Euro místo kuny. Chorvatsko ukázalo nové mince, ale má problém

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 12. 2. 2022 | 21 komentářů
S kunou jsou problémy. Vyprávět by o tom mohli nejen chalupáři, ale teď i členové komise vybírající podobu chorvatských euromincí.
Euro místo kuny. Chorvatsko ukázalo nové mince, ale má problém
Vítězné návrhy.
Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko ukázalo, jak bude vypadat národní strana jeho euromincí. Zatímco motivy jsou známé od loňska, konkrétní podoba teď vzešla z výtvarné soutěže. Její část se bude muset opakovat.

Kuna na vítězném návrhu jednoeurové mince, jejímž autorem je Stjepan Pranjković, se totiž nápadně podobá snímku britského fotografa Iaina Leacha. Kvůli tlaku z médií a sociálních sítí se Pranjković rozhodl svůj návrh stáhnout, takže Chorvatská národní banka musí výběr opakovat.

Proč si vlastně Chorvaté nechají motiv kuny i po zavedení eura? Je to nejenom připomínka jejich samostatné měny po rozpadu Jugoslávie. Kunou se v Chorvatsku platilo mnohem dřív – kožešina tohoto zvířete se používala jako platidlo už ve středověku.

O motivech, jaké si dají na národní stranu svých euromincí, rozhodlo hlasování veřejnosti – po předvýběru národní bankou – už loni v létě. Nejvíc hlasů získal Nikola Tesla. Ani to se neobešlo bez problémů: Budoucí vynálezce se totiž narodil srbským rodičům ve vesnici Smiljan u města Gospić na území dnešního Chorvatska, takže si na něj dělají nárok i Srbové. Mládí strávil v tehdejším Rakousku-Uhersku, krátce studoval i v Praze, od roku 1884 žil trvale v USA.

Chorvatsko euro mince

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvaté neustoupili a Tesla se tedy objeví na mincích v hodnotě 10, 20 a 50 eurocentů. Na nejmenší mince 1, 2 a 5 eurocentů míří hlaholice – nejstarší slovanské písmo. Kuna obsadí jednoeurovou minci, na dvoueurové bude mapa Chorvatska. Společným prvkem pak je šachovnice ze státního znaku.

Další motivy z dosavadních mincí a bankovek (rostliny, zvířata či města) neprošly, nejblíž k tomu měli Dubrovnik a král Tomislav. Mezi návrhy od lidí se objevil i fotbalista Luka Modrić. Vysoko skončila v anketě skončila i vodárenská věž ve Vukovaru – symbol války se Srbskem.

Chorvatsko euro mince

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko je nejmladším členem Evropské unie – od roku 2013. Do čekárny na euro, odborně označované jako mechanismus směnných kurzů ERM II, vstoupilo loni. Musí tam vydržet dva roky a prokázat, že je finančně a cenově stabilní. Pokud splní podmínky, může po schválení Evropskou centrální bankou zavést euro. Doufá, že se to podaří už na začátku roku 2023.

Guvernér Chorvatské národní banky Boris Vujčić plánuje, že až dva týdny po zavedení eura bude v zemi možné platit kunami i eury současně. Z oběhu pak bude nutné stáhnout více než miliardu mincí („haléře“ se jmenují lipa), kterými by se dalo naplnit 260 kamionů. Tři roky mají být uložené na tajném místě, které poskytne ministerstvo obrany.

Průzkum Eurobarometru v roce 2021 ukázal, že přechod na euro podporuje 61 % Chorvatů – i přes obavy, že to může vést k inflaci.

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko euro mince centy

Zdroj: Hrvatska narodna banka


Nejlepší bankovky roku

Motýle, veverky, sloni, myslitelé i politici... Podívejte se, kdo uspěl ve světové soutěži o titul Bankovka roku 2020. Každoročně ji pořádá International Bank Note Society. 

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265+0,00 Kč
Americký dolar23,707+0,04 Kč
Britská libra29,516+0,02 Kč
Švýcarský frank26,084+0,05 Kč
Turecká lira72,720-0,14 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+62
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 21 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

12. 2. 2022 18:14, Karel

Citace / 12.02.2022 13:47

Třeba proto, že o vás budou rozhodovat místo ČNB Němci a Francouzi.
Nikoliv o nás, ale o naší měně. A nebudou rozhodovat, ale spolurozhodovat, stejně jako každý guvernér národní banky států v eurozóně, včetně toho našeho, pokud ČR do eurozóny vstoupí. Na druhou stranu, i náš guvernér ČNB dostane možnost spolurozhodovat o společné měně Německa, Francie a všech ostatních států eurozóny.

Zobrazit celé vlákno

+18
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

13. 2. 2022 17:02, deprese

souhlasim s Vami obema panove. Takze to znamena ze reseni je zrusit duchody

-8
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (21 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Cesta do Chorvatska se zjednoduší. Slovinsko má e-známky

3. 12. 2021 | Jana Divinová | 11 komentářů

Cesta do Chorvatska se zjednoduší. Slovinsko má e-známky

Cesta přes slovinské dálnice, třeba do Chorvatska, bude o kousek pohodlnější. Shánění, lepení a hlavně následné odstraňování slovinských dálničních známek už totiž není nutné. Od začátku... celý článek

Nemáte v peněžence poklad? Jak poznat vzácné koruny

25. 11. 2021 | Kateřina Jungvirtová | 31 komentářů

Nemáte v peněžence poklad? Jak poznat vzácné koruny

V oběhu stále kolují mince a bankovky, za které můžete dostat i několikanásobek jejich nominální hodnoty. Ukážeme vám je a poradíme, co dělat, když si myslíte, že některou vlastníte. celý článek

Tyto bankovky přestanou platit. Co dělat, když je dostanete

18. 11. 2021 | Kateřina Jungvirtová | 50 komentářů

Tyto bankovky přestanou platit. Co dělat, když je dostanete

ČNB stahuje z oběhu bankovky vydané v letech 1995 až 1999. Platit přestanou od července 2022. Jak je poznáte, kde je můžete vyměnit a co když vám je vrátí v obchodě nebo restauraci? celý článek

Nevejde se do peněženky, druhou si spletete. Nové thajské bankovky

5. 4. 2021 | Jana Králová

Nevejde se do peněženky, druhou si spletete. Nové thajské bankovky

Až skončí koronavirová omezení, možná se ještě letos vydáte i dál než za hranice okresu. Když to bude zrovna do Thajska, může vás překvapit dvojice nových bankovek v hodnotě 100 a 1000... celý článek