Inflace už začíná šestkou. Hrozí nebezpečný mix, říká ekonom

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 10. 12. 2021 09:20 aktualizováno 10. 12. 2021 09:40 | 28 komentářů
Inflace už začíná šestkou. Hrozí nebezpečný mix, říká ekonom

Překvapení? (ilustrační foto: Shutterstock)

Spotřebitelské ceny stouply v listopadu o šest procent v porovnání se stejným měsícem loňského roku. Meziroční inflace je tak o 0,2 procentního bodu vyšší než v říjnu. Oznámil to Český statistický úřad. A nebýt odpuštění DPH na energie, vyskočila by inflace k sedmi procentům. 

V porovnání s letošním říjnem vzrostly spotřebitelské ceny v listopadu o 0,2 %. Míra inflace vyjádřená přírůstkem průměrného indexu spotřebitelských cen za posledních 12 měsíců proti průměru předchozích 12 měsíců byla v listopadu 3,5 %, zatímco v říjnu 3,2 %.

„Největší vliv na meziroční cenový růst měly ceny v dopravě. Ceny pohonných hmot a olejů stouply o 32,8 %, ceny automobilů o 7,4 %. Například Natural 95 se v listopadu u čerpacích stanic prodával průměrně za zhruba 37 korun za litr, což byla nejvyšší hodnota od října 2012, upřesňuje Pavla Šedivá, vedoucí oddělení statistiky spotřebitelských cen ČSÚ.

Z potravin výrazně zdražilo máslo – meziročně o 26,8 %. Ceny oděvů a obuvi stoply meziročně shodně o 12,9 %, ceny tabákových výrobků jsou o 12,3 % vyšší než před rokem. Stravovací služby jsou dražší o 7,6 %.

Takzvané imputované nájemné (náklady vlastnického bydlení) vzrostlo o 14,3 % (v říjnu o 12,8 %) hlavně kvůli růstu cen stavebních materiálů a cen nových bytů pro vlastní bydlení, v menší míře i růstu cen stavebních prací. Skoro o desetinu (9,9 %) zdražily „výrobky a služby pro běžnou údržbu a opravy bytu“.

Prudké zdražení energií se v listopadových číslech o inflaci neprojevilo díky dočasnému odpuštění daně z přidané hodnoty: ceny elektřiny podle statistiků meziročně klesly o 13,6 %, zemního plynu o 9,2 %.

Zdroj: Česká bankovní asociace, Jakub Seidler, ČSÚ

„Připomíná to spíše dočasné zklidnění větru před blížícím se vichrem, který přijde v lednu. Zásadním způsobem do vývoje spotřebitelských cen v listopadu zasáhlo prominutí DPH u elektřiny a zemního plynu. Jde o dočasný zásah s platností v listopadu a prosinci letošního roku. Toto opatření ubralo z listopadové inflace jeden procentní bod. Pokud v lednu DPH opět naběhne, promítne se také v inflaci. Celková inflace na začátku příštího roku může atakovat laťku osmi procent,“ říká David Marek, hlavní analytik Deloitte.

„Počínaje letošním červencem, kdy inflace dosáhla 3,4 %, se ceny zvedají stále rychleji. Nad hranicí šesti procent byla inflace naposledy v říjnu 2008. Tehdy začínala finanční krize. Česko je tradičně nízkoinflační ekonomikou, stávající tempo je u nás spíše raritou,“ připomíná Tomáš Volf z finanční skupiny Ciftin.

„Recept České národní banky, která zvyšuje sazby, aby rostoucí ceny zkrotila, zatím nefunguje. Úvěry zdražují, což může podlomit nejen spotřebitelskou poptávku, jelikož spotřebitelské a hypoteční úvěry se stávají nedostupné, ale také oddálí čerpání provozních úvěrů a úvěrů na investice firem. To v konečném důsledku povede ke zpomalení ekonomiky. Žijeme tedy v době, kdy máme vysokou inflaci a zároveň vysoké sazby. Tento nebezpečný mix může představovat skutečnou hrozbu,“ upozorňuje Volf.

„Počítáme s tím, že meziroční míra inflace na začátku příštího roku vystoupá do blízkosti 7 %. Až pro druhou polovinu příštího roku čekáme její podstatné zpomalení, kterému pomůže očekávané zlepšení situace v dodávkách komponent a materiálů. V průměru by se tak inflace v příštím roce měla nacházet poblíž 5 %. Rizikem je, že problémy na nabídkové straně budou trvat déle, a pak může inflace snadno vystoupat i vysoko nad 7 %,“ říká ekonom Michal Brožka z Komerční banky.

„Lidé si v rámci pandemie utáhli opasky. Díky tomu narostly úspory domácností na rekordní úroveň. K povolení opasků však bohužel nedojde. Obří inflace postupně likviduje kupní sílu nashromážděných úspor,“ poznamenává hlavní ekonom BHS Štěpán Křeček.

Vývoj meziroční inflace

Další šikovné grafy základních makroekonomických ukazatelů, třeba nezaměstnanost, HDP, průměrné mzdy, hledejte na Peníze.cz v sekci Makroekonomika. Zdroj: ČSÚ, Peníze.cz

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+26
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 28 komentářů

Diskuze

Příspěvek s nejvíce kladnými hlasy

10. 12. 2021 10:17, deprese

Inflace v eurozóně je v listopadu 4,9 procenta. Takže nic překvapivého vzhledem k růstu energií, benzínu apod.

+13
+-
Reagovat na příspěvek

Příspěvek s nejvíce zápornými hlasy

10. 12. 2021 12:34

babis v brusele posvetil greendeal ty trubko

Zobrazit celé vlákno

-10
+-
Reagovat na příspěvek
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem (28 komentářů) příspěvků.

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Jídlo před koncem spotřeby za polovic. Řetězce rozšiřují výhodné balíčky

Zákazníci Penny Marketu si ode dneška mohou přímo na prodejnách řetězce zakoupit balíčky zboží s blížící se dobou spotřeby za poloviční cenu. Dosud to bylo možné jen přes mobilní aplikaci. celý článek

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek