Balík si vyzvednete i na nádraží nebo benzince. Bez čekání

Jana Divinová | rubrika: Co se děje | 7. 11. 2021 | 1 komentář
Nová síť samoobslužných boxů chce být otevřená pro všechny e-shopy a dopravce, kteří projeví zájem. Využije ji i Česká pošta.
Balík si vyzvednete i na nádraží nebo benzince. Bez čekání

Zdroj: Conteg Payment4U

Vyzvednout si balík v jakoukoliv denní dobu a bez čekání bude brzy možné u některých čerpacích stanicích, vlakových nádražích i pobočkách České pošty. První samoobslužné boxy OX.point, které se mají stát otevřenou sítí pro všechny e-shopy a dopravce, začíná instalovat společnost Conteg Payment4U.

Její bezkontaktní výdejní boxy mají být do poloviny příštího roku dostupné na 144 nádražích, 120 poštách a na čerpacích stanicích Mol, která je s víc než 300 benzinkami druhou největší sítí v Česku. Kromě Prahy je lidé najdou například i v Plzni, Olomouci, Havlíčkově Brodě nebo Hodoníně.

Během letošního a následujícího roku plánuje společnost Conteg Payment4U postavit celkem tisíc boxů po celé republice, hodlá proinvestovat přibližně půl miliardy korun. První automatizované boxy instalovala letos na jaře pro online supermarket Rohlík, v září přidala první u čerpací stanice Mol v pražské Vršovické ulici.

„V následujících týdnech se objeví na hlavním nádraží v Praze a na nádražích v Praze-Holešovicích a Kolíně,“ upřesňuje Nela Friebová, mluvčí Správy železnic. Conteg Payment4U vyhrála nedávné výběrové řízení na umístění doručovacích boxů nejen na nádražích Správy železnic, ale také u České pošty, a získala u nich nájemní smlouvu na pět let.

Boxy OX.point se mají od konkurence lišit tím, že budou otevřenou sítí pro všechny e-shopy a dopravce, kteří projeví zájem. Kromě Rohlíku by do nich během podzimu mohla začít doručovat Česká pošta či společnost WeDo (navazující na dřívější Uloženku a In Time).

Příjemci zásilky stačí zadat kód, pak si ji ze schránky jednoduše vyzvedne. OX.pointy nebudou jen „hloupé schránky“. Mnohé z nich mají chlazené boxy pro ukládání potravin, umí se samy dezinfikovat a součástí jsou také platební terminály. V blízké budoucnosti mají boxy nabízet také vyřízení městských služeb jako například zaplacení městských poplatků nebo bezkontaktní předávání osobních dokumentů s pomocí BankID.

Podle Zdeňka Vacka, ředitele společnosti Conteg Payment4U, v Česku jednoznačně chybí síť doručovacích boxů, která by nebyla limitovaná a byla otevřená pro všechny e-shopy i dopravce. „Dosud se na trhu objevilo několik hráčů, kteří mají svou doručovací síť pouze pro své zásilky. Naším cílem ovšem není konkurovat ostatním, ale naopak sjednocovat všechny hráče na české e-commerce scéně. Zároveň myslíme na veřejný prostor a několik boxů na jednom místě chceme konsolidovat do jednoho kompaktního,” přibližuje záměr sítě OX.point.

Vlastní samoobslužné výdejny internetových nákupů provozují velké e-shopy Alza a Mall, nedávno se k nim přidaly třeba sítě Coop, Pilulka a Ikea – ta přes ně umožňuje i výdej objemnějšího nábytku. Alza své výdejní boxy zapojila do platformy Lockers.ai, její výdejny tak může využívat přes 2500 subjektů spolupracujících se společností Balíkobot. Mezi společnosti, které s Balíkobotem spolupracují, patří například prodejce kosmetiky Yves Rocher nebo hračkářství Sparkys. AlzaBoxů je v Česku, na Slovensku a v Maďarsku přes tisícovku, do poloviny příštího roku by jich jen v Česku mělo být 1800.

Další boxy provozují doručovací společnosti: Zásilkovna spustila ekologické Z-boxy se solárními panely, které se otevírají pomocí aplikace. „V současnosti jich máme skoro 1600, do konce roku plánujeme 2500,“ upřesňuje mluvčí Kamil Chalupa. Balíkový přepravce DPD začal instalovat boxy v Praze, po skončení pilotní fáze je chce rozšířit do měst nad 50 tisíc obyvatel. Spuštění takzvaných PPL Parcelboxů v říjnu oznámila i společnost PPL. Do poloviny příštího roku jich chce uvést do provozu přibližně 500.

Boxy jsou výhodné nejen pro spotřebitele, ale také pro e-shopy a přepravce, protože díky nim ušetří za přepravu na takzvané poslední míli. Na tu může podle společnosti Zetes připadnout až 30 procent z celkových nákladů. Koncový zákazník platí za dopravu do boxů od různých poskytovatelů od 29 do 99 korun; nejčastěji jde o částku 49 nebo 59 korun, vyplývá z čerstvého porovnání webu Podnikatel.cz. Podobné ceny jako konkurence chce nastavit i Conteg Payment4U.

Zájem o doručování balíků roste, výrazně ho zvýšila i pandemie koronaviru. E-shopy loni hlásily rekordní objednávky, doručovací společnosti zažily obrovský nápor i kvůli omezením některých „kamenných“ výdejen. „Poptávka po dalších možnostech převzetí balíků poroste. Výdejní boxy svým umístěním, provozem 24/7 a bezobslužností budou hrát stále větší roli,“ očekává mluvčí České pošty Matyáš Vitík. A souhlasí s Vackem, že ve sdílení těchto boxů je budoucnost. „Díky tomu by vedle sebe nemuselo stát více boxů od různých firem,“ říká.

Jana Divinová

Autor článku Jana Divinová

Vystudovala ekonomii a management na Vysoké škole báňské. V redakci NextPage Media působí od podzimu 2021, předtím pracovala v MF Dnes a iDnes.cz. Volný čas tráví nejraději s rodinou a přáteli. Miluje přírodu, cestování a... Další články autora.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+11
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 1 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

25. 4. 2024 | Petr Kučera

Češi mají nejdražší elektřinu v EU, ukazuje nové porovnání

Cena elektrické energie pro domácnosti v Česku byla v loňském druhém pololetí nejvyšší v Evropské unii, pokud zohledníme odlišnou kupní sílu v jednotlivých státech. Vyplývá to z dnes... celý článek

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

23. 4. 2024 | Petr Kučera | 2 komentáře

Půjčil i těm, kdo nemohli splácet. Profi Credit dostal pokutu od ČNB

Česká národní banka dala pokutu čtyři miliony korun společnosti Profi Credit Czech, poskytovateli spotřebitelských úvěrů pod názvy Pojištěná půjčka a Razdva půjčka.

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

23. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Billa spouští aplikaci pro e-shop. Rozšiřuje i rozvoz

Obchodní řetězec Billa dnes představil novou mobilní aplikaci, přes kterou si mohou zákazníci nakoupit na e-shopu.

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

23. 4. 2024 | Pavla Adamcová | 2 komentáře

E-shopy, na které jsou úřady krátké. Balando a spol. dál klamou zákazníky

Jmenují se podobně jako známé značky – třeba Balando, Joot nebo Bonky. Tváří se jako zavedený e-shop, ale přitom jen zprostředkují doručení z Číny. Chlubí se falešným oceněním od zákazníků.... celý článek

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

19. 4. 2024 | Petr Kučera

Tři banky hlásí odstávku, limity na víkend si nastavte včas

ČSOB, Raiffeisenbank a mBank o víkendu dočasně vypnou své elektronické bankovnictví. Klienti by si proto dopředu měli nastavit limity na platebních kartách, pokud například plánují... celý článek