Kolik si připlatíte na dovolené? A kde letos můžete ušetřit

Inflace, válka, pandemie a vývoj kurzu koruny. Jak to ovlivní cenu letošních dovolených v zahraničí? Zjišťovali jsme, kde a za co si připlatíte nejvíc a kde můžete naopak ušetřit.
Kolik si připlatíte na dovolené? A kde letos můžete ušetřit

Zdroj: Shutterstock

Po dvou letech pandemie se Češi těší na pořádnou dovolenou u moře. Neodradila je ani nezvykle vysoká inflace, která v dubnu v Česku vystoupala už na meziročních 14,2 %. Ceny rychle rostou i v zahraničí. Cestovky hlásí zájem, který se vyrovná době před pandemií.

Loňské ceny

Očekává se, že celosvětové zdražování se postupně dotkne i zájezdů přes cestovky. Zatím se tak ale podle oslovených cestovních kanceláří neděje, takže zájemci mohou dovolenou s cestovkou nakupovat téměř za stejné ceny jako loni. Nebude to však trvat dlouho.

„Tlak na růst cen je obrovský. Nyní prodáváme za předinflační ceny, které vycházejí z cen loňských. Doporučujeme proto zákazníkům neváhat a na inflaci vyzrát tím, že si zájezd objednají již nyní za aktuálně platné ceny,“ říká Petr Šatný, marketingový ředitel cestovní kanceláře Alexandria.

Předinflační ceny potvrzuje i mluvčí cestovní kanceláře Blue Style Ilona Topolová. „Vzhledem k tomu, že se většina kontraktů s hotely uzavírá s předstihem, k výraznému zdražování cen v tuto chvílí nedochází. Průměrná cena prodaných zájezdů se tak oproti minulému roku zásadně nezměnila. Navíc klientům oproti posledním dvěma letům odpadají dodatečné náklady spojené s testováním na covid,“ vysvětluje Topolová.

Přestože aktuální ceny odpovídají loňským, cestovní kanceláře hlásí vyšší průměrnou cenu prodaných zájezdů než loni. Lidé si letos vybírají kvalitnější, a tím pádem i dražší hotely. Například podle údajů cestovní kanceláře Čedok letos Češi za dovolenou utrácí přibližně až o čtvrtinu více než dříve. Jinde to je nárůst mírnější, například Invia hlásí nárůst průměrné ceny letního zájezdu za poslední dva roky o pár set korun. „Letošní dovolená tak vychází asi na 15 500 Kč,“ říká za Invii Andrea Řezníčková.

Nezapomeňte cestovní pojištění!

Únos. Zdroj: Shutterstock.com
Zdroj: Shutterstock

Srovnáme i sjednáme

Řekla vám kartářka, šéf nebo rodina, že vás čeká cesta? Bude se hodit cestovní pojištění. Stojí pár korun, ale když se něco stane, může mít hodnotu milionovou.

Rádi pomůžeme s porovnáním cestovka, aby vyhovovalo vašim potřebám, a přitom bylo levné. A budete-li chtít, rovnou ho tu můžete za pár minut online sjednat.

Podle analytiků je tlak a zvyšování cen v cestovním ruchu velký. „Jde o sektor, který byl pandemií velmi zasažen. Lze vycházet z toho, že se firmy budou snažit navyšovat marže ve snaze částečně si vykompenzovat výpadky tržeb z pandemického období. Navíc budou v cenách zohledněny narůstající ceny v dopravě, ubytování nebo stravě,“ říká David Vagenknecht, analytik Raiffeisenbank.

Petr Kostka z Exim Tours upozorňuje, že letošní nabídka na last minute nebude tak široká jako v minulosti. „Doporučují proto rezervovat zájezd včas, aby lidé měli jistotu termínu a mohli si vybrat, jakou dovolenou chtějí. Jinak budou čekat, co na ně zbyde,“ radí Kostka.

Žebříček top destinací zůstává stejný a nezměnil ho covid ani válka. Nejčastěji Češi s cestovními kancelářemi jezdí do Řecka, Egypta a Turecka. Následuje Bulharsko, Chorvatsko a Tunisko. V Řecku jsou nejoblíbenější ostrovy Rhodos, Korfu, Kréta či Zakynthos. V Bulharsku je zájem rozložen na celé pobřeží, v Turecku boduje riviéra a letoviska Side, Alanya a Belek. Ve Španělsku je letos v kurzu ostrov Menorca. Zájem je podle cestovek i o méně tradiční destinace jako jsou Kypr, Kapverdy nebo Madeira.

Lidé nejčastěji vybírají pobytové zájezdy na osm dní v hotelech se čtyřmi až pěti hvězdičkami a se stravováním All Inclusive. „Tento trend je tu už několik let a letos opět zesílil. Jedním z důvodů může být právě i celosvětová inflace, kdy zákazníci, kteří mají stravu all inklusive, nemusí řešit růst cen stravy na místě,“ vysvětluje Petr Šatný.

Silnější koruna

Kromě inflace, pandemie a geopolitiky bude mít na konečnou cenu dovolené vliv také kupní síla koruny. Z hlediska měnového kurzu to podle analytiků letos nevypadá nijak zle. „Kurz koruny vůči koši měn našich nejvýznamnějších obchodních partnerů byl v dubnu proti průměru loňského roku o více než čtyři procenta silnější, zahraniční měny tedy byly v průměru o tolik levnější,“ vysvětluje Jan Vejmělek, hlavní ekonom Komerční banky.

Pokud se podíváme na klíčové dvě měny – americký dolar a euro – vypadá vývoj u každé dost odlišně. „Euro letos nakupujeme v průměru levněji o téměř pět procent. Loňský průměrný kurz činil 25,65 CZK/EUR, letos v dubnu to bylo 24,44 CZK/EUR. Naopak dolar nám podražil o více než čtyři procenta. Vloni stál v průměru 21,68 koruny, v letošním dubnu pak 22,60 koruny. Dolar nám zdražila válka na Ukrajině a postavení dolaru jako měny bezpečného přístavu, svou roli pak sehrálo i vyšší dolarové úročení ve srovnání s eurovým. Čistě z titulu kurzových měn nám tak zdražily dolarové destinace a eurové zlevnily,“ konstatuje Vejmělek.

Pokud se pohledem měn podíváme na konkrétní destinace, výrazně podle Vejmělka pro Čechy zlevnilo Turecko čelící značnému oslabování turecké liry.

„Za poslední rok je pro nás lira levnější o více než 40 %. Nutno ale podotknout, že v Turecku dramaticky roste inflace, což znamená zdražování, které může levnější liru více než eliminovat. Výrazně slabší, o zhruba 12 %, je pro nás maďarský forint. Naše inflace je ve srovnání s Maďarskem ještě o něco výše, což činí dovolenou u maďarských termálů bezesporu finančně zajímavou, a to i vzhledem k dojezdové vzdálenosti při dnešních cenách pohonných hmot,“ doporučuje ekonom.

Dražší z měnového pohledu vypadají Karibik či Latinská Amerika a země jako třeba Brazílie. K tomu je třeba přičíst zvýšené dopravní náklady.

„Obecně bude i nadále platit, že nejdražší je dovolená v destinacích, ve kterých jsme na to byli doposud zvyklí. Výlet do Švýcarska nás opět vyjde dráž než třeba do Chorvatska navzdory tomu, že v Chorvatsku dosáhla meziroční inflace 9,4 %, zatímco ve Švýcarsku 2,5 %. Celková cenová hladina je tam totiž i nadále mnohem vyšší a několik měsíců rozdílného růstu cen to nedorovná,“ říká analytik David Vagenknecht.

Na kolik v nejoblíbenějších dovolenkových destinacích vyjde třeba oběd v restauraci, místní pivo, cigarety nebo jízda taxíkem, se můžete podívat v následující tabulce. Data pochází ze serveru Numbeo, který podle údajů uživatelů sleduje spotřebitelské ceny v různých zemích.

 ČeskoEgyptTureckoTuniskoChorvatskoBulharskoŘeckoŠpanělskoItálie
Oběd v běžné restauraci170 Kč99 Kč71 Kč49 Kč196 Kč189 Kč271 Kč271 Kč370 Kč
Místní pivo v restauraci45 Kč37 Kč43 Kč30 Kč52 Kč38 Kč99 Kč62 Kč123 Kč
Cappuccino v restauraci56 Kč42 Kč34 Kč16 Kč37 Kč36 Kč73 Kč41 Kč35 Kč
Krabička cigaret Marlboro125 Kč56 Kč38 Kč65 Kč108 Kč76 Kč113 Kč123 Kč141 Kč
Litr benzinu46 Kč9 Kč30 Kč16 Kč37 Kč36 Kč52 Kč38 Kč53 Kč
Taxi - 1 km28 Kč5 Kč9 Kč8 Kč20 Kč13 Kč25 Kč26 Kč31 Kč
Zdroj: Numbeo

Letenky mohou být stále levné

Ceny letenek podle údajů internetového vyhledávače letenek Kiwi.com od počátku roku vzrostly na globální úrovni o 14 %. Nejsou však ani zdaleka stejné jako před pandemií. Aktuální ceny jsou o 30 % nižší a nízko se držely i v minulém roce, který byl stále ovlivněn covidem a nízkou mírou poptávky.

„Pořád najdeme velmi výhodné nabídky. Třeba letenku z Prahy do Milána za necelých 700 korun či na Maltu za 1630 korun," říká Nina Černá, mluvčí Kiwi.com. Nízké by měly ceny letenek být i během léta. Aerolinky potřebují stimulovat poptávku.

Nejdražší letenky, které lidé rezervují přes Kiwi.com, jsou aktuálně do Spojených států. Při porovnání posledních 30 dnů letošního roku se stejným obdobím v roce 2021, se cena letenek do USA na některých linkách téměř zdvojnásobila. „Do Asie letenky z Česka v průměru zdražily o 21 %, v rámci Evropy evidujeme zatím jen velmi nízký cenový nárůst. Za posledních 30 dní ceny letenek do Španělska v průměru vzrostly o 8 %, do Itálie dokonce evidujeme lehký pokles cen o 2 %,“ doplňuje Černá.

Poslední dovolená s kunou!

Zdroj: Hrvatska narodna banka

Chorvatsko definitivně schválilo přijetí eura. Vyřešilo i komplikaci s podobou eurové mince.

Poslední dovolená s kunou. Takhle vypadají chorvatská eura

Levné letenky po Evropě potvrzuje i portál Pelikan.cz. „Čeští dovolenkáři umí i během léta najít zpáteční letenky do Španělska od přibližně 500 korun, což je o necelých 200 korun dráž než loni. Celková průměrná cena letenky do středomořských destinací klesla v porovnání s předpandemickým obdobím o 15 %,“ konstatuje mluvčí Katarína Šuchterová.

Dodává, že kromě Středomoří (v čele s Mallorcou a italskými a řeckými ostrovy) Češi víc kupují letenky do vzdálenějších destinací. „Skokanem je Abu Dhabi, které se už stalo celoroční destinací. Dobře funguje i Thajsko, které roste o 700 % nebo Vietnam. Právě do Vietnamu, který se otevřel jen pár dní dozadu, jsme v květnu prodali o 50 % víc letenek než v květnu před pandemií," popisuje aktuální trendy.

Kouzelný vzorec na nejlepší načasování pro nákup letenek patrně neexistuje. Ceny se mění především v závislosti na destinaci, ale i poptávce, která je letos enormní.

„Během pandemie jsme byli svědky častého kolísání cen letenek a klasické trendy, na které jsme byli zvyklí, se vytratily. Aktuální růst cen je ovlivněn také růstem poptávky cestujících, kteří se rozvolňováním cestovních omezení opět vrací k cestování. Například pro vstup do Řecka aktuálně neplatí žádná omezení ani požadavky. Je také velmi pravděpodobné, že zájem cestovatelů o letní cesty nadále poroste a s ním i cena letenek, proto je lepší si letenku rezervovat už teď. Nicméně je velmi pravděpodobné, že i později a během léta přijde od aerolinek ještě řada výhodných nabídek,” předpovídá Eliška Řezníček Dočkalová, ředitelka Customer Experience v Kiwi.com.

Co se týká půjčoven aut, poplatky za pronájem v zahraničí narostly. Zároveň je v některých destinacích kvůli nedostatek aut k zapůjčení. Je to dané aktuální situaci na automobilovém trhu, který bojuje s omezeními pro výrobu, i vysokou poptávkou po cestování. Cestovní kanceláře proto doporučují řešit jejich pronájem dostatečně dopředu.

„I v zahraničí musíme počítat se zvýšenými cenami za palivo, zejména pokud si cestovatelé plánují automobil půjčit a projet destinaci po vlastní ose,“ upozorňuje Kateřina Pavlíková z Čedoku. Stejně tak musí být lidé připraveni na vyšší ceny, pokud si budou v místě dovolené zajišťovat po vlastní ose stravu.

Fotogalerie: Nové tipy, kam v Česku na výlet

Pod Králickým Sněžníkem otevřeli Sky Bridge – nejdelší visutý most pro pěší na světě. Jaké další novinky na turisty v Česku čekají? Tady je náš výběr.

Zdroje a popisky fotek najdete uvnitř galerie.

Kurzy měn na Peníze.cz

Směna je život!

Chcete vyměnit peníze nebo nakoupit v zahraničním obchodě? Jedete do ciziny a nevíte, kolik místních peněz dostanete za svoje koruny? Máte zainvestováno v cizí měně a zajímá vás kurz eura, kurz dolaru nebo třeba kurz švýcarského franku? Máme čerstvý kurzovní lístek, který každý den zveřejňuje Česká národní banka, i kurzovní lístky českých bank.

Nejhledanější kurzy měn

Euro25,265-0,01 Kč
Americký dolar23,672-0,09 Kč
Britská libra29,357+0,08 Kč
Švýcarský frank25,977-0,09 Kč
Turecká lira72,643-0,38 Kč

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+14
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 3 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 1 komentář

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek