Mallpay dá k nákupu delší záruku a pojištění, ruší paušál

Petr Kučera | rubrika: Aktuality | 19. 10. 2021
Mallpay dá k nákupu delší záruku a pojištění, ruší paušál

Zdroj: Mallpay

Tříletá záruka a pojištění proti krádeži nebo rozbití nákupu. Platební služba Mallpay přichází s dalším vylepšením své karty. A místo čtyř „tarifů“ nově nabízí jenom dva – oba zdarma.

Mallpay, společný podnik skupiny e-shopů Mall Group a banky ČSOB, se dosud zaměřoval hlavně na odložené platby. Před rokem přišel s novým pojmenováním „skipovací karta“. Tehdy představil i čtyři účty: jeden s nižšími limity bez nutnosti detailního ověření uživatele, další tři s prověřením uživatele a jeho příjmů. U dvou nejlepších účtů měl uživatel platit měsíční paušál 39 nebo 89 korun.

Nově Mallpay nabízí dva účty. Ten hlavní – nazvaný Plus – má celkový limit na nákupy až 50 tisíc korun s odkladem splatnosti až na 50 dnů. Podmínkou je ověření – přes bankovní identitu zabere jenom pár minut a uživatel prakticky okamžitě získá virtuální kartu. Není potřeba zakládat si klasický bankovní účet. Druhou variantou zůstává Na zkoušku s celkovým limitem na nákupy 5000 korun s odkladem splatnosti maximálně 14 dnů, funguje přes platební tlačítko v e-shopech.

„Na účet Plus budou během října automaticky převedeni klienti, kteří využívali některý z původních ověřených účtů. Své dosavadní karty si mohou ponechat, jen jim budou aktivovány nové funkce,“ říká šéf Mallpay Adam Kolesa. Účty s měsíčním paušálem a kartou dosud využívalo asi 5000 klientů, upřesnil pro Peníze.cz. I ti teď přejdou na bezplatnou variantu Plus.

Účet Plus s Mallpay kartou teď nabídne kromě odložených plateb ve více než 9000 partnerských e-shopech a sbírání věrnostních bodů i velkou novinku: Automaticky tříletou záruku na koupené zboží v hodnotě vyšší než 1500 korun, a to jak v kamenném obchodě, tak na e-shopu. Zboží je zároveň na rok automaticky pojištěno proti rozbití a krádeži. Partnerem je samozřejmě ČSOB Pojišťovna.

Prodloužená záruka se podle pojistných podmínek vztahuje na elektrické přístroje pro domácnost, audiovizuální techniku a hobby nářadí, výpočetní techniku, drobnou elektroniku, elektromobilitu, mobilní telefony, hodiny, hodinky a hobby sportovní techniku. Roční ochrana proti odcizení, poškození nebo zničení nákupu se pak týká v zásadě jakékoliv movité věci. Mezi výlukami pro oba případy jsou motorová vozidla, potraviny, kožešiny, věci určené k podnikání nebo věci zvláštní historické nebo umělecké hodnoty. Pojištění nekryje například jinou ztrátu předmětu než odcizení, běžné opotřebení nebo nedodržení pokynů z návodu.

Kolesa věří, že jde o přelomový produkt, který má šanci změnit trh. „Stačí si ukázat příklad: u nového iPhone 13 by vás tříletá záruka na většině e-shopů stála kolem 3000 korun. Podobnou sumu byste zaplatili za roční pojištění proti krádeži nebo rozbití. S Mallpay kartou jsou tyto benefity v hodnotě 6000 korun zdarma. A platí to až na pár výjimek pro každý nákup,“ říká.

Na podobné výhody dosáhnou obvykle jen klienti s prémiovými účty některých bank nebo lepšími kreditními kartami. Sama ČSOB nabízí takové pojištění zdarma pro klienty s kreditní kartou k účtu ČSOB Premium; proti poškození, zničení nebo odcizení nákupu však chrání jen půl roku.

Po Vánocích chce Mallpay představit další benefit: dopravu zdarma na libovolnou adresu pro nákupy v hodnotě nad 500 korun v e-shopu Mall.cz. Chystá také automatické investice: platbu kartou si může klient automaticky zaokrouhlit a přebytek investovat prostřednictvím služby Indigo od Patria Finance.

Mezi další novinky patří nakupování ve třech splátkách nazvané Mallpay Třetinka, tedy obdoba stejnojmenné služby od konkurenčního e-shopu Alza. „Zásadní změnu přinese také možnost posílat prostřednictvím Mallpay peníze na libovolný bankovní účet. Ještě v průběhu listopadu bude nově možné uhradit například energie, leasing, účet za telefon, pojištění domácnosti nebo třeba obědy pro školáky,“ dodává Kolesa.

Kartu Mallpay si lze přidat do aplikací Google Pay i Apple Pay. Bezplatně nabízí i výběry z bankomatů ČSOB a ze všech bankomatů v cizině. Případné výběry z jiných bankomatů v Česku přijdou na 29 korun.

Mallpay (dříve Mall Pay) funguje od listopadu 2018. Navazuje na službu Kup Najisto, jejíž historie sahá až do roku 2014. Od loňského února je služba plně integrována do platební brány ČSOB. „Aktuálně máme 360 tisíc klientů, z toho skoro 100 tisíc nakupuje pravidelně. Loni jsme zprostředkovali platby v řádu nižších stovek milionů korun a utržili vyšší jednotky milionů korun, letos už bychom mohli být v řádu desítek,“ upřesňuje Kolesa. Informace o hospodářském výsledku firma nezveřejňuje.

Odložené platby jsou alternativou ke kreditní kartě, spotřebitelskému úvěru i k dobírce. Lidé mohou zaplatit až později od objednání, takže zboží z e-shopu jim mezitím zboží přijde a lze si ho vyzkoušet. E-shop zároveň dostává peníze hned, nečeká na ně jako u dobírky. Oproti spotřebitelskému úvěru jde prakticky o bezúročnou půjčku, pokud ji nakupující splatí včas. 

Největším konkurentem Mallpay v oblasti odložených plateb je v Česku Twisto. S podobnou službu nazvanou PlatímPak se zkouší prosadit i Equa bank.

Petr Kučera

Autor článku Petr Kučera

Šéfredaktor webu Peníze.cz. Zaměřuje se na širokou oblast osobních financí a spotřebitelských témat. Vystudoval Právnickou fakultu Univerzity Karlovy v Praze, ale ještě víc než paragrafy má rád média. Vedl zpravodajství České... Další články autora.

Srovnávat se vyplatí

Srovnávat se vyplatí

Kalkulátor.cz je srovnávač, který lidem šetří peníze ve světě energií, pojištění a financí. My počítáme, vy šetříte.

Sdílejte článek, než ho smažem

Líbil se vám článek?

+6
AnoNe
Vstoupit do diskuze
V diskuzi je celkem 0 komentářů

Nejlevnější aplikace na trhu. Zpracujte si daňové přiznání pro fyzické osoby v roce 2024 v jednoduché online aplikaci. Pro naše čtenáře exkluzivní sleva 10 %.

DníHodinMinutVteřin
Slevový kód: PENIZE1O
Vyplnit přiznání

Pokud chcete řešit daně po staru, máme pro vás chytré formuláře.

A tohle už jste četli?

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

19. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Která sleva je falešná? ČOI má jasno, říká šéf kontroly

Novela zákona o ochraně spotřebitele funguje krátce a s prodejci je třeba si stále vymezovat hranice, říká ke správnému uvádění slev Michael Maxa, ředitel kontroly České obchodní inspekce.... celý článek

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

17. 4. 2024 | redakce Peníze.CZ

Síť obchodů Hruška změní majitele, úřad souhlasí

Společnost Hruška, která provozuje stejnojmenné maloobchodní prodejny především na Moravě, může změnit majitele. 

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

17. 4. 2024 | Petr Kučera

Fondy, ve kterých zmizely miliardy, dostanou přísnější pravidla

Poslanci schválili novelu zákona o investičních společnostech. Má lépe chránit drobné investory před takzvanými alternativními fondy podle paragrafu 15. Společnosti jako Growing Way,... celý článek

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

15. 4. 2024 | Petr Kučera

Air Bank a O2 startují Unity, nabídne víc slev od PPF

Air Bank a operátor O2 rozšíří výhody pro společné zákazníky z řad běžných spotřebitelů. Nově je nabídnou pod značkou Unity, do programu se později zapojí i další partneři ze skupiny... celý článek

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

13. 4. 2024 | Pavla Adamcová

Centrum Černý Most čeká rozšíření. Předběhne Brno

Pražské Centrum Černý Most se dočká rozšíření o dalších 9100 metrů čtverečních prodejní plochy. Dostavba by měla přinést 32 nových obchodů a restaurací a také tři kinosály.  

Partners Financial Services