už jsme u sprchy, rovnou investujte do úsporné sprchové hadice. Pořídíte ji už za 350 Kč a sníží spotřebu vody až o 60 %.

Další skvělou vychytávkou je baterie s perlátorem, která mísí vodu se vzduchem, a tak za stejnou dobu proteče až o 50 % méně vody. Perlátor případně koupíte i samostatně. Na čištění zubů si nalijte kelímek vody, vodu nemějte puštěnou ani při holení. Zatímco do kelímku natočíte 200 mililitrů, otevřeným kohoutkem proteče za 2 minuty čištění asi 5 litrů vody. Roční rozdíl už vydá za pořádně velký napuštěný bazén.

Vyplatí se investovat i do toalety s dvojitým splachováním. Pravidelně kontrolujte také těsnění všech kohoutků. Pokud netěsní, může vám každý týden v celé domácnosti „odkapat“ až 90 litrů. A co pračka? Naplňte ji efektivně (ideálních výsledků dosáhnete při zaplnění ze 75 až 80 %) a většinu oděvů perte na 30 stupňů. Pokud máte dvoutarifní sazbu za elektřinu, počkejte si na nižší tarif.

Foto: istockphoto

Tekoucí voda, ať už při čištění zubů, nebo mytí nádobí, je jeden z nejčastějších prohřešků proti přírodě. I rodinnému rozpočtu.

Jak ušetřit… v kuchyni

Pokud stále váháte, jestli se vám vyplatí myčka nádobí, pak vězte, že většině myček stačí na jeden cyklus 10 až 15 litrů vody. Mytí v napuštěném dřezu spotřebuje okolo 30 l vody. A pod tekoucí vodou dokonce více než 40 l. A u vody ještě zůstaneme. Vodu z těstovin nebo vodu, ve které umýváte ovoce a zeleninu, sbírejte do misky. Využijte ji pak na zalévání pokojovek. Ano, drobnost, ale důležité je začít.

Zkuste omezit i přísun masa a masných produktů. Ne revolucí a obratem o 180 stupňů, ale zlehka. Jsme masový národ, za 1 rok sní průměrný Čech přes 83 kg masa. Zkuste jedno masové jídlo týdně nahradit vegetariánským nebo veganským jídlem. Nemusíte nutně vyvařovat z rostlinného nebo sójového masa, pro začátek zařaďte luštěniny, v létě zeleninové recepty, občas zkuste zabrousit do sladké kuchyně. Výborné jsou i bezmasé pokrmy z těstoviny nebo rýže. 

Jak ušetřit… v obýváku

Televize je pro spoustu z nás nejoblíbenější člen domácnosti. Ale zamyslete se, kolikrát si ji pustíte jen jako hudební kulisu. Při sledování televize zatáhněte závěsy a snižte jas (pokud to jde). Když se s ní večer loučíte, vypněte ji úplně. Pokud zůstane televize ve stand-by módu, byť jen trošku, ale stále spotřebovává elektřinu. A pokud opravdu nutně potřebujete televizi novou, sledujte energetické štítky. Ty vám vždy napoví (a to se týká všech spotřebičů v domácnosti), jak moc „žere“ daný model elektřinu.

Večer zapomeňte na velká světla. Sviťte si menšími lampičkami. Tělo se nejen lépe připraví na spánek, ale snížíte i spotřebu elektřiny. LED zdroje a úsporné žárovky namísto klasických wolframek už snad ani nemusíme zmiňovat, ale pro jistotu… Ušetří až 80 % energie a jejich životnost se (na rozdíl od klasických žárovek) pohybuje v desítkách let.

Foto: istockphoto

Sběrem dešťové vody pod okapem to může začít, ale nemělo by končit. Dešťovka se dá v domácnosti využít mnohem efektivněji.

Jak ušetřit… v domě a na zahradě

Na závěr se posuňme od drobností, kterými můžete začít, o kousek dál – k projektům, které jsou komplexnější, dlouhodobější, ale s výrazně větším dopadem. A které se týkají celé nemovitosti.

Mít pod okapem u rodinného domu barel na zachytávání vody je sice fajn, ale dešťová voda se dá využít ještě efektivněji. Poslouží nejen na zalévání zahrady, na splachování, ale dokonce i na praní. Na trhu jsou systémy, které vodu zachytí, přefiltrují a přes řídicí jednotku distribuují například do koupelny – do pračky a toalety. Nejsou za hubičku, ale s dotací Dešťovka (od října 2021 je součástí programu Nová zelená úsporám) od státu pokryjete až 50 % celkových nákladů. Se zbytkem financí (a dokonce i s podáním žádosti o dotaci) pomůže speciální EKO půjčka od Hello bank!

Dalším velkým tématem jsou potom energie, primárně na vytápění. Tady váš „projekt za šetření peněženky i přírody“ můžete rozjet výměnou oken a dveří, pokračovat zateplením a zakončit instalací vlastního zdroje energie. Ať už to bude fotovoltaický panel na střeše nebo tepelné čerpadlo na zahradě. Mimochodem, zmíněnou fotovoltaikou se dá ušetřit 75 % nákladů na elektřinu. A i s jejím pořízením může pomoci dotace, případně Hello EKO půjčka.

FINMARKET je rubrika zasvěcená obsahu, který připravujeme ve spolupráci s obchodními partnery na míru společnostem, které chtějí seznámit čtenáře se svými produkty nebo službami.

Peníze BrandInsight

Penzijko s finančním bonusem

Penzijko s finančním bonusem

Založte si penzijko Conseq a získejte nejen státní příspěvky a daňovou úsporu, ale i bonus pro věrné klienty.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

0
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Partners Financial Services